Στις τάξεις τους επιστρέφουν τη Δευτέρα (12/04) οι μαθητές και οι καθηγητές των Λυκείων. Η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυστηρούς κανόνες και δύο υποχρεωτικά self test κορωνοϊού τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, την εβδομάδα.
Οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν self test κορωνοϊού σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, προβλέπονται μάλιστα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουν όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στα Λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα (12/04) είναι η βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Το δωρεάν self test κορωνοϊού μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό με τον ΑΜΚΑ τους και μέσο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κτλ). Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf
Πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, πως αναφορά σε δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού πως σε περίπτωση δεύτερου θετικού τεστ από μαθητή, αυτός θα απομακρύνεται και από το σπίτι μέχρι να γίνει καλά, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των γονέων που δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση να αφήσουν μόνα τα άρρωσττα παιδιά τους. Το τι προβλέπει πάντως η ΚΥΑ μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω αλλά και να «κατεβάσετε» το pdf σε περίπτωση που σας χρειαστεί.
Δείτε ΕΔΩ την ΚΥΑ
Ειδικότερα, η εγκύκλιος για τα self test κορωνοϊού προβλέπει τα εξής:
– Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από́ τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού́ Εκπαιδευτικού́ Προσωπικού́ (ΕΕΠ) και το Ειδικό́ Βοηθητικό́ Προσωπικό́ (ΕΒΠ), το διοικητικό́ και λοιπό́ προσωπικό́ των ως άνω σχολικών μονάδων καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, το διοικητικό́ και λοιπό́ προσωπικό́ των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, και διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, την προηγούμενη ημέρα της Δευτέρας και Πέμπτης, κάθε σχολικής εβδομάδας και πριν από́ την έναρξη των μαθήματων.
– Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από́ την προσέλευση στην σχολική́ μονάδα.
– Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου γίνεται δωρεάν από́ το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού́ Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του προσωρινού́ Αριθμού́ Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (ΠΑΜΚΑ) ή του Προσωρινού́ Αριθμού́ Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού́ (ΠΑΑΥΠΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε αλλού εγγράφου ταυτοποίησης.
Ειδικότερα, για τους ανήλικους μαθητές/τριες τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό́ έλεγχο παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του/της ανήλικου μαθητή́/τριας και την αστυνομική́ ταυτότητα των ιδίων (γονέων/κηδεμόνων).
– Οι ενήλικες μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί́, τα μέλη του Ειδικού́ Εκπαιδευτικού́ Προσωπικού́ (ΕΕΠ) και του Ειδικού́ Βοηθητικού́ Προσωπικού́ (ΕΒΠ), το διοικητικό́ και λοιπό́ προσωπικό́ (π.χ. προσωπικό́ καθαριότητας, υπάλληλοι) των ανωτέρω σχολικών μονάδων παραλαμβάνουν δωρεάν
τον αυτοδιαγνωστικό́ έλεγχο από́ το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ή ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ και της αστυνομικής τους ταυτότητας.
Για τους μαθητές/τριες των εσπερινών λυκείων έχει αποσταλεί́ η με αρ. πρωτ.: 40495/ΓΔ4/8-4-2021 εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η διαδικασία παραλαβής των συσκευασιών αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου κατά́ την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των ανωτέρω σχολικών μονάδων.
Μετά την πρώτη ημέρα ακολουθείται η διαδικασία, που ακολουθείται και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.
Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό́ έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οικον., σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.
Για τους ανήλικους μαθητές/τριες των 13 ετών και άνω, ο έλεγχος θα διενεργείται υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ για τους ανήλικους μαθητές/τριες των 13 ετών και κάτω (ειδικής αγωγής) με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.
Μετά την εξαγωγή αποτελέσματος:
α) Οι γονείς/κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού́ αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική́ κάρτα για COVID- 19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.
Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική́ κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από́ τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό́ έλεγχο. Μέχρι να μετάβουν στη δημοσία δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή́, ο μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
β) Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος.
Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19, για τους μαθητές/τριες ή της δήλωσης του αποτελέσματος, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού́ Εκπαιδευτικού́ Προσωπικού́ (ΕΕΠ), και του Ειδικού́ Βοηθητικού́ Προσωπικού́ (ΕΒΠ), καθώς και για το διοικητικό́ και λοιπό́ προσωπικό́, οι ανωτέρω θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ιδία στοιχειά με τη σχολική́ κάρτα/δήλωση αποτελέσματος. Ο/Η μαθητής/τρια θα επιδεικνύει απλώς (δεν θα παραδίδει) τη σχολική́ κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό́ της πρώτής ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επομένου διαγνωστικού́ ελέγχου.
Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού́ Εκπαιδευτικού́ Προσωπικού́ (ΕΕΠ) και τα μέλη του Ειδικού́ Βοηθητικού́ Προσωπικού́ (ΕΒΠ), το διοικητικό́ και λοιπό́ προσωπικό́, επιδεικνύουν, κατά́ την προσέλευσή τους, τη δήλωση του αρνητικού́ αποτελέσματος στον/στην Διευθυντή́/ντρια ή Υποδιευθυντή́/ντρια της οικείας σχολικής μονάδας και φέρουν τη δήλωση μέχρι τη διενέργεια του επομένου αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου.
Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει τη σχολική́ κάρτα κατά́ την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από́ την σχολική́ μονάδα. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από́ τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου νοσήσεις κατά́ του κορωνοϊού́ δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή́/τρια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μεγίστη δυνατή́ προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της.
Εάν ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η, παραμένει στον ειδικό́ χώρο που έχει διαμορφωθεί́, στη σχολική́ μονάδα, για την αποφυγή́ περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού́ COVID-19, μέχρις οπτού οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων ούλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Αν το τεστ είναι θετικό́ Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό́ τεστ είναι θετικό́, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν.
Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμέτοχης σε διαδικτυακό́ τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική́. Μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ούλων των βαθμίδων, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό́ χαρακτήρα και συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με το βαθμό́ και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του μαθητή́/τριας.
Οι εκπαιδευτικοί
Για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού́ Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και το διοικητικό́ και λοιπό́ προσωπικό́ των ανωτέρω σχολικών μονάδων ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί́.
Αν ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό́ έλεγχο από́ το φαρμακείο, να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό́ έλεγχο, σε μια από́ τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική́ πλατφόρμα self- testing.gov.gr. Για τους ανήλικους/κες μαθητές/τριες που αιτούνται άσυλο:
1. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ή ο Συντονιστής/στρια Εκπαίδευσης Προσφυγών, με τους προσωπικούς του/της κωδικούς taxis, μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησης των γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων τους, οι οποίοι την υποβάλλουν άπαξ στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και με την οποία (Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση) εξουσιοδοτούν τον/τη Διευθυντή́/ντρια του σχολείου ή τον/τη Συντονιστή́/στρια Εκπαίδευσης Προσφυγών να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τους, προκειμένου να εκδώσουν την σχολική́ κάρτα COVID 19.
2. Το προσωπικό́ του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή της Δομής Φιλοξενίας ή το προσωπικό́ των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, μπορεί́ να συμπληρώνει και να υπογραφεί χειρόγραφα τη βεβαίωση για τους ως άνω μαθητές/τριες ασυνόδευτους ανήλικους και με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της σχετικής ΚΥΑ (σχετ. 1), σημειώνοντας ότι όπου γίνεται μνεία στον ΑΜΚΑ (Αριθμό́ Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) εννοείται και ο ΠΑΜΚΑ (Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ο ΠΑΑΥΠΑ (Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού́).
Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται ενώπιον του προσωπικού́ των ανωτέρω δομών σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.
Μετρά πρόληψης και προστασίας
Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή́ όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί: η υποχρεωτική́ χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά́ διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χωρών, τα ειδικότερα μετρά για προσαρμοσμένη λειτουργιά κυλικείων, εργαστήριων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
newsit.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook