Δεν προέρχονται όλοι οι δισεκατομμυριούχοι από πλούσιες οικογένειες. Αντίθετα, κάποιοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία αμύθητη περιουσία από το μηδέν και με μόνα τους όπλα την αποφασιστικότητα και τη σκληρή δουλειά. Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το therichest, αυτοί είναι μερικοί από τους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες που κατάφεραν να γράψουν ιστορία και να γίνουν δισεκατομμυριούχοι.
Όπρα Γουίνφρεϊ (2,8 δισ.)
Η Όπρα Γουίνφρεϊ, η διάσημη Αμερικανίδα παρουσιάστρια αποτελεί ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτοδημιούργητης γυναίκας δισεκατομμυριούχου.
Γεννήθηκε στην επαρχία του Μισισιπή το 1954 και βίωσε μια δύσκολη παιδική ηλικία αφού η μητέρα της ήταν ανύπαντρη και δεν είχε πολλά χρήματα. Παρόλα αυτά, χάρη στην αποφασιστικότητα και το πάθος της, η Όπρα κατάφερε να διαγράψει μια λαμπρή πορεία. Με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία η οποία αγγίζει τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, η σταρ των μέσων ενημέρωσης με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο είναι μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Σεργκέι Μπριν (107,3 δισ.)
Το ταξίδι του συνιδρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν, προς την δόξα και την επιτυχία ξεκίνησε με οικονομικές προκλήσεις και περιορισμένες ευκαιρίες.
Γεννημένος σε μια μεσοαστική οικογένεια στη Μόσχα της Ρωσίας, η αφοσίωση και η επιθυμία του να αποκτήσει γνώση τον οδήγησαν τελικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί κατάφερε να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απ’ όπου και έλαβε πτυχίο πληροφορικής.
Η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα του, ήταν το 1998, όταν μαζί με τον συνάδελφό του Λάρι Πέιτζ συνίδρυσαν την Google. Ο τεχνολογικός γίγαντας παραμένει ακόμη και σήμερα, η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια χρήστες. Με περιουσία 107,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Μπριν είναι ο δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Ραλφ Λόρεν (7,5 δισ.)
Γεννήθηκε από Εβραίους μετανάστες γονείς στο Μπρόνξ το 1939. Αντιμετωπίζοντας τεράστιους οικονομικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ο Λόρεν ξεκίνησε τη λαμπρή καριέρα του πουλώντας γραβάτες.
Η πορεία του από πωλητή σε έναν από τους κορυφαίους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους στον πλανήτη, αναδεικνύει τη σκληρή δουλειά και την επιμονή του χάρη στην οποία μετέτρεψε τη μικρή επιχείρησή του στο εμβληματικό κορυφαίο εμπορικό σήμα του σήμερα, γνωστό ως Polo.
Τα κέρδη της εταιρείας του το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ραλφ Λόρεν χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους τιτάνες της βιομηχανίας της μόδας.
Ρίτσαρντ Μπράνσον – (2,8 δισ.)
Ο Βρετανός ιδρυτής της Virgin Company και μεγιστάνας των επιχειρήσεων Ρίτσαρντ Μπράνσον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Αδιαμφησβήτητα, η ιστορία του αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους και ανερχόμενους επίδοξους επιχειρηματίες.
Γεννημένος στην Αγγλία το 1950, ο Μπράνσον υπέμεινε μια σειρά από προκλήσεις (και κριτική) στα νεανικά του χρόνια, λόγω της δυσλεξίας καθώς και των ακαδημαϊκών του ελλείψεων. Αφού εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών, η περιπετειώδης φύση και η αποφασιστικότητά του λειτούργησαν ως εφαλτήριο για τη μελλοντική του επιτυχία.
Το ταξίδι του ιδρυτή της Virgin ξεκίνησε όταν ο ίδιος δημιούργησε μια μικρή επιχείρηση περιοδικών, προτού ιδρύσει μια αλυσίδα δισκοπωλείων, τη Virgin Records. Ο Μπράνσον πούλησε απρόθυμα την επιχείρηση για 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 1992, προκειμένου να διατηρήσει την αεροπορική του εταιρεία, Virgin Atlantic.
Με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον παραμένει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον επιχειρηματικό κλάδο – παρά το γεγονός ότι η περιουσία του σημείωσε απότομη πτώση από τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Έλον Μασκ – 227,1 (δισ.)
Το όνομα, Έλον Μασκ, έχει ταυτιστεί με εταιρείες υψηλού προφίλ όπως, οι Tesla, SolarCity και SpaceX. Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής το 1971. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει κατάφερε να δημιουργήσει από το μηδέν την περιουσία του. Παρόλα αυτά, οι ισχυρισμοί του έχουν αμφισβητηθεί επανειλημμένα καθώς η μητέρα του, ήταν διάσημο μοντέλο που έχει εμφανιστεί στα εξώφυλλα πολλών περιοδικών, όπως το Time και η Vogue.
Ωστόσο, λόγω της αγάπης του για την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, ο Μασκ βρέθηκε στην πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια ως συνιδρυτής της Zip2 μαζί με τον αδερφό του. Η εν λόγω εταιρεία τελικά, πουλήθηκε για ένα εκπληκτικό ποσό 341 εκατομμυρίων δολαρίων. Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία, η περιουσία του Μασκ εκτοξεύτηκε αυτόματα, στα 22 εκατομμύρια δολάρια.
Σήμερα, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 227,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων – παρά το γεγονός ότι η περιουσία του συρρικνώθηκε κατακόρυφα το 2022 , μια πτώση που αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην κακή απόδοση της μετοχής της Tesla.
Τζορτζ Σόρος – 6,7 (δισ.)
Ο Τζορτζ Σόρος, ένα εμβληματικό όνομα στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, είναι ένας Ούγγρο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής και μεγιστάνας των hedge funds που έχει διαχειριστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα πελατών.
Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1930, ο Τζορτζ Σόρος επέζησε της κατοχής της χώρας του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα μετανάστευσε στο Λονδίνο το 1947, όπου έγινε δεκτός στο London School of Economics, αποκτώντας το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στις επιστήμες και τη φιλοσοφία. Η περιουσία του σήμερα, ανέρχεται σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ντέιβιντ Γκριν – 13,7 (δισ.)
Ένας από τους κορυφαίους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους, ο Ντέιβιντ Γκριν είναι ο ιδρυτής του αμφιλεγόμενου αμερικανικού καταστήματος λιανικής τέχνης και χειροτεχνίας, Hobby Lobby. Παρά τις οικονομικές κρίσεις και τις δυσκολίες στα νιάτα του, ο Γκριν ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση τέχνης και χειροτεχνίας στο γκαράζ του με δάνειο 600 δολαρίων.
Το όραμα και η εργασιακή του ηθική μετέτρεψαν τη μικρή επιχείρησή του σε έναν κολοσσό, την Hobby Lobby, με πάνω από 1000 καταστήματα σε 48 πολιτείες. Εκτός από το αξιοσημείωτο ταξίδι του να γίνει αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, η συνεισφορά του στον επιχειρηματικό τομέα και στις ανθρωπιστικές προσπάθειες είναι ουσιαστική.
Πηγή: moneyreview.gr