Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση προέβη χθες επίσημα η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την φίλαθλη κοινή γνώμη, 14 ημέρες πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο “Καραϊσκάκης”, η Πειραιώτικη ΠΑΕ ζητά την παρέμβαση της πολιτείας για να αποκατασταθεί, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η ισονομία στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο Ολυμπιακός που πριν από δύο μήνες είχε κάνει λόγο για κανονικότητα στο ποδόσφαιρο, τώρα αμφισβητεί την κανονικότητα, επιχειρεί να κάνει το άσπρο – μαύρο, ενώ ξεκάθαρα δεν θέλει ξένους διαιτητές τόσο στο γήπεδο, όσο και στο VAR.
Προκαλεί τεχνητή ένταση πριν από το ντέρμπι, αποσκοπώντας προφανέστατα σε άλλα οφέλη.
Δεν θέλουν ξένους διαιτητές και VAR
Εδώ και δύο χρόνια, από την στιγμή που ήρθε ο Ισπανός Μπορμπαλάν και σφύριξε στον τελικό του Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, μπήκαν δυναμικά στην ποδοσφαιρική ζωή μας οι ξένοι διαιτητές. Από εκείνη την στιγμή, άρχισε ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος του Ολυμπιακού, σε βάρος του Περέιρα, του Μαρίν, της UEFA για τον ορισμό ξένων ρέφερι. Αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή για το VAR.
Επί της ουσίας δεν λένε το παραμικρό για τα δύο καραμπινάτα πέναλτι που δεν δόθηκαν φέτος, υπέρ του Αστέρα Τρίπολης και του ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη, όταν δεν έγινε σωστή χρήση του VAR, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός και στα δύο ματς να κερδίσει, με οριακό σκορ. Με λίγα λόγια η αλλοίωση της βαθμολογίας που ήδη έχει γίνει, υπέρ των Πειραιωτών, περνά στα “ψιλά”.
Διεθνής εποπτεία στην ΕΠΟ
Βάλουν κατά της ΕΠΟ, η οποία από το 2017 βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία. Προσέξτε, για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου, από την σεζόν 1959-60 (όταν καθιερώθηκε η πρώτη εθνική κατηγορία), η διοίκηση της ομοσπονδίας έχει την διεθνή εποπτεία από την UEFA και την FIFA μέσω των επιτετραμένων της. Η ΚΕΔ ελέγχεται πλήρως από τις διεθνείς ομοσπονδίες, τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα της ομοσπονδίας ελέγχονται από την UEFA και την FIFA. Και εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: Πότε συνέβαινε αυτό στο παρελθόν; Ποτέ, είναι η απάντηση.
Από το 1959 όλες οι διοικήσεις της ΕΠΟ (και επί της ουσίας η ΚΕΔ) ελέγχονταν, κυρίως, από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Την τελευταία τριετία, μετά την εκλογή της διοίκησης Γραμμένου (μετά την σύμπραξη του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ) η ΕΠΟ δεν έχει καμία απολύτως σχέση σε σύγκριση με τις διοικήσεις των προηγούμενων δεκαετιών.
Στον Πειραιά ανησυχούν και δικαιολογημένα, πρώτα γιατί τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αρχίσει (επιτέλους) η δίκη για την συμμορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τις βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Υπάρχει επίσης σε εκκρεμότητα η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του τρίτου αντιπροέδρου Κώστα Καραπαπά, για δηλώσεις που είχε κάνει μετά τον αγώνα με την Ξάνθη και το υβρεολόγιο που είχε χρησιμοποιήσει εναντίον δημοσιογράφου της ακριτικής ομάδας, στην συνέντευξη τύπου.
Ο Ολυμπιακός αμφισβητεί το VAR, και τον τρόπο χρήσης του στην Ελλάδα, δεν εξήγησε όμως ποτέ, γιατί δεν λειτούργησε σωστά το VAR στο Καραϊσκάκη, στους δύο αγώνες με τον Αστέρα Τρίπολης και τον ΟΦΗ. Εδώ βέβαια αμφισβήτησαν την χρήση του VAR στον αγώνα Champions League με τον Ερυθρό Αστέρα, στο Βελιγράδι.
Ο Ολυμπιακός ζητά την παρέμβαση της πολιτείας, ξεχνά όμως επιμελών την διεθνή εποπτεία και το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, που είναι ισχυρό και ακλόνητο.
Υποβιβασμός σε περίπτωση αποχώρησης
Τι θα συμβεί, εάν αποφασίσει ο Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα της Superleague; Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και όσα ψηφίστηκαν από τις ομάδες και την ομοσπονδία, όταν μία ομάδα αρνηθεί να συμμετέχει σε επίσημο αγώνα κινδυνεύει ακόμη και με αυτόματο υποβιβασμό στην υποδυέστερη κατηγορία, στην προκειμένη περίπτωση στην Superleague 2.
Θυμίζουμε πως το 2014 όταν ο ΠΑΟΚ είχε αρνηθεί να συμμετέχει στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών και υψηλό χρηματικό πρόστιμο. Τότε όμως, πριν από πέντε χρόνια, ίσχυαν άλλοι κανονισμοί. Πλέον έχουν ψηφιστεί καινούργιοι.
*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (17/11)