Ο Άρης έχει τη μεγάλη ευκαιρία να χτυπήσει τον... αποδομημένο ψυχολογικά Παναθηναϊκό, πηγαίνοντας κόντρα στο παρελθόν των δύο ομάδων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα νούμερα που δημοσίευσε η διοργανώτρια αρχή της Super League 1, η προϊστορία είναι υπέρ των «πράσινων».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά που κοινοποίησε η Super League 1 στην επίσημη ιστοσελίδα της: «Ύστερα από τις δύο ισοπαλίες με τη Λαμία (2-2) και την Κηφισιά (1-1), ο Παναθηναϊκός δίνει και τρίτο διαδοχικό αγώνα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με αντίπαλο τον Άρη, ενώ έχει μεσολαβήσει και ο δεύτερος ημιτελικός Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ (1-2, αλλά με πρόκριση στα πέναλτι).
Οι «πράσινοι» έχουν σαφή υπεροχή στην παράδοση, μια και έχουν 46 νίκες στους 63 αγώνες πρωταθλήματος που έχουν δώσει ως γηπεδούχοι με αντίπαλο τον Άρη.
Οι «κίτρινοι», πάντως, έχουν αποσπάσει αρκετά θετικά αποτελέσματα την τελευταία 20ετία. Την περίοδο 2020-21, μάλιστα, νίκησαν εκτός έδρας τον μεγάλο αντίπαλό τους και στην κανονική διάρκεια (1-0 με γκολ του Μαντσίνι) και στα πλέι οφ (2-1 με γκολ του Μάνου και του Ματέο Γκαρσία). Έδρα του Παναθηναϊκού ήταν τότε το ΟΑΚΑ.
Και στα δύο αυτά ματς προπονητής του Άρη ήταν ο Άκης Μάντζιος, ο οποίος οδήγησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης στη νίκη επί του Παναθηναϊκού και στο παιχνίδι του φετινού α’ γύρου (2-0 με γκολ των Μορόν και Μενέντες). Ως τεχνικός των «κιτρίνων», ο Μάντζιος έχει τέσσερις νίκες (μαζί με το εντός έδρας 1-0 του 2021-22), μία ισοπαλία και δύο ήττες σε επτά αγώνες εντός κι εκτός έδρας με το «τριφύλλι».
Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει κόντρα στον Άρη μία από τις ευρύτερες νίκες της ιστορίας του στην Α’ Εθνική/Super League. Στις 11 Φεβρουαρίου 1973 τον συνέτριψε με 7-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (8’ Αντωνιάδης, 15’, 49’ Βερόν, 24’ Δομάζος, 32’, 51’ Ελευθεράκης, 74’ Γονιός/59’ Κ. Παπαϊωάννου).
Ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος είχε ανοίξει το σκορ σε εκείνο το ματς, παραμένει ο πρώτος σκόρερ των αναμετρήσεων Παναθηναϊκός-Άρης στο πρωτάθλημα με 11 τέρματα. Μάλιστα, τα δύο γκολ που είχε πετύχει στη νίκη με 2-0 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος του 1969-70, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωσή του στην εντεκάδα, ύστερα από την δύσκολη πρώτη χρονιά μετά τη μεταγραφή του από την Ξάνθη.
Ο Αντωνιάδης έχει κι ένα χατ τρικ κόντρα στους «κίτρινους», στη νίκη με 4-2 στις 20 Μαρτίου 1977. Ωστόσο, ο παίκτης του Παναθηναϊκού με τα περισσότερα γκολ σε ένα εντός έδρας ματς με τον Άρη είναι ο Κριστόφ Βαζέχα. Είχε πετύχει τέσσερα (το ένα με πέναλτι) στη νίκη με 5-0 στο ΟΑΚΑ, στις 9 Μαρτίου 1993. Ο Πολωνός επιθετικός είναι και ο δεύτερος σκόρερ των αναμετρήσεων στην Αθήνα, με οκτώ τέρματα.
Από πλευράς Άρη, πρώτος σκόρερ είναι ο Ντίνος Κούης με έξι γκολ. Τα δύο από αυτά βοήθησαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης να πετύχει ισάριθμες νίκες της. Στις 13 Φεβρουαρίου 1983, ο Κούης διαμόρφωσε με απ’ ευθείας φάουλ στο 50’ το τελικό 1-2. Και στις 13 Οκτωβρίου 1985 σκόραρε ξανά με φάουλ στο 48’ και άνοιξε το σκορ, προτού διαμορφώσει το τελικό 1-2 ο Νίκολα Νίκιτς στο 86’ (είχε μεσολαβήσει η ισοφάριση από τον Χουάν Ρότσα στο 64’).
Αν και ο Παναθηναϊκός έχει αρκετές ευρείες εντός έδρας νίκες επί του Άρη, το σκορ με τις περισσότερες εμφανίσεις (11) είναι το 1-0. Ακολουθεί το 3-1, το οποίο έχει προκύψει επτά φορές και το 2-0 και το 2-1 που έχουν από έξι εμφανίσεις.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΡΗΣ
63 ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
46 ΝΙΚΕΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
6 ΝΙΚΕΣ ΑΡΗΣ
11 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ
ΓΚΟΛ: 133-41