Προκαλεί εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά από 10 (!) χώρες να διώξουν τους πρέσβεις τους, εξαπολύοντας μία ιδιαίτερα επιθετική ομιλία προς τον Γάλλο πρόεδρο.
Πιο συγκεκριμένα, διευρύνει την ένταση ο Τούρκος πρόεδρος με τις δέκα χώρες που ζητούν να αποφυλακιστεί ο ακτιβιστής Οσμάν Καβάλο που παραμένει φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια.
Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την απομάκρυνση τους και να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι («persona non grata) στην Τουρκία ο πρέσβης ΗΠΑ, οι πρεσβευτές Γερμανίας, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας.
«Είπα στον Υπουργό Εξωτερικών μας, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας. Πως μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιος είσαi; Τι είναι αυτό; Λένε, αφήστε τον Καβάλα. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Χαρακτηρίζει ακόμα τον Καβάλα ως κατάλοιπο του Σόρος.
Παράλληλα, εμμένει στην επιθετική ρητορική κατά του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως η κυβέρνησή του είναι η πιο ατυχής για τη Γαλλία.
Ολόκληρη η δήλωση:
«Η Γαλλία περνά πραγματικά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Ειδικά στη Γαλλία των τελευταίων χρόνων, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ατυχής κυβέρνηση για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί στη Γαλλία, γνώρισα τον Σιράκ. Δεν συγκρίνεται με κανέναν από αυτούς. Ήταν κρατικός λειτουργός ο Σιράκ. Ο λόγος του ήταν λόγος. Είναι πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν τρεις άνδρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που δεν άφησαν να καταπιεστεί η Τουρκία. Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι… Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ ανεξαιρέτως εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, αφού ήρθαν ο Σαρκοζί και η αγαπημένη μου φίλη Μέρκελ, η στάση για την πρόσκληση της Τουρκίας στη Σύνοδο των Ηγετών άλλαξε.
Φυσικά, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για την Τουρκία. Αν ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία, γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα έχει γρήγορη άνοδο. Θέλουν να προχωρήσει η Τουρκία ή να την αποδεχτούν; Προς το παρόν, συνεχίζουμε τον δρόμο μας εξ ολοκλήρου, με τα δικά μας μέσα.»