Διάβασα σε σημερινά ρεπορτάζ ότι η ΕΠΟ έστειλε επιστολή σε FIFA και UEFΑ, ζητώντας την παρέμβασή τους κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του αθλητικού νόμου, ο οποίος παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ειλικρινά σας λέω, γέλασα με την ψυχή μου. Εξάλλου, από το 2015 και μετά δεν υπάρχει πιο... ξεκαρδιστικό ανέκδοτο από το «απειλούν με grexit ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ». Κάθε φορά που το διαβάζω ή το ακούω, παθαίνω το ίδιο πράγμα: κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια...
Απορώ πώς δεν ντρέπεται να το επικαλείται ακόμη αυτό το επιχείρημα η -για λίγες μέρες ακόμη- διοίκηση της ΕΠΟ. Αυτή η διοίκηση που επέτρεψε -εν τοις πράγμασι- την κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Για τους γνωρίζοντες, αλλά και για όσους θέλουν να βλέπουν τα πράγματα ως έχουν και όχι ανάλογα τι συμφέρει την ομάδα ή το κόμμα που υποστηρίζουν, το αυτοδιοίκητο... πέθανε με το νόμο Κοντονή το 2015.
Εκτοτε, αυτοδιοίκητο στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο στα λόγια. Κι αυτό αποδεικνύεται από σειρά γεγονότων την τελευταία εξαετία, με κορυφαία, ασφαλώς, την επιτροπεία, τον ξένο αρχιδιαιτητή, τους ξένους διαιτητές, τις πολιτικές παρεμβάσεις.
Ως και τον διαιτητή (Σιδηρόπουλος) σε τελικό κυπέλλου είδαμε να ορίζεται μετά από δήλωση υπουργού (Κοντονής), ως και αναδιάρθρωση είδαμε να γίνεται με απόφαση υπουργού (Βασιλειάδης), ως και ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο να ετοιμάζουν οι υπερεθνικές ομοσπονδίες ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Σε όλα τα παραπάνω -και να ήταν μόνο αυτά- η διοίκηση της ΕΠΟ ήταν απούσα. Δεν είχε κανένα λόγο, καμία συμμετοχή, ούτε καν ρωτήθηκε. Και πώς να είναι παρούσα, πώς να έχει λόγο, πώς να ερωτηθεί, όταν έχει εκχωρήσει όλα τα δικαιώματά της στην εκάστοτε κυβέρνηση και στις υπερεθνικές ομοσπονδίες;
Η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ περισσότερο συνομιλούν τα έξι τελευταία χρόνια με τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους εκάστοτε επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού, παρά με την ΕΠΟ.
Στην ουσία, το ελληνικό ποδόσφαιρο το συνδιοικούν οι υπερεθνικές ομοσπονδίες με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οπότε, ποιον να απειλήσουν με grexit η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ; Τον ίδιο τους τον εαυτό, ή τον βασικό συνομιλητή τους, δηλαδή, την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση;
Προς επίρρωσιν όλων των παραπάνω, θυμίζω τη δήλωση Ιφαντίνο στις αρχές του 2020, στη διάρκεια συνεδρίου της AIPS στο Βουκουρέστι.
«Πλέον δεν θα πρέπει να μείνουμε ή να μένουμε σε όσα πιστεύαμε για το αυτοδιοίκητο. Να μην είμαστε δογματικοί. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις για να δίνουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το ποδόσφαιρο. Να συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις για θέματα όπως τη διαφθορά, τη βία, την αξιοπιστία και τον ρατσισμό», είπε ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ.
Σας είπα... Οι απειλές για grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι για να περνάει η ώρα ευχάριστα και να νομίζουν οι διοικήσεις στην ΕΠΟ ότι κάνουν επικοινωνιακή πολιτική...