Η αύξηση των καλών αγωνιστικών λεπτών σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη εικόνα στην άμυνα ήταν τα στοιχεία που κράτησε ο Γιάννης Καστρίτης στην ήττα από την Τουρκ Τέλεκομ, ωστόσο, είναι φανερές οι σκέψεις του έμπειρου τεχνικού μέσα από τις διορθωτικές κινήσεις που ήδη γίνονται.
Ναι, είναι αλήθεια ότι με εξαίρεση την πρώτη περίοδο του αγώνα με την Τουρκ Τέλεκομ η αγωνιστική εικόνα του Άρη ήταν βελτιωμένη συγκριτικά με τους φιλικούς και πρώτους επίσημους αγώνες. Με δεδομένη φυσικά τη δυσλειτουργία στην επίθεση – η οποία κόστισε εν τέλει – η οποία πηγάζει μέσα από την έλλειψη συνεργασιών και γρήγορης επικοινωνίας μεταξύ των παικτών.
Το έχει πει εξάλλου ο Γιάννης Καστρίτης. Η άμυνα διορθώνεται ευκολότερα σε σχέση με την ανάπτυξη συνεργασιών στην επίθεση. Ο Άρης του τελευταίου πενταλέπτου του χθεσινού αγώνα είχε δυσκολία στη λήψη απόφασης και ευθύνης αλλά παρασύρθηκε σ’ αυτό που του έδινε η άμυνα της Τουρκ.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η περιορισμένη παραγωγή πόντων και φυσικά η ήττα.
Είναι φανερό ότι ως ομάδα προσπαθεί να βρει ρόλους και ταίριασμα χαρακτήρων των παικτών. Η απόκτηση του Ράλι Άλκινς έδειξε την αμφιβολία για το κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
Ο Αμερικανός χαρακτηρίζεται για την ανθεκτικότητά του. Σε κάποιες ομάδες έπαιξε στο «2-3», πέρυσι στο Ισραήλ είχε ρόλο combo guard και στις αμυντικές αλλαγές μπορεί να ανέβει έως και το «4» λόγω σωματοδομής. Η άμυνα είναι το κύριο γνώρισμά του, μαζί με την ικανότητα στο transition παιχνίδι και το κάθετο παιχνίδι του.
Η απόκτησή του θα πρέπει να προβληματίσει τους υπόλοιπους στην περιφέρεια και ειδικά όλους όσοι δεν ανταποκρίνονται στον βασικό κανόνα του Γιάννη Καστρίτη. Προφανώς η καμπάνα χτυπάει για τους γκαρντ και τον Λάντερς Νόλεϊ ο οποίος συνεχίζει να… μυρίζει και να μη δαγκώνει στην άμυνα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις σκέψεις επιθετικής έκφρασης.
Το πλάνο περιλαμβάνει μια ακόμη αλλαγή και σ’ αυτή την περίπτωση, η καμπάνα είχε χτυπήσει για τον Τζος Ρόμπερτς. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε η πληροφορία περί ενδιαφέροντος για τον Άλεν Όμιτς. Δεν υφίσταται. Είναι αλήθεια ότι ο Άρης περιμένει την αποδέσμευση παίκτη αλλά αυτός δεν είναι ο Σλοβένος σέντερ. Περί άλλου παίκτη πρόκειται. Βέβαια, είναι τόσο απλή η απόφαση αντικατάστασης ενός παίκτη, όταν αυτός κάνει παιχνίδι σαν το χθεσινό;
Ο Ρόμπερτς ήταν καταπληκτικός απέναντι στην Τουρκ Τέλεκομ αν λάβουμε υπόψη και το επίπεδο δυσκολίας της αποστολής του. Ο Κάιλ Αλεξάντερ «καθάρισε» τον Μπανκς μέσα σε τρία λεπτά. Ο Ρόμπερτς έμεινε στο παιχνίδι μαζεύοντας όσα ριμπάουντ μπορούσε και «τελειώνοντας» όλες τις μπάλες που πήρε χαμηλά στο καλάθι.
Ο Άρης δείχνει να βρίσκεται στο κυνήγι ενός χαμένου θησαυρού κι αυτός δεν είναι άλλος από την αποδοχή ρόλων γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία φτιάχνεται μια ομάδα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτι «λαβράκια» των 60.000 ευρώ, όπως ο Ρόνι Χάρελ ή ο Άντονι Κάουν κ.α., έπαιξαν για τριπλάσια και τετραπλάσια χρήματα.
Στο ενδεχόμενο που αποδεσμευτεί και ο παίκτης με τον οποίον ήδη έχει συμφωνήσει, τότε θα μαζευτούν πολλοί στη γραμμή των ξένων μόλις επιστρέψουν οι τραυματίες.
Έχουμε και λέμε. Ντε Τζούλιους, Γούντμπερι, Χοτζ, Άλκινς, Νόλεϊ, Λαζέφσκι, Ρόμπερτς, Μπανκς συν τον «ψηλό» που θα έρθει και χωρίς τον Ντόνοβαν Κλέι ο οποίος ούτως ή άλλως σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Με εννιά ξένους παίκτες (εκ των οποίων οι έξι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αγώνα Πρωταθλήματος) δεν μπορεί να πορευτεί η ομάδα.
Κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, οπότε, το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο διότι θα γίνει αυστηρή αξιολόγηση.
Τα κριτήρια δεν θα είναι μόνο αγωνιστικά γιατί ο χαρακτήρας και η προτεραιότητα του «εμείς» αντί του «εγώ» είναι το υπ’ αριθμόν 1 κριτήριο του Γιάννη Καστρίτη.