Κέρδος από τη ζημία έβγαλε ο Αρης με την πώληση του Τόνι Ντάτκοβιτς στη Ρεάλ Σολτ Λέικ, ομάδα του MLS, καθώς αποκόμισε ένα ποσό κοντά σε αυτό που επένδυσε (σσ 120.000 ευρώ) το περσινό καλοκαίρι για να αποκτήσει τα δικαιώματά του.
Από τη στιγμή που ο Κροάτης αμυντικός δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και ήταν εκτός πλάνων, οι δρόμοι που θα μπορούσε να επιλέξει ο Αρης, το φετινό καλοκαίρι, ήταν οι εξής δυο: 1) να βρει μία συμβιβαστική λύση με τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια στην ομάδα, 2) να τον παραχωρήσει εκ νέου δανεικό, ή να βρει ομάδα να τον πουλήσει. Τελικά έγινε το τελευταίο, κι έτσι ο Αρης έβαλε στο ταμείο του τα χρήματα που δαπάνησε και ταυτόχρονα “γλίτωσε” περίπου 400 χιλιάδες ευρώ, ποσό που προβλεπόταν να εισπράξει στα επόμενα δύο χρόνια τού συμβολαίου του εάν έμενε στη Θεσσαλονίκη
Η μεταγραφή του Ντάτκοβιτς στη Ρεάλ Σολτ Λέικ είναι η 4η κατά σειρά για τον Αρη τα τελευταία δύο χρόνια, με συνολικό “κέρδος” κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Κι αν κρίνουμε από τα προηγούμενα χρόνια, όπου η λέξη “πουλάω” ήταν σχεδόν άγνωστη για τον σύλλογο, εύλογα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πλέον η ομάδα έχει μάθει να συμβαδίζει με τους “νόμους” της αγοράς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η “Μ” σας παρουσιάζει σήμερα τις πωλήσεις παικτών που έκανε ο Αρης τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με αυτές των προηγούμενων (πολλών) ετών.
1
Η πιο ηχηρή πώληση ποδοσφαιριστή τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αυτή του Γιάννη Φετφατζίδη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο παραχωρήθηκε στην Αλ Κορ έναντι 1,1 εκατομμυρίων ευρώ. Στην πραγματικότητα, αν λίγους μήνες νωρίτερα δεν χαλούσε στις λεπτομέρειες η συμφωνία του Έλληνα ποδοσφαιριστή με την Αλ Αϊν, ο Αρης θα είχε βάλει στα ταμεία του επιπλέον 700 χιλιάδες ευρώ καθώς η προσφορά της ομάδας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχε “κλειδώσει” στο ποσό των 1,8 εκατομμυρίων. Τελικά κατέληξε στην Αλ Κορ, αλλά και πάλι η δική του πώληση συγκαταλέγεται σε μία από τις μεγαλύτερες, και ακριβότερες, στην ιστορία του συλλόγου.
2
Από τη στιγμή που ο Αρης του Θεόδωρου Καρυπίδη επέστρεψε στην Super League, η πρώτη πώληση ποδοσφαιριστή ήταν αυτή του Μανώλη Σιώπη. Ο Έλληνας χαφ παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2019 στην Αλάνιασπορ έναντι των 550 χιλιάδων ευρώ.
Ηταν μία απόφαση περισσότερο του ποδοσφαιριστή, ο οποίος αφενός πήρε ισχυρό συμβόλαιο και αφετέρου ήθελε να δοκιμάσει την καριέρα του εκτός Ελλάδας. Με τον Αρη είχε συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο, αλλά από τη στιγμή που εμφανίστηκε μία τόσο δελεαστική πρόταση (και για τις δύο πλευρές) αποφασίστηκε η παραχώρησή του.
Η περίπτωση πώλησης του Μεργκίμ Μάβραϊ στην Ίνγκολσταντ είναι αντίστοιχη με αυτή του Ντάτκοβιτς. Υπό την έννοια ότι το μεγαλύτερο κέρδος για τον Αρη δεν είναι τόσο το οικονομικό, αλλά η αποδέσμευση των μεγάλων συμβολαίων τους από τη στιγμή που δεν ήταν στο αγωνιστικό πλάνο. Από τον Αλβανό κεντρικό αμυντικό και τη μεταγραφή του στη Γερμανία ο Αρης είχε καρπωθεί πενταψήφιο ποσό (70.000).
3
Από το 1997 και μέχρι περίπου το 2010, ο Αρης είχε προχωρήσει σε μόλις πέντε πωλήσεις ποδοσφαιριστών που έφεραν κάποιο σημαντικό οικονομικό κέρδος στον σύλλογο. Για την ακρίβεια, στη σχετική λίστα ανήκουν: 1) ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος το καλοκαίρι του 1997 παραχωρήθηκε στην Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ για περίπου 500 χιλιάδες ευρώ. 2) Τον Ιανουάριο του 1999, ο Μιχάλης Πανόπουλος δέχτηκε πρόταση από την Πόρτσμουθ και η τότε διοίκηση του Λάκη Ιωαννίδη είχε εξασφαλίσει ένα ποσό σχεδόν 600 χιλιάδες. 3) Η μεταγραφή του Άγγελου Χαριστέα στην Βέρντερ Βρέμης, το 2002, παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη πώληση ποδοσφαιριστή για τον σύλλογο, καθώς παραχωρήθηκε αντί 3,1 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται βέβαια για μία υπόθεση με μυστήριες συνθήκες, με την τότε διοίκηση Ζαχουδάνη να οδηγείται μέχρι τα δικαστήρια. 4) Το καλοκαίρι του 2008 ο Αρης παραχώρησε τα δικαιώματα του Αβραάμ Παπαδόπουλου στον Ολυμπιακό, έναντι του ποσό των 2,5 εκατομμυρίων. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πώληση. 5) Ο Σανέλ Γιάχιτς παραχωρήθηκε το 2010 στην ΑΕΚ με ένα ποσό περίπου στις 600 χιλιάδες.
4
Το 2013 και το 2014, ο Αρης μετά από πολλά χρόνια είχε την τύχη να πουλήσει “δικά του” ταλέντα, τα οποία ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στις Ακαδημίες και στα Τμήματα Υποδομής του συλλόγου. Πρόκειται για τον Γιάννη Γιαννιώτα και τον Σωκράτη Διούδη, οι οποίοι είναι οι μόνοι “νέοι” που έφεραν χρήματα στην ομάδα. Ο πρώτος παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2013 στην Φορτούνα Ντίσελντορφ με ποσό περί των 500 χιλιάδων ευρώ να μπαίνει στο ταμείο της ΠΑΕ. Για την ακρίβεια, αυτό το ποσό έφτασε μαζί με τα τροφεία που πλήρωσαν οι Γερμανοί, καθώς στην πραγματικότητα η ρήτρα που είχαν βάλει οι τότε διοικούντες στον Γιαννιώτα ήταν μόλις 150 χιλιάδες ευρώ!
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Διούδης έφερε χρήματα δύο φορές. Την πρώτη όταν πήρε μεταγραφή στην Κλαμπ Μπριζ, τον Ιούλιο του 2014, και τη δεύτερη όταν πήγε στον Παναθηναϊκό (2017). Συνολικά, ο διεθνής τερματοφύλακας “έβαλε” στα ταμεία της ΠΑΕ ένα ποσό που ξεπερνάει τις 350 χιλιάδες ευρώ.