Η προσφορά ενός ανθρώπου αποτυπώνεται αναλόγως των αντιδράσεων όταν φθάνει η ώρα του αποχαιρετισμού. Στην περίπτωση του Δημήτρη Πρίφτη, η καθολική αναγνώριση από την πλευρά των φίλων του Άρη αν μη τι άλλο αναδεικνύει την προπονητική αξία του συγκεκριμένου ανθρώπου αλλά και το επίπεδο εκτίμησης του κόσμου στο πρόσωπό του.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν γνωρίζω αν στο Καζάν ο Δημήτρης Πρίφτης θα βρει την Ιθάκη του, σίγουρα όμως θα συναντήσει περιβάλλον εργασίας καλύτερο από αυτό στο οποίο λειτούργησε την τελευταία αγωνιστική περίοδο. Το διαζύγιο με τον Άρη ήταν αναπόφευκτο, σχετική επιθυμία εκφράστηκε πρώτα από τον Νίκο Λάσκαρη, τελικώς όμως ο άνθρωπος που έκανε το αποφασιστικό βήμα για την έκδοσή του ήταν ο ίδιος ο 49χρονος προπονητής. Αφενός γιατί προέκυψε η συμφωνία με την Ούνικς Καζάν, αφετέρου γιατί ο Πρίφτης είναι άνθρωπος που κατευθύνεται από τον ψυχισμό του και τους ηθικούς κώδικες και στον Άρη έπαψε να νιώθει επιθυμητός.
Ο Πρίφτης αποχώρησε με τον τίτλο του μακροβιότερου προπονητή του Άρη στη μετά Ιωαννίδη εποχή, αλλά και αυτόν του πιο πετυχημένο τεχνικού τα τελευταία εννιά χρόνια. Διότι, για να κρίνεις έναν προπονητή θα πρέπει να βάλεις στην εξίσωση το υλικό και τα χρήματα που διαχειρίστηκε. Στην πρώτη του σεζόν (2014-15) ο Πρίφτης ανέδειξε και βασίστηκε στο ταλέντο του Σάσα Βεζένκοφ και οδήγησε ανέλπιστα τον Άρη στην τετράδα του Πρωταθλήματος παίρνοντας παίκτες από τα τελευταία ράφια της αγοράς.
Στη δεύτερη χρονιά του, ο Άρης ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης εντός συνόρων και στην Ευρώπη φρόντισε να αποκτήσει και πάλι (έστω ένα μέρος) της αίγλης του παρελθόντος. Στην 3η χρονιά του ανέλαβε τις ευθύνες των τριών κακών επιλογών του, η ομάδα του χαρακτηρίστηκε από αγωνιστική αστάθεια, τούτο όμως ήταν αποτέλεσμα και των οικονομικών προβλημάτων. Για πολλούς μήνες, έκρυψε την άκρως δυσλειτουργική κατάσταση προστατεύοντας τον Νίκο Λάσκαρη μέχρι να φθάσουμε στο τωρινό σημείο.
Ο Δημήτρης Πρίφτης σεβάστηκε και διαφύλαξε την επένδυση του Νίκου Λάσκαρη, χάρη σ’ αυτόν εξάλλου ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ απέφυγε τις κακοτοπιές. Παρόλο αυτά οι σχέσεις των δύο ανδρών δηλητηριάστηκαν τόσο πολύ στο τελευταίο εξάμηνο, σε σημείο να γκρεμιστεί ό,τι με κόπο είχε χτιστεί στο προηγούμενο διάστημα.
Το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Πρίφτη που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ αποτυπώνει με πάσα ακρίβεια τον άνθρωπο Πρίφτη. Συναισθηματικός χαρακτήρας, πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, δένεται με τα πρόσωπα τριγύρω του και θέλει πάντα να νιώθει ότι υπάρχει κοινός στόχος. Ο τρόπος του αποχαιρετισμού είναι ενδεικτικός της φιλοσοφίας του, της στάσης ζωής του. Θα μπορούσε να αποφύγει το γράμμα και να περιγράψει καταστάσεις που έλαβαν χώρα φέτος στον Άρη εκθέτοντας πολλά πρόσωπα. Δεν το έκανε. Ευχαρίστησε ακόμη και ανθρώπους που τον υπέβαλαν σ’ έναν στίβο μάχης στους τελευταίους μήνες, δείχνοντας τη μεγαλοψυχία του.
Σε πολλές προσωπικές συζητήσεις ο Πρίφτης συνήθιζε να λέει ότι «εγώ δεν γεννήθηκα Άρης», αλλά ο τρόπος που λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ καλύτερος από ανθρώπους που συνηθίζουν να διαφημίζουν την αρειανοσύνη του. Γιατί ο Πρίφτης ουδέποτε προέβαλε τις ενέργειές του. Πάντα εισέπραττε τη λάσπη και παραχωρούσε την επιτυχία. Γι’ αυτό εξάλλου, στα πλέι οφ, οι παίκτες έπαιξαν για πάρτη του. Γιατί ήξεραν και ξέρουν.