Το «άδειασμα» από τον Παναθηναϊκό δεν έμεινε αναπάντητο από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών.
Αναλυτικά όσα είπε στην ιστοσελίδα ieidiseis:
"Την προσεχή εβδομάδα θα περάσουμε στο 2ο στάδιο άρσης των περιορισμών. Με προσεκτικές κινήσεις πάντα. Διευρύνοντας λίγο τον κύκλο όσων θα έχουν δικαίωμα προπόνησης.
Θα εντάξουμε και τα υπόλοιπα αθλήματα της προΟλυμπιακής ομάδας, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη εβδομάδα. Πάντοτε με τη λίστα όσων έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες την πρόκριση, όπως μας τους αποστέλλει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Καταρχάς, λοιπόν, την κολύμβηση, το πόλο, τις καταδύσεις. Αλλά και την ρυθμική, το μπιτς βόλεϊ και τα «μαχητικά» αθλήματα, όπως πάλη, τάε κβο ντο, τζούντο, καράτε, πυγμαχία, αλλά και το μοντέρνο πένταθλο.
Επίσης, έρχεται η σειρά των αθλητών και της ΠαραΟλυμπιακής ομάδας, που τόσα και τόσα μετάλλια έχουν χαρίσει στη χώρα μας αυτοί οι μαχητές της ζωής.
Στα «χαμηλής επικινδυνότητας» αθλήματα θα προσθέσουμε τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και το θαλάσσιο σκι.
Στον στίβο θα μεγαλώσει η λίστα όσων θα επιτρέπεται να προπονηθούν και εκτός της ΠροΟλυμπιακής ομάδας θα συμπεριληφθούν και οι αθλητές/τριες των εθνικών ομάδων,
θα αρθούν οι περιορισμοί στο τένις για το ευρύ κοινό με την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρούν το πρόγραμμα με ραντεβού για την αποφυγή συγχρωτισμού και τα πρωτόκολλα.
Στο ποδόσφαιρο, βάσει της λίστας των διαιτητών που συνέταξε η ΕΠΟ, θα ξεκινήσουν κι αυτοί προπονήσεις φυσικής κατάστασης. Κι αν στη Super League 2 οριστούν οι υγειονομικοί υπεύθυνοι σε κάθε ΠΑΕ για την τήρηση των πρωτοκόλλων και την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα ισχύσουν και εκεί όσα ήδη ισχύουν για τις ΠΑΕ της Super League 1.
Πέραν του ποδοσφαίρου, σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να προπονηθούν σε ολιγομελή γκρουπ (χωρίς μπάλα) οι αθλητές ομαδικών αθλημάτων, όπως το μπάσκετ , το βόλεϊ, το χάντμπολ, το χόκεϊ επί χόρτου και το κρίκετ.
Ομοίως και όλα τα «μαχητικά» αθλήματα, είτε είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα είτε όχι, πάντοτε σε ανοικτούς χώρους και χωρίς σωματική επαφή.
Κι επειδή υπάρχει και η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων της Γ’ Λυκείου που στο μηχανογραφικό τους έχουν δηλώσει ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές και Σώματα Ασφαλείας και θα εξεταστούν πέραν των Πανελλαδικών και σε αγωνίσματα, ας ετοιμάζονται.
Με τα κατάλληλα δικαιολογητικά θα τους επιτραπεί να προπονούνται από τις 18 τρέχοντος. Παράλληλα εξετάζουμε για την επόμενη φάση ακαδημίες και γυμναστήρια. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και δουλεύουμε συστηματικά και ακατάπαυστα".
-Ποδόσφαιρο πότε θα ξαναδούμε φέτος; Και αν διακοπεί πρωταθλητής και οι επόμενες ομάδες που βγαίνουν σε Ευρώπη θα ανακηρυχτούν; Ή θα αποφασίσουμε …grexit από μόνοι μας;
"Είναι ακόμα νωρίς για να σας απαντήσω στο πότε θα επιτραπεί (αν επιτραπεί) η διεξαγωγή αγώνων. Σας είπα και νωρίτερα, πάμε βήμα βήμα και πάντοτε υπό τις οδηγίες των ειδικών. Η κατάσταση αξιολογείται κάθε ημέρα, είναι δυναμική, εξαρτάται από τους (χαμηλότατους για την ώρα και μακάρι να εξελίσσεται έτσι συνεχώς) ρυθμούς μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Αν όλα πηγαίνουν καλά, την απόφαση για ημερομηνία έναρξης, τρόπο διεξαγωγής κι ότι άλλο χρειάζεται, θα την πάρει η διοργανώτρια αρχή, που είναι και η αρμόδια για το (κάθε) πρωτάθλημα. Εμείς ψηφίσαμε τις προάλλες στη Βουλή διάταξη, που δίνει το δικαίωμα σε κάθε Ομοσπονδία ή Λίγκα να ρυθμίσει τα του οίκου της σχετικά με τη διεξαγωγή ή τη διακοπή των πρωταθλημάτων της, αρκεί η όποια απόφαση να παρθεί με τα ¾ των ψήφων. Με αυξημένη πλειοψηφία καθώς αυτές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω του κορωνοϊού, χρειάζονται και ευρύτερες συναινέσεις".
-Και η νέα αγωνιστική περίοδος; Πότε θα αρχίσει; Και συμφωνείτε με την πρόταση για αναδιάρθρωση με περισσότερες ομάδες;
"Η έναρξη της νέας περιόδου αποτελεί συνισταμένη πολλών παραγόντων, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας. Θεωρώ πως εφόσον το δικό μας πρωτάθλημα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, η νέα περίοδος θα μπορούσε να εκκινήσει κατόπιν εύλογης καθυστέρησης.
Όσο για τα ενδεχόμενα αναδιαρθρώσεων, κάθε τέτοια σκέψη οφείλει να έχει ως γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση του αθλητικού προϊόντος. Κι αυτή εξασφαλίζεται όταν οι συμμετέχουσες ομάδες σταθμίζουν το οικονομικό περιβάλλον και λειτουργούν με τους κανόνες εκείνους που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Δυστυχώς, αυτό το πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι ο κανόνας.
Παραδείγματος χάριν, δείτε την ακατανόητη και αποτυχημένη αναδιάρθρωση που επέβαλε πέρσι ο κ. Βασιλειάδης, φτιάχνοντας την Super League 2 και την FootballLeague. Αναδιάρθρωση απολύτως κρατικοδίαιτη, καθώς θα στηριζόταν αποκλειστικά στα χρήματα από την Δημόσια Τηλεόραση. Αναμένουμε τις προτάσεις των επισήμων οργάνων για να ανοίξουμε επίσημα την συζήτηση αυτή".
-Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα μπορεί να φιλοξενηθεί στη χώρα μας; Ποια τα υπέρ και τα κατά;
"Είναι γεγονός ότι η Ευρωλίγκα έχει κάνει κάποιες πρώτες διερευνητικές κρούσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κλειστών μας, που πληρούν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των αλλεπάλληλων αγώνων της (61) για περίπου τρεις εβδομάδες, για τα ξενοδοχεία που θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν 18 αποστολές ομάδων κ.λπ. Όταν η πρόθεση της πάρει πιο επίσημη μορφή θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.
Γενικότερα, όμως, κι εφόσον οι επιστήμονες συμφωνούν, δεν βλέπω γιατί να μην φιλοξενήσουμε την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Τα οφέλη της θα είναι πολλαπλά. Από την κάθε λογής διαφήμιση της χώρας μας σ’ όλο τον κόσμο, καθώς θα είναι το μπασκετικό κέντρο της γης μέχρι, φυσικά, το οικονομικό όφελος, αλλά και το αγωνιστικό, πιθανά, καθώς συμμετέχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.
Ωστόσο, οι κανόνες ασφαλείας για αθλητές και λοιπούς που θα βρεθούν στο γήπεδο θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποδείξεις των ειδικών".
-Είναι δυνατόν ποδοσφαιρικές ομάδες να χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητο» στις εγκαταστάσεις τους τον υφυπουργό Αθλητισμού;
"Σας ανέφερα πόσο απαιτητική και δύσκολη, αλλά και πόσο αναγκαία, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.
Εργαζόμαστε, με τον ΓΓΑ και τους συνεργάτες μας και τα στελέχη και όλους τους υπαλλήλους της ΓΓΑ και των αθλητικών μας κέντρων, μέρα και νύχτα αμέσως μετά από το Πάσχα για να το πετύχουμε χωρίς ψεγάδια, όπως ορίζουν οι καιροί και οι ειδικοί, όπως ταιριάζει στην αθλητική οικογένεια και στην κοινωνία μας.
Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει η περιττή πολυτέλεια για να ασχοληθώ με επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο μείζον: Στην επιστροφή, με το καλό, στην κανονικότητα, που είπατε κι εσείς, του αθλητισμού μας".