Κλειστά παραμένουν από την περασμένη Παρασκευή (10/5) μικροβιολογικά και ακτινολογικά – διαγνωστικά εργαστήρια λόγω αποχής των εργαστηριακών ιατρών, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησής τους. Αίτημά τους είναι η κατάργηση του «μνημονιακού» clawback που «απειλεί», όπως λένε, ευθέως τη βιωσιμότητα όλων των εργαστηρίων.
Όπως αναφέρει στο powergame ο ακτινολόγος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και ταμίας του ΠΙΣ, Βασίλης Ψυχογιός υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που τα ποσοστά συμμετοχής είναι υψηλότερα στην Περιφέρεια.
«Η απεργία αφορά εργαστηριακούς γιατρούς, δεν συμμετέχουν κλινικο-εργαστηριακοί ή άλλες ειδικότητες. Αφορά επί το πλείστον μικροβιολόγους και ακτινολόγους. Ενδιαφέρει δηλαδή εργαστήρια τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, διότι έχουν μια εξαιρετικά σημαντική επιβάρυνση εξαιτίας του clawback», τονίζει.
Τι είναι το clawback
Το clawback είναι ένα μέτρο που λήφθηκε πριν από 12 χρόνια ως μνημονιακή υποχρέωση, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες του κράτους στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επειδή δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες ρυθμιστικές κινήσεις και εξακολουθεί να υπάρχει σαν μέτρο μέχρι τις μέρες μας.
«Το clawback πρακτικά σημαίνει: Το κράτος έχει αποφασίσει στο κομμάτι των κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων δηλαδή, για όλες τις μικροβιολογικές, όλες τις ακτινολογικές και εξετάσεις κάποιων ειδικοτήτων, όπως τρίπλεξ καρδιάς, σπιρομετρήσεις που κάνουν οι πνευμονολόγοι κλπ έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 340 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και ο καλύτερος προϋπολογισμός στην Ευρώπη, δεν είναι όμως και ένα μικρό ποσό. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο λεγόμενος “κλειστός”. Δηλαδή, ότι και να γίνει το κράτος θα δαπανήσει 340 εκατ. Όταν γίνεται υπέρβαση αυτού του προϋπολογισμού κατά 10% το κράτος οριζόντια ζητά πίσω αυτό το 10%. Αν η υπέρβαση είναι 30% τότε το κράτος ζητάει το 30% πίσω κοκ» εξηγεί ο κ. Ψυχογιός.
Στον συγκεκριμένο κλάδο το clawback κινείται στο 50-52%, που σημαίνει ότι τα μισά χρήματα από αυτά που έχουν εισπράξει ως δεδουλευμένα καλούνται να τα επιστρέψουν πίσω. «Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει υπάρξει αναπροσαρμογή στον τιμοκατάλογο των εξετάσεων από το 1979 αλλά το μόνο που έγινε ήταν η αναπροσαρμογή σε ευρώ κάποια στιγμή. Επίσης, τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί αλλά και η αμοιβή για το επιστημονικό κομμάτι των εργαστηριακών γιατρών, δηλαδή τη διάγνωσή τους, ενώ είναι νομοθετημένη δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία πολύ δύσκολη κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Ψυχογιός.