Γεωπολιτική και στρατιωτική σύγκρουση Τουρκίας-Ρωσίας με Ελλάδα-ΗΠΑ-Γαλλία με έπαθλο τον άξονα Εύξεινος Πόντος-Αιγαίο-Α.Μεσόγειος
Τίποτα δεν είναι τυχαίο εδώ και μερικά χρόνια με την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, την παρουσία γαλλικών αποβατικών στην Σκύρο, πτήσεις ισραηλινών στην Κρήτη, αφού έχουμε σε ισχύ ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι σε Εύξεινο Πόντο-Αιγαίο-Α.Μεσόγειο με την χώρα μας να είναι το πιο κομβικό σημείο.
Τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι υπάρχει μια διαδικασία γεωπολιτικής ρήξης από την συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας-Ελλάδας για την κυριαρχία στον άξονα Εύξεινος Πόντος-Αιγαίο-Μεσόγειος, κατά της ενεργειακής και οικονομικής συμμαχίας Τουρκίας-Ρωσίας.
“Αν και αυτές οι διαδικασίες συνεργασίας βιώνονται με διαφορετικούς χαρακτήρες και στα δύο μέτωπα, ενισχύουν πολύ την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η Τουρκία ακολουθεί μια ιδιαίτερη πολιτική, διαχωρίζοντας τις εξελίξεις στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και στην Κύπρο, με τη μέχρι τώρα στάση που έχει κρατήσει”, τονίζει Τούρκος ειδικός.
Η Τουρκία έχει οριοθετήσει τα συμφέροντα της με την αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, γύρω από το χερσαίο τουρκικό έδαφος, ενώ οι Ρώσοι αναζητούν ελεύθερη δίοδο από την Κριμαία, τον Βόσπορο και το Αιγαίο μέχρι το Σουέζ.
Το τουρκικό άρθρο αναφέρει ότι “αναμένεται ότι η προσάρτηση των τεσσάρων νέων περιοχών του Ντονμπάς από την Ρωσία, θα επιφέρει ένα είδους μονοπώλιο στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, όσον αφορά τον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων.
Αν και η Τουρκία βλέπει την τρέχουσα στρατηγική προσάρτησης της Ρωσίας ως μη νόμιμη, φαίνεται να θέλει να διατηρήσει τις συνήθεις σχέσεις της με την χώρα αυτή.
Είναι πολύ πιθανό να έχει η Ρωσία το πάνω χέρι στον εφοδιασμό τροφίμων, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της περιφερειακής γεωπολιτικής.
Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό η Τουρκία να αντιμετωπίσει μια σειρά ευκαιριών και κινδύνων που προκύπτουν από την αλλαγή της γεωπολιτικής ισορροπίας, λόγω της Ρωσίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Από αυτή την άποψη, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Άγκυρα, εκτός από την πύλη της Ρωσίας στον κόσμο.
Ο ρόλος της Τουρκίας στον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων που θα προσφέρει η Ρωσία στην παγκόσμια αγορά είναι πιθανό να αυξηθεί κατά μήκος της γραμμής Εύξεινου Πόντου-Αιγαίου-Μεσόγειου.
Ως εκ τούτου, η διαδικασία συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας που θα αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση της παροχής ενέργειας-τροφίμων από τον Βορρά προς το Νότο θα επιφέρει ορισμένες γεωπολιτικές ρήξεις.
Είναι πιθανό η κλιμάκωση των εντάσεων ΗΠΑ-Γαλλίας-Ελλάδας στο Αιγαίο να επεκταθούν και στην Κύπρο.
Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν σειρά αποστολών όπλων στην Ελλάδα, ενώ δημιουργούν ισχυρή βάση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Πρόσφατα οι τουρκικές αρχές εντόπισαν ότι ορισμένα τεθωρακισμένα οχήματα (M1117) που δώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, μεταφέρθηκαν στη Λέσβο και τη Σάμο.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο αριθμός αυτών των οχημάτων αναμένεται να φτάσει τα 1200, πολλά εκ των οποίων θα αποσταλούν στα νησιά.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ αναμένεται να δωρίσουν προηγμένα αντιαρματικά οπλικά συστήματα στα ελληνικά στρατεύματα στην περιοχή της Θράκης.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ διέκοψαν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς από την 1η Οκτωβρίου και ξεκίνησαν μια διαδικασία για την αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας της ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς.
Τον περασμένο Μάρτιο, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά να κλείσει τα λιμάνια στην Κύπρο για τα ρωσικά πλοία με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο όπλων.
Ήταν γνωστό ότι η Ρωσία περίμενε ευκαιρία για να πάρει μια σαφή πολιτική στάση κατά των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων.
Πρόσφατα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διόρισε για πρώτη φορά μουσουλμάνο πρεσβευτή στην Λευκωσία.
Στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτή η κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε πολλά σχόλια ότι μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης απέναντι στα Κατεχόμενα.
Από αυτή την άποψη, μπορεί να ειπωθεί ότι ο διορισμός ενός Ρώσου μουσουλμάνου πρεσβευτή είναι επίσης ευπρόσδεκτος για την “ΤΔΒΚ” και την Τουρκία.
Ωστόσο, αυξάνει επίσης την πιθανότητα η Τουρκία να αναμένει την ίδια προσέγγιση που έχει δείξει η Ρωσία στην Κατεχόμενη Κύπρο και για τις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Μπορεί να λεχθεί ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής συνεργασίας με την Τουρκία μέσω της Κατεχόμενης Κύπρου, προκειμένου να κυριαρχήσει στη σημερινή περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Μάλιστα, εάν οι ΗΠΑ δεν προμηθεύσουν με F-16V στην Τουρκία στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για αφοπλισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η Ρωσία θα χτυπήσει την πόρτα της Τουρκίας με μια σειρά προσφορών στο πλαίσιο συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλάζοντας την περιφερειακή κατάσταση μια για πάντα”, καταλήγει ο ίδιος.
Τουρκία και Ρωσία κινούνται ταυτόχρονα στις ίδιες περιοχές, ( Συρία, Λιβύη, Εύξεινο Πόντο, Αρμενία) και πολλοί εκτίμησαν ότι κάπου θα συγκρουστούν.
Ερντογάν και Πούτιν όμως έχουν δημιουργήσει μια πραγματικά ισχυρή σχέση, η οποία με δεδομένα τα τουρκικά συμφέροντα, θα ωθήσει τις δύο χώρες σε κοινή πορεία τα επόμενα χρόνια, είτε είναι ο Ερντογάν στην εξουσία είτε όχι. Αυτό οφείλουν όλοι να το κατανοήσουν πολύ βαθιά, αφού οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα και τα θέλουν τώρα, μόνο που στο τέλος θα χάσουν και αυτά που έχουν, ότι και να δηλώνουν πολλοί απαισιόδοξοι, λόγω του κυοφορούμενου κράτους τους Κουρδιστάν.
πηγή: pentapostagma.gr