Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο πολιτών θετικών στον κορωνοϊό, οι οποίοι «σπάνε» την καραντίνα τους και κυκλοφορούν ελεύθερα στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αρκετή αστυνόμευση.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο των θετικών στον κορονοϊό, που ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα, κυκλοφορούν κανονικά και δεν αυτοπεριορίζονται, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Παρά τις τραγικές ιστορίες που εκτυλίσσονται καθημερινά λόγω του κορωνοϊού και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως από τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν πολλοί ακόμη, οι οποίοι δεν πάνε να εμβολιαστούν.
Άλλωστε, σύμφωνα με το ThessToday.gr, υπάρχουν δογματικοί αρνητές του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που εντοπίζονται κυρίως στις μικρές κοινωνίες, λόγω των περισσότερων διαπροσωπικών σχέσεων, οι οποίες αλλάζουν την καθημερινότητα μιας περιοχής, από τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, έως το έργο που προσφέρουν οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ιωάννης Κιουμής: «Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες»
Στο ThessToday.gr, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, ο οποίος εξηγεί ότι το φαινόμενο των θετικών που «σπάνε» την καραντίνα τους, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, καθώς η συγκεκριμένη στάση παρατηρείται σε κατοίκους πολλών περιοχών από την αρχή της πανδημίας.
«Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες, διότι ξέρετε σε αυτές τις τοπικές κοινότητες δεν φοβούνται απολύτως τίποτα, γιατί ακόμη και οι αστυνομικές δυνάμεις -που βρίσκονται εκεί- είναι άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν πρόκειται να τους συλλάβουν. Επικρατεί η λογική “έλα μωρέ, τι έγινε”», δήλωσε ο κ. Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι η λογική των διαπροσωπικών σχέσεων «είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κακά τα ψέματα, δυστυχώς συντηρεί την πανδημία».
«Στις μεγάλες πόλεις είναι λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα και μπορεί ο αστυνομικός να σε ελέγξει ανά πάσα στιγμή και αν είσαι παραβάτη θα υποστείς και τις συνέπειες. Στα μικρά μέρη ισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή την πληροφόρηση την ξέρω από την πρώτη στιγμή και από φίλους γιατρούς που μου τα μεταφέρουν αυτά τα πράγματα», σημείωσε.
«Να μην γίνονται ανεκτά τα περιστατικά εφόδων αρνητών στα νοσοκομεία»
Ο καθηγητής χαρακτηρίζει ως «τραγικά» τα περιστατικά με τις εφόδους αρνητών στα νοσοκομεία και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτά από την κοινωνία.
«Οι αρνητές προπαγανδίζουν τον κόσμο να μην πάει στα νοσοκομεία, να μη δεχτεί θεραπευτική αγωγή, να μη διασωληνωθεί κτλπ. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την πολιτεία, είναι τραγικές καταστάσεις. Όσο θα παραμένουν ανεκτά τόσο θα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κιουμής.
Και πρόσθεσε: «Ένας ασθενής ο οποίος παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υγείας από τη λοίμωξη οφείλει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Τότε υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να επιβιώσει. Όταν φτάνει στο “παρά πέντε” στο νοσοκομείο και στο “και πέντε” στη ΜΕΘ -είτε γιατί έχει φτάσει αργά στο νοσοκομείο, είτε γιατί και οι μονάδες έχουν φτάσει σε σημείο αδιεξόδου από την πληρότητα που έχουν- τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα».
Αισιοδοξία για τις επόμενες δύο εβδομάδες
Σε 15 ημέρες θα ξεκινήσει πιθανόν η πτωτική πορεία στα κρούσματα, σύμφωνα με τον Ιωάννη Κιουμή, αφήνοντας έτσι ένα «παράθυρο» αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας. Όμως, η πίεση στις ΜΕΘ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, εκτιμά ο καθηγητής.
«Σε 15 μέρες θα έχει αρχίσει η καθοδική πορεία στα κρούσματα, αλλά παρόλα αυτά το Σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ θα πιέζονται ασφυκτικά και θα φτάσουν σε αδιέξοδο -που νομίζω ότι έχουν φτάσει ακόμη και τώρα», δήλωσε ο κ. Κιουμής, σημειώνοντας ότι το γενικό lockdown δεν αποτελεί λύση για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού.
«Το lockdown απέτυχε την πρώτη φορά και τώρα θα αποτύχει κατά μείζονα λόγο. Ήμουν ανέκαθεν εναντίον αυτής της άποψης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τηρηθούν με ευλάβεια, συνέπεια και συνέχεια τα ισχύοντα μέτρα, τα οποία στον χρόνο θα αποδώσουν», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «μπορεί τοπικά να χρειαστούν κάποια ισχυρότερα μέτρα σε περιοχές που έχει ξεφύγει η κατάσταση. Αν, όμως, ακολουθήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, τότε τα πράγματα μπορούν να ελεγχθούν».