Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας, στις 8 Οκτωβρίου, και με τις εικόνες από τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε στη Θεσσαλία το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας Daniel να είναι καρφωμένες στο μυαλό όλων μας, αυτονόητο, νομίζω, πως είναι η σκέψη μας να οδηγείται στο θέμα των υποδομών, τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε προκειμένου να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τα ακραία φαινόμενα.
Θα ήθελα, αρχικά, να πω ότι όσο καλά κι αν είναι οργανωμένη μια χώρα, όταν τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται με τέτοια σφοδρότητα όπως έγινε στη Θεσσαλία, να περιορίσει μόνο μπορεί τις συνέπειες, όχι να τις αποτρέψει.
Το έχουμε δει σε χώρες πολύ πιο οργανωμένες από τη δική μας, όπου σε παρόμοιες περιπτώσεις οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν ίδιου μεγέθους, αν όχι και μεγαλύτερου.
Ομως, αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Ούτε να μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε.
Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν. Φτάνει να υπάρχει η βούληση από τις κυβερνήσεις, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για να κατευθυνθούν κονδύλια από ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Είναι σύνθετο το θέμα. Το ξέρουν όσοι έχουν ασχοληθεί. Εμπλέκονται πολλοί στο θέμα της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων και υπάρχουν παθογένειες (μπαζωμένα ρέματα, άναρχη δόμηση, δρόμοι χωρίς κλίσεις, ασυντήρητα φρεάτια) στην Ελλάδα που δυσκολεύουν τα πράγματα.
Άλλα από τα παραπάνω είναι ευθύνη του υπουργείου Υποδομών, άλλα των Περιφερειών, άλλα των Δήμων. Γι' αυτό λέω ότι είναι απαραίτητο να συνεννοηθούν όλοι αυτοί μεταξύ τους.
Πιο απαραίτητο, όμως, είναι να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση η θωράκιση της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια τον προσανατολισμό της χώρας μας στην ψηφιακή μετάβαση και την επιλογή της διοχέτευσης πολύ μεγάλων κονδυλίων και να επιτευχθεί ο στόχος οι πόλεις μας να γίνουν πιο... έξυπνες, να ακολουθήσουν τα βήματα της τεχνολογίας και να προσφέρουν στους πολίτες δυνατότητες που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους.
Όμως, αν τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, θα συμφωνήσουμε, νομίζω, ότι πιο σημαντικό είναι να έχουμε οχυρωμένες πόλεις. Οι οποίες θα αντέχουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα. Δεν θα μετράνε απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές περιουσιών, τρομακτικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου και αγροτικών παραγωγών.