Την έντονη αντίδρασή της για το γεγονός πως οι αστυνομικοί θα πρέπει να ελέγχουν αν οι πολίτες φορούν μάσκες στους χώρους στους οποίους είναι υποχρεωτικό, λόγω κορωνοϊού, εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Πολιτεία μετατρέπει τον αστυνομικό σε παιδί για όλες τις δουλειές και σημειώνει πως είναι πρακτικά αδύνατο η αστυνομία να βρίσκεται σε κάθε σημείο όπου εντοπίζεται κάποιος χωρίς μάσκα. "Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει όλο το Σώμα να παραγκωνίσει σημαντικότερα καθήκοντα", σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΑΥΘ και εκτιμά πως "το «κυνηγητό» που προωθείται θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την δημιουργία εντάσεων μεταξύ πολιτών-Αστυνομικών".
"Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ατελείωτη κατασπατάληση δυνάμεων σε πάρεργα και θα ασχοληθούμε ολοκληρωτικά με την πάταξη της εγκληματικότητας;", διερωτάται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Η ανακοίνωση της ΕΑΥΘ αναφέρει:
"Η προσφιλής τακτική της Πολιτείας που μετατρέπει τον Αστυνομικό σε «παιδί για όλες τις δουλειές», αυτή τη φορά εφαρμόζεται για τον έλεγχο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους πολίτες και την επιβολή προστίμων.
Όσο η χώρα ταλανίζεται από την πανδημία και η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της πάνω σε νέα πατήματα, οι Έλληνες Αστυνομικοί θα υποχρεωθούν να βεβαιώνουν υψηλά πρόστιμα σε πολίτες που δεν θα φορούν μάσκα. Σαν να μην έφταναν τα αναρίθμητα καθήκοντα που βαραίνουν τις πλάτες των συναδέλφων μας. Ενδεικτικά, θα υπενθυμίσουμε ότι μόνο το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία είναι υπεύθυνη (εκτός των μόνιμων αρμοδιοτήτων που πηγάζουν από την αποστολή της) για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τη φύλαξη των συνόρων, τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Κι ερχόμαστε να ρωτήσουμε «η προσωπική ευθύνη των πολιτών έχει ημερομηνία λήξης;». Γιατί μετά από τόσες διαφημιστικές καμπάνιες και ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες για την τήρηση της προσωπικής υγιεινής, η Αστυνομία πρέπει να πάρει τον ρόλο του «μπαμπούλα» και να βεβαιώνει παραβάσεις για ένα ζήτημα που όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δεν αποτελεί την μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη προστασίας της υγείας μας;
Όταν το πλύσιμο των χεριών, τα αντισηπτικά, η τήρηση αποστάσεων και ο μη συγχρωτισμός είναι το ίδιο σημαντικά, το «κυνηγητό» που προωθείται θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την δημιουργία εντάσεων μεταξύ πολιτών-Αστυνομικών. Άλλωστε, οι Αστυνομικοί είναι φύσει αδύνατον να προστρέχουν σε κάθε σημείο που κάποιος πολίτης εντοπίζεται να μην φορά μάσκα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει όλο το Σώμα να παραγκωνίσει σημαντικότερα καθήκοντα.
Και αναρωτιόμαστε, πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ατελείωτη κατασπατάληση δυνάμεων σε πάρεργα και θα ασχοληθούμε ολοκληρωτικά με την πάταξη της εγκληματικότητας;
Επίσης, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι για να εξασφαλιστεί η καθολική χρήση μασκών στα ΜΜΜ και στις δημόσιες Υπηρεσίες, πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις προμηθευτούν. Ειδικότερα, η Πολιτεία θα πρέπει να χορηγεί δωρεάν μάσκες σε όλους όσους εισέρχονται στα ΜΜΜ και στις δημόσιες υπηρεσίες, τοποθετώντας σε ευκρινή σημεία ικανό απόθεμα αυτών. Διαφορετικά, είναι εκ προοίμιου βέβαιο ότι πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη νέα υποχρέωση.
Πλέον, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους, με έργα κι όχι με λόγια. Γιατί σήμερα, ο Έλληνας Αστυνομικός δικαίως νιώθει ο παρίας του συστήματος, που χρησιμοποιείται ως φόβητρο για τους συμπολίτες του, εξαντλείται σωματικά και ψυχικά επί παντός επιστητού ζητήματα, χωρίς να του αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας του και η υπέρμετρη προσπάθεια που καταβάλει για την ευημερία και την ειρήνη της χώρας. Φυσικά, σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το «ευχαριστώ» ευγενείας που διαχρονικά εισπράττει χωρίς φειδώ και κόστος από την Πολιτεία".