Με γοργούς ρυθμούς, αλλά παράλληλα σταθερά και στοχευμένα προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ώρα που η ηγεσία της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ σχεδιάζουν την επίσκεψή τους στην Άγκυρα, για συνομιλίες με τον Ερντογάν, η Ελλάδα φροντίζει να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια ανεχόμενη τις προκλήσεις και τις επιθέσεις της Άγκυρας. Αντιθέτως, προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην στρατιωτική ενίσχυση μέσω της αγοράς νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και με αναβάθμιση των παλαιών.
Ήδη η χώρα μας έκανε δικά της 18 πανίσχυρα μαχητικά Rafale 4.5 γενιάς, με τη διαδικασία μάλιστα να ολοκληρώνεται από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Επόμενος μεγάλος στόχος για τον υπουργό Άμυνας, η απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, με τους μνηστήρες να… παρελαύνουν όλο το προηγούμενο διάστημα από το ελληνικό «Πεντάγωνο» καταθέτοντας τις προτάσεις τους.
Δικαίως τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στο σπουδαίο εξοπλιστικό project των φρεγατών, αξίας 5 δισ. ευρώ, ωστόσο, παράλληλα τρέχουν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα πολύ σημαντικά για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αντίστροφη μέτρηση για τα M1117
Η απόπειρα εισβολής στον Έβρο πριν από ένα χρόνο, οδήγησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες απόκτησης νέων τεθωρακισμένων οχημάτων που θα προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία στον Στρατό Ξηράς.
Η… ευκαιρία που περίμενε η Αθήνα ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να αποφασίζουν να αποδεσμεύσουν περίπου 1.200 μεταχειρισμένα Μ1117 Guardian για τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από αυτά ένας μικρός αριθμός επιχειρεί σε αμερικανικές Μονάδες στην Ευρώπη, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το επόμενο βήμα πλέον θα γίνει στην Γερμανία. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών θα μεταβεί μέσα στον Απρίλιο στη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.
Οι έμπειροι αξιωματικοί, αφού ελέγξουν λεπτομερώς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τεθωρακισμένα, θα αναλάβουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Στο ΓΕΣ εκφράζεται αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει πολύ γρήγορα και τα πρώτα M1117 θα φτάσουν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Σε δεύτερο χρόνο, ελληνική αποστολή θα μεταβεί με πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ όπου θα διαλέξει πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα M1117 από το απόθεμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι θα προσφέρουν τα M1117 στον Στρατό Ξηράς
Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα M1117 λόγω της ταχύτητας τους και της ευελιξίας θα έχουν μεγάλη επιχειρησιακή αξία, ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά όπου μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.
Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα.
Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών. Από το ΓΕΣ γίνονται προσπάθειες τα Μ1117 να έρθουν μαζί με τον οπλισμό τους.
Τα Guardian διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).
Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.
Στο… στόχαστρο και τα Bradley M2A2
Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το M1117 αποτελεί μια εξαιρετική λύση τόσο για τον Έβρο όσο και για τα νησιά εξαιτίας της ταχύτητας, της ευελιξίας αλλά και του οπλισμού του, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθούν αντικαταστάτες των «γερασμένων» M113 A1-A1E-A2.
Για το λόγο αυτό, η στρατιωτική ηγεσία έχει… βάλει στο μάτι τα Μ2 Bradley.
Πρόκειται για τεθωρακισμένα με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Διαθέτει ισχυρό πυροβόλο, αντιαρματικό φορέα και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.
Kάθε Μ2 Bradley μπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο προμήθειας κάποιων μονάδων Bradley M2A2, ενώ η Αθήνα φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τουλάχιστον 350 μεταχειρισμένα M2 Bradley από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr