Στην κορυφή της ατζέντας τους διατηρούν το αίτημα της αναδιάρθρωσης οι οκτώ πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής, Πανσερραϊκός, Αλμωπός Αριδαίας, Πιερικός, ΑΕ Ποντίων Κοζάνης, Καλλιθέα, Ρόδος, Αστέρας Βλαχιώτη και Επισκοπή.
Το metrosport.gr έχει καταγράψει τις διαδοχικές επαφές, ζυμώσεις και διαβουλεύσεις των οκτώ ομάδων, τις επαφές τους με την κυβέρνηση και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν στους αρμόδιους φορείς του ποδοσφαίρου και της Πολιτείας.
Ένα σχέδιο, το οποίο εκτός από συγκεκριμένη πρόταση για τη δομή των κατηγοριών (16 ομάδες για τη Super League, δύο όμιλοι των 16 ομάδων στην ενιαία Β’ Εθνική, και οκτώ όμιλοι των 14 ομάδων στη Γ’ Εθνική), περιλαμβάνει αναλυτικά πλάνο για τηλεοπτικά έσοδα, χορηγίες, αλλά και αξιοποίηση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.
Παράλληλα, με το συγκεκριμένο σχέδιο αίρεται και η αδικία που βίωσαν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής με την αναδιάρθρωση Βασιλειάδη, η οποία, επί της ουσίας, τους υποβίβασε κατά μία κατηγορία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο κερδίζει έδαφος στους «κόλπους» της ΕΠΟ, ωστόσο, πολύ δύσκολα θα υπάρξουν τελεσίδικες εξελίξεις εντός του Ιουνίου.
Το metrosport.gr δίνει σήμερα τον λόγο σε εκπροσώπους πέντε εκ των οκτώ πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής, οι οποίοι εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η υλοποίηση του πλάνου τους αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Καζίας: «Αναγέννηση του επαρχιακού ποδοσφαίρου»
Για ολική επαναφορά του ποδοσφαίρου της περιφέρειας στη Βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του Πανσερραϊκού, Τάσος Καζίας: «Είμαστε σε επαφή με την ΕΠΟ, πιέζουμε και νομίζω ότι είμαστε κοντά. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από τις ομάδες της Super League 2, όμως, η ΕΠΟ είναι αυτή που θα αποφασίσει. Και η κυβέρνηση θεωρώ ότι θα ακούσει την ΕΠΟ. Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε μια τηλεδιάσκεψη οι οκτώ για να συζητήσουμε τα δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα στο ποδόσφαιρο αν δεν προχωρήσει το πλάνο. Θα βρεθούμε για να οριστεί μια επιτροπή για παρουσία στις συζητήσεις της SL2/FL με την ΕΠΟ. Υπάρχει συνεννόηση και με ομάδες της Football League, το Αιγάλεω, τον Ασπρόπυργο, τον Ολυμπιακό Βόλου και στηρίζουν το πλάνο. Ένα πλάνο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει. Η μείωση των εξόδων είναι πολύ σημαντική, ενώ αναγεννιέται περισσότερο το ποδόσφαιρο της επαρχίας. Ομάδες ιστορικές, ο Πανσερραϊκός, η Καβάλα, η Βέροια, ο Ολυμπιακός Βόλου, τα Τρίκαλα, ξαναγίνονται σημαντικές. Πάμε για ένα πρωτάθλημα δύο ομίλων με 16 ομάδες, δέκα μήνες ποδόσφαιρο, με περισσότερους Έλληνες, που θα το χαίρεται πιο πολύ ο κόσμος», σημείωσε.
Παναγίτσας: «Πιο ελκυστικό προϊόν»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πιερικού, Κώστας Παναγίτσας: «Αφενός μεν θα υπάρξει ένας καλύτερος καταμερισμός εξόδων, ενώ το προϊόν θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό. Φανταστείτε έναν βόρειο όμιλο με ομάδες όπως ο Πανσερραϊκός, ο Πιερικός, η Δόξα Δράμας, η Καβάλα, η Βέροια, ομάδες που έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα είναι καλύτερο για τον τηλεοπτικό κανάλι που θα προβάλλει τα παιχνίδια ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με αυτές ομάδες. Τα διαφημιστικά έσοδα θα είναι περισσότερα, επομένως και τα τηλεοπτικά έσοδα θα είναι περισσότερα και για τις ομάδες. Επιπλέον, προωθούμε την ανάπτυξη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στα εθνικά κλιμάκια. Μην ξεχνάμε πως οι μικρότερες κατηγορίες αποτελούν το “φυτώριο” τόσο για τις μεγάλες ομάδες, αλλά και για τις εθνικές», υπογράμμισε.
Μαρτσούκος: «Πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα»
Για μεγαλύτερο ανταγωνισμό και οφέλη για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αστέρα Βλαχιώτη, Πέτρος Μαρτσούκος. «Η υλοποίηση του σχεδίου θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα. Περισσότερος ανταγωνισμός ίσον περισσότερα έσοδα. Συν τοις άλλοις και τα οφέλη για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές θα είναι πολλά. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξόδων, για εμάς στον Νότο που θα έχουμε να κάνουμε τέσσερα ταξίδια στην Κρήτη και τρία στη Ρόδο, ίσως δεν υπάρξει μεγάλη διαφορά, περισσότερο ευνοεί τις ομάδες του Βορρά. Επιπλέον, για εμάς ως Αστέρας Βλαχιώτη μας δίνεται η δυνατότητα να ανέβουμε στην ουσία δύο κατηγορίες, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε», επισήμανε.
Νικολιδάκης: «Το πιο υγιές πλάνο»
Ως την πιο λογική πρόταση για το «αύριο» του ελληνικού ποδοσφαίρου χαρακτήρισε το πλάνο αναδιάρθρωσης ο πρόεδρος της Επισκοπής, Μιχάλης Νικολιδάκης. «Είναι πρόταση για το καλό του ποδοσφαίρου. Λιγότερα έξοδα για τις ομάδες σε μια περίοδο που τα έσοδα θα ήταν μειωμένα έως καθόλου. Το πιο υγιές και το πιο λογικό είναι να πάμε σε δύο ομίλους. Κοιτάμε το “αύριο” του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι το “σήμερα”. Και οι οκτώ ομάδες είμαστε μια γροθιά για το καλό του ποδοσφαίρου. Η πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή 15 Ελλήνων στο ρόστερ θα δώσει ώθηση στα νέα παιδιά ώστε να παίξουν σε μικρή ηλικία μπάλα. Είναι η πιο λογική πρόταση», τόνισε.
Μαλλιάκας: «Για το καλό του ποδοσφαίρου»
Για πρόταση, η οποία βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε η αναδιάρθρωση Βασιλειάδη έκανε λόγο ο τεχνικός διευθυντής της Ρόδου, Νικήτας Μαλλιάκας. «Η αναδιάρθρωση Βασιλειάδη πρόσθεσε μια επιπλέον κατηγορία και περισσότερα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρότασή μας είναι καθαρά για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, τα κίνητρά μας είναι διαφορετικά. Άλλωστε ως νησιωτική ομάδα μονίμως έχουμε αυξημένα έξοδα μετακινήσεων χωρίς να λαμβάνουμε κάτι παραπάνω γι’ αυτό. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει και θα δικαιωθούν οι ομάδες της Ρόδου, της Κρήτης και άλλων νησιών. Επιπλέον, σημαντική είναι και η ρύθμιση για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν ικανοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αξίζουν να υπάρχουν στα ρόστερ των επαγγελματικών ομάδων και απαξιώνονται απλά και μόνο επειδή ορισμένες ομάδες βρίσκουν ξένους που κοστίζουν περισσότερο», σημείωσε.