Οι μεταγραφές στην περίοδο του Ιανουαρίου θα είναι must, για έναν ακόμη, χειμώνα στην ΠΑΕ Άρης, η οποία θα προσθέσει νέα κομμάτια στο παζλ, τα κομμάτια του οποίου έχει αναλάβει, πλέον, να ενώσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Οι «κιτρινόμαυροι» θα κάνουν 3-4 κινήσεις με προοπτική, οι νεοφερμένοι να παίξουν άμεσα, ωστόσο παράλληλα κάτι... αιωρείται και για Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Η ιδέα περί ελληνοποίησης του ρόστερ υποβόσκει, αρκετά καλοκαίρια, αλλά η θεωρία δεν έφτασε ποτέ στα όρια της πράξης με ελάχιστες εξαιρέσεις που, απλώς, επιβεβαίωσαν τις καλές προθέσεις και τίποτε περισσότερο.
Οι Έλληνες δεν ήταν το ατού στη διοίκηση του Θόδωρου Καρυπίδη, όσο κι αν προτάθηκαν, εξετάστηκαν ή απασχόλησαν.
Στο φετινό μεταγραφικό παιχνίδι ο Άρης θα μπει και θα... παίξει, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να ακολουθήσει την πολιτική που ξέρει, δηλαδή των ξένων, αλλά με υπομονή, λίγων μηνών, μπορεί αυτή η πολιτική να υποστεί... ελληνοποίηση.
Παρόμοια λόγια και σκόρπιες σκέψεις αποτυπώθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η πραγματικότητα περιλάμβανε παίκτες από κάθε μήκος και πλάτος της γης, πέραν των ελληνικών συνόρων.
Οι λίστες με Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι μεγάλες και περιέχουν αρκετά ονόματα, που παίζουν στη Super League και, λιγότερο ή περισσότερο, θα τραβήξουν πάνω τους βλέμματα.
Θα ασχοληθεί όμως ο Άρης μαζί τους;
Όταν με το καλό περάσει ο χειμώνας και ολοκληρωθεί η σεζόν, τότε ίσως και να δούμε τον πιο «ελληνικό» ρόστερ του Άρη επί ημερών Καρυπίδη.
Και πέρα από το ελληνικό στοιχείο, που θα πλαισίωνε τους «καλούς» ξένους που, ούτως ή άλλως, έχουν συμβόλαιο με την ΠΑΕ και για τις επόμενες περιόδους, το ρόστερ θα είχε και χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, γιατί ο Άρης δεν είναι και η πιο νεανική ομάδα του Πρωταθλήματος.
Ο συνδυασμός Ελλήνων και νέων φαίνεται ικανός να ιντριγκάρει το γενικότερο σκεπτικό του Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος ήδη, από το προηγούμενο καλοκαίρι, έχει μία τάση να ακολουθήσει πιο συνετή μεταγραφική πολιτική σε ό,τι αφορά στο «πάρε-δώσε».
Στο μυαλό του, λοιπόν, στριφογυρίζει η ιδέα να μην ανακοινώνει μόνο αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, αλλά να δοκιμάσει και κάτι πιο εγχώριο με κινήσεις που, και δαπανηρές δεν θα είναι, και προοπτική θα έχουν και -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα στα ταμεία.
Ο Ιανουάριος και η... κινητικότητα
Σε ό,τι έχει να κάνει με την τρέχουσα περίοδο των μεταγραφών, η ΠΑΕ θα κινηθεί, σε πρώτο πλάνο, σε αξιόπιστες αγορές, χρησιμοποιώντας «ευρωπαϊκά» διαβατήρια που κατόχους έχουν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παίζουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά οι αμοιβές τους δεν παραπέμπουν σε Serie A ή Primera Division.
Άρα, η προτεραιότητα δίνεται, αυτομάτως, σε ξένους, που θα έρθουν Παρασκευή, για να παίξουν... Κυριακή.
Στην εγχώρια μανατζερική αγορά, πάντως, παρατηρείται και μια ελαφρά κινητικότητα που αφορά κάποιες (πολύ) συγκεκριμένες περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δεν έχουν απασχολήσει, αλλά μπορεί να απασχολήσουν.
Πότε;
Λίγο... τώρα και περισσότερο το ερχόμενο καλοκαίρι.
Σε αυτό το κομμάτι αναμένεται να έχει λόγο και ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος είτε ξέρει από πρώτο χέρι, έχοντας συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί τους, είτε θα συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες τις οποίες θα μοιραστεί με τον Θόδωρο Καρυπίδη.
Στον Άρη έχουν καταλάβει πως Έλληνες από 21 έως περίπου 24-25 ετών, έχουν να «δώσουν», καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που διαθέτουν και εμπειρία και έχουν «τριφτεί» στη Super League και θα ήθελαν να ανεβούν ένα σκαλί πάνω στην καριέρα τους.
Αυτό το σκαλί, υπό προϋποθέσεις επαναλαμβάνουμε, θα μπορούσε να το προσφέρει ο Άρης, αν -αυτή τη φορά- ληφθεί κεντρικά η απόφαση και γίνει οργανωμένη προσπάθεια να υποστηριχθεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ.