Το όνομα του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή προστέθηκε στην αιματοβαμμένη λίστα της οπαδικής βίας εν Ελλάδι το βράδυ της Δευτέρας. Εξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, μαχαιρωμένος από Κροάτες νεοναζί που δηλώνουν οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.
Αυτή η λίστα των νεκρών άνοιξε το 1983, έξω από το γήπεδο Χαριλάου, ύστερα από αγώνα Αρη - Παναθηναϊκού. Ο 18χρονος Αριστείδης Δημητριάδης δέχθηκε επίθεση, παρέμεινε σε κώμα από τα χτυπήματα και εξέπνευσε λίγες μέρες μετά. Το 1985, στην Αθήνα, στο «Club Rainbow» της λεωφόρου Βουλιαγμένης, είχαν μαχαιρωθεί δύο φίλοι της ΑΕΚ από αντίπαλους οπαδούς και ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του τρεις εβδομάδες αργότερα στο νοσοκομείο.
Τον Οκτώβριο του 1986, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας πήγε στο «Αλκαζάρ» για να παρακολουθήσει το Λάρισα - ΠΑΟΚ. Από την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ, ένας 19χρονος σημάδεψε προς εκείνους των «βυσινί» με το ειδικό πιστόλι και η φωτοβολίδα καρφώθηκε στον λαιμό του άτυχου καθηγητή που ξεψύχησε πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού, καθώς στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Με τον ίδιο τρόπο σκοτώθηκε και ο επόμενος της λίστας, ο 17χρονος φίλος του Ολυμπιακού Γιώργος Παναγιώτου, τον Ιανουάριο του 1991. Βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσει το ντέρμπι της ομάδας του με την ΑΕΚ και δέχθηκε την κροτίδα στην κοιλιακή χώρα.
Τον Απρίλιο του 1991, οι Ευθύμιος Λιάκας και Κώστας Ντόλιας κάηκαν ζωντανοί μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ Πανιώνιος - ΠΑΟΚ και το Ι.Χ., που έφερε διακριτικά της ομάδας τους, δέχθηκε βόμβα μολότοφ και τυλίχθηκε στις φλόγες. Τον Μάιο του 1993, ο Γιώργος Καρνέζης και άλλοι οργανωμένοι φίλοι του Παναθηναϊκού δέχθηκαν επίθεση έξω από καφετέρια στη Γλυφάδα μετά τον αγώνα μπάσκετ με τον Ολυμπιακό με μαχαίρια και μπουκάλια. Ο 25χρονος Καρνέζης πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία.
Στις 29 Μαρτίου 2007, η λίστα απέκτησε το πρώτο της θύμα από προκαθορισμένη συμπλοκή μέσω του ίντερνετ, που είχε πια μπει στη ζωή μας. Με αφορμή την αναμέτρηση βόλεϊ γυναικών μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, οπαδοί των δύο ομάδων είχαν δώσει «ραντεβού θανάτου» στη λεωφόρο Λαυρίου και ο 22χρονος οπαδός του «τριφυλλιού» Μιχάλης Φιλόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από δεκάδες χτυπήματα και μαχαιριές. Τον Σεπτέμβριο του 2011, ένα άλλο «ραντεβού» μεταξύ οπαδών του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού και του Ηρόδοτου είχε τραγική κατάληξη: τον θάνατο του 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη έξω από το «Παγκρήτιο» στις έντονες συμπλοκές.
Πάλι στην Κρήτη, τον Σεπτέμβριο του 2014, ένας αγώνας υπεράνω πάσης υποψίας, το Ηρόδοτος - Εθνικός στην Αλικαρνασσό, βάφτηκε με αίμα. Χούλιγκαν χτυπούσαν αδιακρίτως με σιδηρογροθιές και κλοτσιές στο κεφάλι όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Ο 46χρονος φίλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, υποβλήθηκε σε εγχείρηση, αλλά κατέληξε δύο εβδομάδες αργότερα.
Το 2020, στη Θεσσαλονίκη χάνει τη ζωή του ο Τόσκο Μποζατζίσκι. Ο 28χρονος Βούλγαρος οπαδός είχε ταξιδέψει με φίλους του από τη χώρα του για να παρακολουθήσουν το Αρης - ΠΑΟΚ. Δέχθηκε επίθεση με καδρόνια, ξυλοκοπήθηκε άγρια και κατόπιν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο. Πέρσι, πάλι στη Θεσσαλονίκη, κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του Αλκη Καμπανού στα 19 χρόνια του, από επίθεση χούλιγκαν του ΠΑΟΚ με μαχαίρια στην παρέα του, επειδή υποστήριζαν τον Αρη. Η λίστα δυστυχώς μεγαλώνει. Αντίθετα, εξαφανίζεται σιγά σιγά η ελπίδα ότι θα δοθεί ένα τέλος σε αυτό τον κύκλο αίματος που δεν έχει λογική...
Πηγή: efsyn