Η εταιρία ΔΕΔΑ, που ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχώρησε σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έως το 2023 σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα κατασκευάσει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.
H αύξηση των τιμών στην αγορά πετρελαίου αλλά και η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά τους χειμερινούς μήνες στα έξοδα θέρμανσης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νέα δεδομένα στη θέρμανση και στη Χαλκιδική.
Έχουν ήδη, λοιπόν, ανακοινωθεί οι περιοχές που τα επόμενα δύο χρόνια θα συνδεθούν στα νέα δίκτυα και από τις περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο η Χαλκιδική εξαιρείται.
Προκαλεί, επίσης, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ είχε ξεκινήσει η μελέτη ήδη από το 2018, και παρόλο που υπήρχε αισιοδοξία ότι εφόσον εγκριθούν οι μελέτες, περιοχές της Χαλκιδικής θα συνδέονταν στο δίκτυο φυσικού αερίου περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, τίποτα από αυτά τελικά δεν συνέβη.
Δεν υπάρχει, παράλληλα, καμία περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας έγκρισης των μελετών και εκ νέου ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Επί της ουσίας 18 πόλεις είναι αυτές που σε ένα εύλογο διάστημα θα γευτούν τα ευεργετήματα του Φυσικού αερίου.
Εκτός βέβαια μένει η Χαλκιδική. Τι και αν η Θεσσαλονίκη βρίσκεται κοντά. Τι και αν ο Δήμος Νέας Προποντίδας και ειδικότερα τα Νέα Μουδανιά ξεπερνούν για παράδειγμα την Άμφισσα σε πλυθυσμό, ενώ στο σύνολο είναι από τους μεγαλύτερους στην Κεντρική Μακεδονία.
Πλέον οι πολίτες της Χαλκιδικής για άλλη μια φορά νιώθουν φανερά αδικημένοι από αυτή την εξέλιξη καθώς θα πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να δει μια θετική εξέλιξη γύρω από αυτό το ζήτημα.