Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα στην Τουρκία για την παραλαβή των αμερικανικών F-16, καθώς ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία με την Ουάσινγκτον, τα μαχητικά θα αργήσουν πολύ να φτάσουν στην Άγκυρα. Αν οι ΗΠΑ τα εγκρίνουν, τα πρώτα θα έρθουν το 2028, σχολίασε το τουρκικό δικτύου Haber Turk. Η ανησυχία στην Άγκυρα είναι πως όταν -κι αν- η Τουρκία παραλάβει τα μαχητικά, το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο μπροστά, καθώς μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 120 F-16, 24 Rafale και θα έχουν έρθει και οι φρεγάτες Belharra.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παρουσίασε το «εθνικό μαχητικό της», το οποίο ελπίζουν να βγει από το υπόστεγο το 2023, δηλαδή πριν από τις εκλογές.Ωστόσο, αναλυτές εκτίμησαν ότι θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο από το 2028 και μετά, ενώ το 2030 θα είναι στους αιθέρες.Αναλυτικότερα, ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ, είπε ότι «ο στόχος είναι το 2028 ή το 2030 αυτό το αεροσκάφος να μπορεί να πετάξει με όλες τους τις ιδιότητες έτοιμες. Αυτό θα γίνει σε διάφορες φάσεις».
Ο διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν, έθεσε την ερώτηση αν θα υπερτερεί άλλων αεροσκαφών, για να απαντήσει ο Γιαράρ: «Δεν θα είναι ισάξιο του F-35, αλλά θα έχει τις ιδιότητες του F-22».
«Το F-22 είναι το καλύτερο μαχητικό των ΗΠΑ και δεν το πωλούν σε κανέναν» πρόσθεσε ο ίδιος.
Απαράδεκτη επίθεση από τον Ομέρ Τσελίκ σε βάρος της Ελλάδας, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «στηρίζει τρομοκράτες», ενώ εκτίμησε πως αν η Τουρκία προσεγγίσει την Αίγυπτο, θα αποτύχουν τα «παράνομα βήματα της Ελλάδας».
Χρησιμοποιώντας και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς είπε ότι η Ελλάδα «ασκεί εξωτερική πολιτική 'τσαντιριού'».
Ο Τσελίκ είπε: «Η Ελλάδα, στην οποία επιτρέψαμε να επιστρέψει στο ΝΑΤΟ, αφού είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν, είναι σήμερα μια χώρα όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις στρατοπεδεύουν εναντίον της Τουρκίας, από τη FETO μέχρι την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Είναι μια χώρα που τους υποστηρίζει ενεργά, όπου η οργάνωση (PKK) έχει στρατόπεδα».
Και συνέχισε: «Τώρα, βρίσκονται σε εγρήγορση. 'Τι να κάνουμε στις περιοχές αυτές εναντίον της Τουρκίας; Τι να υπογράψουμε κατά της Τουρκίας; Ή, πώς να τα χειριστούμε όλα αυτά;». Διότι, εάν υπάρξει εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, φοβούνται ότι κάποιες παρανομίες, παράνομα βήματα της Ελλάδας στη Μεσόγειο, θα αποτύχουν».