Το ενδεχόμενο να επιτραπεί τελικώς από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου και η λειτουργία των καφέ-μπαρ, των καταστημάτων δηλαδή που έχουν κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα από τα σημεία εκείνα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία της εστίασης που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και κυρίως μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς απαγορεύει σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, επιτρέποντας στην ουσία την ίδια ώρα σε άλλες που παρέχουν όμοιες υπηρεσίες να ανοίξουν κανονικά.
Οι τελικές ρυθμίσεις, πάντως, θα περιληφθούν στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην απόφαση αυτή εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοικτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης που έχουν κάποιον από τους ακόλουθους ΚΑΔ ως κύριο (πριν από την 1η Μαρτίου 2020): 56.10 (εστιατόρια), 56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο), 56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια), 56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας), 56.30.10.14 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο). Δεν επιτρέπεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 56.21 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, δηλαδή επιχειρήσεις catering), με ΚΑΔ 56.30 (υπηρεσίες ποτών) και οι οκταψήφιοι. Στην ουσία έχουν μείνει εκτός δυνατότητας λειτουργίας όχι μόνο τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ που λειτουργούν αποκλειστικά ως τέτοια (με ΚΑΔ 56.30.10.01), ντίσκο, κλαμπ και τα Ιnternet καφέ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και τα καφέ μπαρ (οι επιχειρήσεις δηλαδή που έχουν κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04).
Τι σημαίνει το τελευταίο πρακτικά; Οτι από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται να λειτουργεί κανονικά ένα κατάστημα με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.07 (καφετέρια), που το βράδυ μπορεί να σερβίρει και ποτά, αλλά εάν δίπλα βρίσκεται ένα καφέ-μπαρ με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04, που έως το απόγευμα μπορεί να σερβίρει καφέ και το βράδυ ποτά, δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, να λειτουργήσει. Την ίδια ώρα, επίσης, μπορεί να λειτουργεί ένα εστιατόριο με κύριο ΚΑΔ 56.10, όπου φυσικά οι πελάτες μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά όχι ένα καφέ-μπαρ που σερβίρει και φαγητό, ακριβώς διότι έχει κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04.
Επιχειρηματίες του κλάδου αναφερόμενοι στο παραπάνω «παράδοξο» κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ζητούν να λαμβάνεται υπόψη το τι αναγράφεται στην άδεια της επιχείρησης βάσει της οποίας λειτουργεί, και όχι ο ΚΑΔ.
Η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδη, όπου αναφέρεται στο παραπάνω ζήτημα, ενώ θέτει και σειρά άλλων ερωτημάτων: τι πρόβλεψη υπάρχει για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Μαΐου, τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις των οποίων τυπικά επιτρέπεται η λειτουργία τους αλλά δεν θα το πράξουν, είτε διότι δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε διότι ο περιορισμός στο ωράριο καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους.
Το θέμα των αποκλεισμών λόγω ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece, η οποία ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκαν το 2020.
kathimerini.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook