Το ένατο μεταγραφικό, χειμερινό, παζάρι είναι έτοιμος να περάσει ο ΠΑΟΚ, με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δικέφαλος αναμένεται να είναι δραστήριος, καθώς θα βγει στην αγορά για παίκτες, ούτως ώστε να καλύψει τα λάθη του καλοκαιριού που δημιούργησαν «τρύπες» στο ρόστερ.
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης
Εξάλλου, ανέκαθεν οι ασπρόμαυροι, απ' όταν ανέλαβε τα ηνία ο Ιβάν Σαββίδης, ήταν από τις ομάδες που τον χειμώνα, είτε θα πωλούσαν, είτε θα αγόραζαν ποδοσφαιριστές, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες με... αποτυχία.
2012/13
Είναι η πρώτη, ουσιαστικά, μεταγραφική περίοδος του ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, καθώς το καλοκαίρι όσες μεταγραφές έγιναν, δεν έφεραν την υπογραφή του Ιβάν, καθ' ότι μπήκε στην ομάδα σχετικά προς το τέλος του καλοκαιριού. Έτσι, τον Γενάρη του 2013, ο Δικέφαλος πραγματοποιεί τις πρώτες του μεταγραφές, στη νέα του αυτή εποχή. Πρώτος που ήρθε στην Τούμπα, ήταν ο Κώστας Κατσουράνης. Ήταν ένας από τους Έλληνες παίκτες που ο Ιβάν ήθελε στον ΠΑΟΚ και τον έφερε, προκειμένου η ομάδα να αποκτήσει πέραν από ποιότητα και εμπειρία. Επίσης, στον ΠΑΟΚ έρχεται και ο Σαρλ Ιτάνζ από τον Ατρόμητο, έναντι περίπου 200.000 ευρώ, η ομάδα αποκτάει ως ελεύθερο τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς, ενώ ως δανεικοί έρχονται οι Σεκού Ολίσε, Ραζαγκί Καμαρά και Γκόρντον Σίλντενφελντ.
Οι αποχωρήσεις από την άλλη ήταν λίγες, καθώς πέραν των ποδοσφαιριστών που έφυγαν δανεικοί, παρελθόν αποτέλεσε ο Ματέους Βιβιάν, ο οποίος συνέχισε την καριέρα του στην Γκινγκάμπ, μόλις 6 μήνες από τη μεταγραφή του στην Τούμπα.
2013/14
Ένα πολύ σπουδαίο, μεταγραφικό ντεμαράζ, είχε πραγματοποιήσει ο ΠΑΟΚ τον Γενάρη του 2014, το οποίο ωστόσο δεν αποτυπώθηκε και στο χορτάρι, καθώς πέραν του Μπίμπρας Νάτχο και του Χουάν Ινσαουράλδε, οι υπόλοιποι τέσσερις που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο ΠΑΟΚ είχε ποντάρει πολλά στον Μάαρτεν Μάρτενς, τον οποίο έφερε με μεταγραφή από την Αλκμάαρ έναντι περίπου 800.000 ευρώ, ενώ επιπλέον είχε φέρει ως ελεύθερους τους Μίχαελ Γκσπούρνινγκ και Χέντβιγκες Μαδούρο, ενώ δανείστηκε τον Ντάνι Χούσεν από τον Άγιαξ.
Αντίθετο δρομολόγιο, είχαν πραγματοποιήσει οι Αλέξανδρος Τζιόλης (δανεικός στην Καϊσέρισπορ) και Λίαμ Λόρενς (ελεύθερος στην Μπάρνσλεϊ).
2014/15
Ρικάρντο Κόστα, Κρίστιαν Νομπόα και Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος. Αυτές ήταν οι τρεις μεταγραφές της επόμενης χρονιάς. Ο πρώτος με πολυετή εμπειρία στην La Liga, ο δεύτερος με εξαιρετικές συστάσεις από την Ρωσία και ο τρίτος ως ελπιδοφόρος από την Σουηδία. Κανείς εξ αυτών δεν «πιάνει», παρά το γεγονός πως η άφιξη των δύο πρώτων είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες.
2015/16
Ελληνικά είχε επιλέξει να κινηθεί τον Γενάρη του 2016 ο ΠΑΟΚ, δίνοντας συνολικά γύρω στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ, για να πάρει τον Βελλίδη από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Χατζηισαΐα από τον Πανιώνιο. Παράλληλα, ο Όλσεν πήρε το αεροπλάνο με προορισμό τη Δανία, καθώς δόθηκε δανεικός στην Κοπεγχάγη, η οποία έξι μήνες μετά τον αγόρασε.
2016/17
Αυτή ήταν ουσιαστικά, η πρώτη χειμερινή περίοδος κατά την οποία ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε ουσιαστικά. Ξοδεύτηκαν αρκετά λεφτά, ωστόσο σε βάθος χρόνου ο Δικέφαλος θα τα έβγαζε διπλάσια. Εκείνη, ήταν η σεζόν κατά την οποία αποκτήθηκε ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από τη Λέγκια, ο Πέδρο Ενρίκε από την Ρεν και ο Αμρ Ουάρντα από τον Παναιτωλικό. Αμφότεροι προσέφεραν στην ομάδα, άλλοι λίγο λιγότερο άλλοι λίγο περισσότερο, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν 3 πετυχημένες μεταγραφές.
Προτού, ωστόσο, έρθουν οι προαναφερθέντες, από την ομάδα είχε αποχωρήσει ο Γκάρι Ροντρίγκες, ο οποίος ήθελε διακαώς να μετακομίσει στην Τουρκία για χάρη της Γαλατάσαράι, με τον ΠΑΟΚ να βάζει ένα καλό ποσό στα ταμεία του.
2017/18
Η πώληση του Γκόικο Τσίμιροτ, τον χειμώνα του 2018, είχε εγείρει πολλά ερωτηματικά, κυρίως για τον λόγο που ο ΠΑΟΚ άφησε να φύγει ένας τόσο κομβικός παίκτης, έναντι μόλις 2.500.000 ευρώ. Βέβαια, αυτό που δημιούργησε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, ήταν γιατί ο Βόσνιος δεν αντικαταστάθηκε σωστά, καθώς αυτός που είχε έρθει στην Τούμπα, για να μπει στα... «παππούτσια» του Τσίμιροτ, ήταν ο Τιμπό Μουλέν. Μαζί με τον Γάλλο εκείνη την σεζόν, είχε αποκτηθεί τόσο ο Μάρκο Μιχόγεβιτς, όσο και ο Μάρσιο Αζεβέδο (ως δανεικός).
2018/19
Φτάνουμε στην σεζόν του νταμπλ, όταν ο ΠΑΟΚ «σκάει» 6 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τους Ίνγκασον και Σφιντέρσκι, ενώ φέρνει και ως δανεικούς τους Μίσιτς και Ολιβέιρα. Τέσσερις εξαιρετικές προσθήκες, που βοήθησαν τον Δικέφαλο, τόσο εκείνη την σεζόν, όσο και τις επόμενες.
Βέβαια, το «δρόμο» για την απόκτηση των 4 ποδοσφαιριστών, είχε ανοίξει ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ο οποίος στις 6 Ιανουαρίου συμφώνησε με την Αλ Ιτιχάντ, η οποία έδωσε στον ΠΑΟΚ το ποσό των 10.000.000 ευρώ.
2019/20
Ήταν το πρώτο μεταγραφικό παζάρι κατά το οποίο ο ΠΑΟΚ ούτε απέκτησε ούτε έδιωξε κανέναν από τους παίκτες του.
2020/21
Και φτάνουμε στο πέρσι, οπότε και ο Δικέφαλος πήρε τους Κρμέντσικ, Μπάμπα, Ουάρντα και Καγκάβα. Οι πρώτοι τρεις βοήθησαν τα μέγιστα το σύνολο του Πάμπλο Γκαρσία, κατακτώντας δέυτερη θέση και κύπελλο, ενώ και ο τέταρτος δεν επιβεβαιώνει ποτέ τις προσδοκίες. Παρόλα αυτά, μελανό σημείο αποτέλεσε το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Κρμέντσικ και τον Μπάμπα ως δανεικούς, μη μπορώντας ποτέ να τους κρατήσει και μετά το καλοκαίρι.
Γιαννούλης, Τσόλακ, Εσίτι και Μπίσεσβαρ παραχωρήθηκαν ως δανεικοί, με τον πρώτο, έξι μήνες αργότερα, να αγοράζεται από τη Νόριτς έναντι 9.000.000 ευρώ.
Συνολικό ποσό που ξόδεψε ο ΠΑΟΚ την χειμερινή περίοδο των μεταγραφών: 15.470.000 ευρώ
Συνολικό ποσό που εισέπραξε ο ΠΑΟΚ την χειμερινή περίοδο των μεταγραφών: 19.850.000 ευρώ