Οι επικοινωνιακοί στρατοί των δύο μονομάχων του «Γ. Καραϊσκάκης» έπιασαν δουλειά λίγα μόλις λεπτά μετά την αποχώρηση του Χουάνκαρ, με στόχο να διαμορφώσουν κλίμα για τη διακοπή του ντέρμπι. Ερμηνεύοντας τον Πειθαρχικό Κώδικα, αναλόγως με το χρώμα των γυαλιών που φορούν έδιναν τη δική τους ερμηνεία. Καμία έκπληξη. Συνέβη και στο παρελθόν αυτό στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σ’ έναν χώρο όπου αργά ή γρήγορα οι ομάδες εισπράττουν αυτό για το οποίο κουνούσαν στο παρελθόν το δάχτυλο στον αντίπαλο τους. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα, όταν παλεύεις στον βούρκο όσο κι αν το προσπαθήσεις κάποια φορά θα λερωθείς. Ακόμη κι αν νικήσεις τον αντίπαλο. Αρα το πρώτο διακύβευμα είναι οι αγώνες να γίνονται σ’ ένα καθαρό περιβάλλον και να ασπάζονται όλοι τους κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Τόσο που ακόμη και ο τελευταίος φίλαθλος που δεν έχει νομικές γνώσεις να μπορεί να αντιλαμβάνεται τι προβλέπει ο νόμος για κάθε παράβαση σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Οσο υπάρχουν νόμοι στο ποδόσφαιρο που επιδέχονται ερμηνεία από τον δικαστή τόσο θα μεγεθύνεται η αμφιβολία για την απόδοση δικαιοσύνης.
Είναι δύσκολο να γίνει μία ασφαλής πρόβλεψη για το ποιος τελικά θα δικαιωθεί στον προχθεσινό αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Πέρα από το τι υποστηρίζει η κάθε ομάδα η ιστορία, εκτιμώ, ότι έχει πολύ δρόμο μέχρι να τελεσιδικήσει.
Από πού προήλθε το πρόβλημα; Από τι ρίψη μίας κροτίδας στην πλευρά όπου προθερμαίνονταν οι αναπληρωματικοί του Παναθηναϊκού. Από ποιον; Θεωρητικά από οπαδό της γηπεδούχου ομάδας. Μπορεί να έγινε και προβοκάτσια, θα πει κάποιος. Καμία αντίρρηση. Ποιος θα το εξιχνιάσει το… «έγκλημα; Η γηπεδούχος ΠΑΕ αναλύοντας το βίντεο από τις κάμερες του γηπέδου, αν φυσικά ήταν σε λειτουργία. Και μετά; Αποβολή του δράστη εφ’ όρου ζωής από το γήπεδο και κατάθεση αγωγής σε βάρους του για διαφυγόντα κέρδη. Γιατί όλοι οι υπόλοιποι που πήγαν στο γήπεδο πήγαν για να απολαύσουν το ντέρμπι κι όχι για να δούνε 50 λεπτά αγώνα χωρίς δική τους ευθύνη. Κι αν τυχόν τιμωρηθεί η έδρα του Ολυμπιακού θα έχουν πληρώσει διαρκείας για όλους του αγώνες του Πρωταθλήματος αλλά θα δούνε λιγότερους. Γιατί ένας άθλιος πίστεψε ότι πετώντας μία κροτίδα κάνει μία πράξη μαγκιάς ή γιατί πίστευε ότι έτσι «τιμωρεί» τον αντίπαλο. Πού πήγαν όμως εκείνες οι μεγαλόστομες δηλώσεις περί ελέγχους στις θύρες των γηπέδων, όπου θα συλλαμβάνονταν όσοι κατείχαν φωτοβολίδες και κάθε τι άλλο αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε άλλο άτομο;
Υπάρχει σχετική νομοθεσία που αφορά αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και «περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων». Υπάρχει και η σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού τις επόμενες ημέρες από το φονικό που έγινε έξω από τη Ν. Φιλαδέλφεια.
«Συμφωνήσαμε, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, ότι η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα». Εγινε λοιπόν έλεγχος έξω από το «Γ. Καραϊσκάκης» πριν από το ντέρμπι κι αν ναι πώς πέρασε ό,τι πέρασε;
Πάντα όταν υπάρχει ανωμαλία σ’ έναν αγώνα η μπάλα πάει στην κερκίδα. Οπότε αναδείχθηκε ως κορυφαίο ζήτημα το αν μπορούσε ο Χουάνκαρ να συνεχίσει, το αν ο γιατρός του αγώνα ήταν φίλος του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού και δεν ακούστηκε κουβέντα για τον δράστη του συμβάντος. Καλά κάνουν οι δύο ΠΑΕ και προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους σε σχέση με τη διακοπή του αγώνα. Θα ήταν όμως περισσότερο ωφέλιμο αν αξιοποιούσαν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, ώστε να προλάβουν κάθε πράξη βίας. Και αν το αποφασίσουν οι παράγοντες θα το καταφέρουν.
Οπότε το πρόβλημα δεν είναι να ενισχυθούν τα ιατρεία των γηπέδων με διαγνωστικά μηχανήματα, αλλά να μη γίνεται το κακό. Γιατί κάτι τέτοια σκηνικά, όπως το προχθεσινό, στην ουσία τραυματίζουν πρώτα το ποδόσφαιρο μας, το οποίο δεν αντέχει άλλα πλήγματα. Αλλά μάλλον οι παράγοντες περί άλλων τυρβάζουν γιατί δεν έχουν την τόλμη να σπάσουν αυγά.