«Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται δείγματα σε εμάς για να κάνουμε την ποσοτική εκτίμηση», δηλώνει στο kathimerini.gr ο καθηγητής, Νικόλας Ράικος, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που έκανε την ποσοτική εκτίμηση της ουσίας στο αίμα της 9χρονης Τζωρτζίνας στην υπόθεση της Πάτρας.
Το εργαστήριο του ΑΠΘ ήταν υπεύθυνο και για την ερμηνεία του αποτελέσματος. «Με πολλές αναλύσεις, έγινε η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Η κεταμίνη ήταν σε επίπεδα που βρίσκονται σε θανατηφόρα περιστατικά», σημείωσε ο κ. Ράικος, προσθέτοντας πως η ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών συνεργάζονται πολλά χρόνια.
Στο εργαστήριο του ΑΠΘ έχει γίνει πανελλαδικά γνωστό καθώς σε αυτό έχουν φτάσει για αντίστοιχες αναλύσεις πολλά δείγματα που συνδέονται με πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών, όπως είναι αυτή του Ζακ Κωστόπουλου, η δίκη για τον θάνατο του οποίου είναι σε εξέλιξη, αλλά και αυτή του σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη. Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο εργαστήριο και σε πολύ πιο πρόσφατες υποθέσεις όπως αυτή του καταγγελλόμενου βιασμού της Γεωργίας Μπίκα αλλά και της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.
Το εργαστήριο ξεχωρίζει χάρη στον σύγχρονο εξοπλισμό του, στην εμπειρία που έχει αποκτήσει λόγω του κλινικού του έργου αλλά και το ερευνητικό του υπόβαθρο, καθώς αποτελεί τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το εργαστήριο εξειδικεύεται μεταξύ άλλων σε ασυνήθιστα βιολογικά υλικά. «Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας στοχεύει σε ασυνήθιστα βιολογικά υλικά, όπως τα οστά αλλά και ο προσδιορισμός ουσιών σε ανθρώπινους ιστούς που μονιμοποιούνται στη φορμόλη. Έχουμε έρευνες στο πλαίσιο διατριβών που γίνονται αυτά τα χρόνια, που μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε αυτά τα περιστατικά για περιπτώσεις όπως η τωρινή που ίσως χρειαστεί να γίνουν αυτές οι εξετάσεις», περιγράφει ο καθηγητής Ιατροδικαστικής. Το εργαστήριο έχει τύχει να μετρήσει ουσίες σε μονιμοποιημένο ιστό σε φορμόλη στην περίπτωση που αυτό ήταν το μοναδικό βιολογικό δείγμα που υπήρχε από συγκεκριμένο άνθρωπο.
Στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, η κεταμίνη εντοπίστηκε σε μεταθανάτιο αίμα καθώς είχε γίνει νεκροτομή στο μικρό κορίτσι και υπήρχαν βιολογικά υλικά.
Υπενθυμίζεται πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως αναισθητικό στους τομείς της ιατρικής και κτηνιατρικής ενώ στη σύγχρονη ιατρική, χρησιμοποιείται και ως εισαγωγή στην αναισθησία. Η κεταμίνη όμως πλέον χρησιμοποιείται και ως ναρκωτικό αλλά και ως χάπι βιασμού καθώς αποτελεί ουσία που ρίχνει τις αναστολές και προκαλεί αμνησία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα θα γίνει γνωστό εάν το εργαστήριο θα αναλάβει και την εξέταση δειγμάτων των αδελφών της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ίριδας.
Πηγή: kathimerini.gr