Όταν μία ομάδα φτάνει να μιλά για πιθανή πώληση ποδοσφαιριστή της, ο οποίος δεν έχει προσφέρει καν τα αναμενόμενα, τότε -προφανώς- και κάτι δεν πάει καλά. Όταν, δε, μιλάμε για την ακριβότερη μεταγραφή ever στην ιστορία της, τότε τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Γιατί, λοιπόν, ο Άρης σκέφτεται να πουλήσει τα δικαιώματα του Μανού Γκαρθία;
Μόνο «τραβηγμένο» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το σενάριο πώλησης του Μανού Γκαρθία, ο οποίος έκλεισε δύο χρόνια στον Άρη. Δύο χρόνια από τη στιγμή που ήρθε στην ομάδα, γιατί ο καθαρός χρόνος που ήταν σε θέση να αγωνιστεί ήταν... ένας.
Η ΠΑΕ, πριν δύο χρόνια, είχε συμφωνήσει με τη Σπόρτινγκ Χιχόν για εξαγορά των δικαιωμάτων του βραχύσωμου χαφ από το Οβιέδο, καθώς έβλεπαν σε εκείνον τον επόμενο play maker, που θα στέριωνε στο «Κλ. Βικελίδης».
Ο ποδοσφαιρικός κόσμος έτριβε τα... μάτια του, γιατί ο Άρης απέκτησε ποδοσφαιριστή από προηγμένο πρωτάθλημα (25 συμμετοχές στη La Liga με την Αλαβές), έχοντας παραστάσεις και από τη Μάντσεστερ Σίτι (4 συμμετοχές) η οποία τον είχε αποκτήσει μεν, τον έδωσε τρεις φορές δανεικό δε, μέσα σε 5 χρόνια.
Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν συμφωνήσει με τη Χιχόν, αγοράζοντας το 100% των δικαιωμάτων του, καταβάλλοντας περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Το πλάνο αποπληρωμής έλεγε τέσσερα χρόνια και ήδη η ΠΑΕ έχει πληρώσει τα δύο, όπως ορίζει η συμφωνία των ομάδων και πληρώνοντας αδρά -ετησίως τον ποδοσφαιριστή.
Η σύγκριση προσφοράς και κόστους;
Ούτε που γίνεται λόγος.
Ένας χαμένος χρόνος
Ημερολογιακά, ο Μανού Γκαρθία βρίσκεται στο «Κλ. Βικελίδης» σχεδόν δύο χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει ισάριθμες αγωνιστικές σεζόν.
Πρακτικά, όμως, έχει χάσει ένα χρόνο, λόγω τραυματισμού (σ.σ: ρήξη χιαστού), ενώ στη συνέχεια υπέστη υποτροπή με αποτέλεσμα να χρειαστεί πολύ παραπάνω των έξι μηνών για να επιστρέψει.
Ο Ισπανός χαφ είχε τραυματιστεί σε ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (στις 26 Ιανουαρίου του 2023), έχοντας έως τότε προλάβει να παίξει σε 21 ματς (πρωτάθλημα και κύπελλο) και να σκοράρει 4 φορές. Τα τρία γκολ, μάλιστα, τα σημείωσε κόντρα στον ΝΠΣ Βόλο, λίγες μόνο μέρες πριν τραυματιστεί.
Από τότε πέρασε πολλά, αλλά ποτέ δεν ξεχάστηκε.
Όλοι τον περίμεναν υγιή και δυνατό, γιατί ήξεραν τι μπορούσε να κάνει, έστω και στα λίγα σχετικά ματς, που είχε παίξει στον Άρη μέχρι τότε.
Επιστροφή με μεταπτώσεις
Με τούτα και με εκείνα, ο Γκαρθία γύρισε στα γήπεδα τον Ιανουάριο του 2024, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό (0-4), το οποίο είχε σημαδευτεί από το ολικό ροτέισον του Άκη Μάντζιου. Ο Άρης άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, παίζοντας με πρόσωπα τα οποία δεν... γνωρίζοντας μεταξύ τους, όντες στην ίδια 11άδα.
Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Γκαρθία να έχει 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, άλλες 5 στο Κύπελλο και ένα γκολ.
Το γεγονός είναι πως Ισπανός, όμως, δεν βρήκε τη θέση του στην αρχική εντεκάδα και ο Άρης δεν έμαθε να παίζει με εκείνον στο «10».
Εν ολίγοις, δεν έγινε ποτέ απαραίτητος, όχι κατ' ανάγκη με δική του ευθύνη.
Οι 42 συνολικά συμμετοχές κάτι λένε από μόνες τους, αν και, επαναλαμβάνουμε, πως ο παίκτης πέρασε πολλά στο διάστημα που απουσίαζε και δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει γι' αυτό.
Η ουσία, από την άλλη, λέει ότι κρίνεται μάλλον ασύμφορος, από τη στιγμή που είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους στο club.
Αν ικανοποιηθεί τον... πουλά
Και φτάνουμε στο δια ταύτα. Πόσο αντέχει η ΠΑΕ να πληρώνει το βαρύ συμβόλαιο ενός παίκτη, μαζί με τις δύο εναπομείνασες δόσεις στη Χιχόν; Και πόσο σίγουροι είναι στον Άρη ότι ο Γκαρθία θα «επιστρέψει» την επένδυση, μετά από μία χαμένη χρονιά και άλλη μία στην οποία δεν βρήκε σταθερότητα;
Πιθανότατα, ο Άρης περιμένει την πλευρά του παίκτη. Ακούγονται διάφορα περί Σαουδικής Αραβίας, αλλά στην Αλκμήνης δεν τους ενδιαφέρει τόσο από πού θα προκύψει ενδιαφέρον, αρκεί να ικανοποιηθούν οικονομικά. Στην Ευρώπη είναι δύσκολο να βρεθεί αγοραστής, δεδομένων των συνθηκών, καθώς ο Γκαρθία δεν έκανε χρονιές για... μεταγραφή.
Και κάπως έτσι, πλην του Μορόν -και αναλόγως του Οντουμπάτζιο- στη βιτρίνα μπαίνει διακριτικά και ο Ισπανός κεντρικός χαφ, ο οποίος, με τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του, δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει τις σπόντες του.