Λίγες ώρες χωρίζουν τη χώρα προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω κορωνοϊού.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα μαγαζιών οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων άρχισαν να ετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς επίσης και να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να υποδεχτούν τους πελάτες τους.
Καταστηματάρχες που ετοιμάζονται εδώ και μέρες θα σηκώσουν τα ρολά τους τη Δευτέρα 11 Μαΐου και θα κληθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, τηρώντας τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για τη μη διασπορά της πανδημίας. Εκτός από τις μάσκες, οι πελάτες πρέπει να τηρούν και αποστάσεις ενώ οι καταστηματάρχες θα είναι υπεύθυνοι για το πόσα άτομα εισέρχονται σε κάθε κατάστημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης από τη Δευτέρα «ανοίγει» ρολά ακόμη ένα 25% των επιχειρήσεων, που έπαψαν να λειτουργούν με κυβερνητική απόφαση το Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Έτσι, το 35% της αγοράς θα βρίσκεται σε λειτουργία την προσεχή Δευτέρα, καλύπτοντας προϊοντικές κατηγορίες όπως η ένδυση και η υπόδηση, τα καλλυντικά, τα έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού, αλλά και τα ηλεκτρικά είδη.
Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα που μας πέρασε έχουν ανοίξει βιβλιοπωλεία, καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, οπτικών.
Παράγοντες του εμπορίου εκτιμούν ότι κατά το δίμηνο lockdown και δεδομένης της μετάβασης σε μια νέα θερμότερη εποχή, «έχουν γεννηθεί ανάγκες», που θα φέρουν καταναλωτές στα καταστήματα. Εκτιμάται δε ότι το συνολικό άνοιγμα της αγοράς θα φέρει περισσότερους «παραδοσιακούς» καταναλωτές στην αγορά, καθώς αποτελούν την κατηγορία εκείνων που θέλουν να έχουν φυσική εμπειρία αγορών.
«Αμηχανία» επικρατεί κυρίως για την αγορά ένδυσης και υπόδησης, όπου η διαδικασία αγορών θα απαιτεί περιορισμούς στη δοκιμή προϊόντων. Ωστόσο, και εδώ το λιανεμπόριο εκτιμά ότι θα βρεθούν λύσεις. Μάλιστα αρκετοί εκτιμούν ότι θα αντιστραφεί η σχέση «ψάχνω online-ψωνίζω offline», καθώς ενδέχεται οι καταναλωτές να δοκιμάζουν ρούχα και παπούτσια, αλλά να αποφασίζουν να τα προμηθευτούν online.
Κανόνες λειτουργίας
Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:
Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου
Έως 20τμ: 4 άτομα
Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.
Ώρες λειτουργίας και αποστάσεις
Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο.
Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
Και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
Για τις Σχολές οδηγών
Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.
Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Αναλυτικά, τα καταστήματα που ανοίγουν
εξοπλισμού ήχου και εικόνας
κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
εγγραφών μουσικής και εικόνας
παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
ρολογιών και κοσμημάτων
καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.
Ακόμη, επαναλειτουργούν:
οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα
οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
Πώς θα εξυπηρετούν τα καταστήματα
Τη διαδικασία εξυπηρέτησης πελατών στα καταστήματα λιανικής που ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους από Δευτέρα (11/5) εξήγησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο ιδιοκτήτης καταστημάτων ρούχων, Θανάσης Τσαγκάρης και ο υγιεινολόγος και λέκτορας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, κατά την είσοδο των πελατών στο κατάστημα θα υποδεικνύεται το σημείο όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες κι γάντια. Τα ρούχα που δοκιμάζονται, θα καθαρίζονται με ένα πανάκι και στη συνέχεια με ατμοκαθαριστή, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά την επόμενη μέρα.
Πώς και γιατί θα λαμβάνονται αυτά τα μέτρα εξήγησε ο κ. Ντελέζος υποστηρίζοντας πως καθότι η αυξημένη θερμοκρασία δεν καταστρέφει τον ιό, τα ρούχα θα πρέπει πρώτα να υφίστανται μια ελαφριά ύγρανση προκειμένου στην συνέχεια να ατμιστούν. Παράλληλα, στα καταστήματα θα υπάρχει σημείο όπου θα συγκεντρώνονται τα χαρτικά που μπορεί να είναι μολυσμένα, ενώ στις πόρτες των καταστημάτων θα είναι αναρτημένες οι οδηγίες και οι κανόνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Μίλησε ακόμα και για τη χρήση των κλιματιστικών, κατά την οποία θα πρέπει να δημιουργείται ένα φυσικό ρεύμα αέρα, ένα τεχνητό δηλαδή κύκλωμα εξυγίανσης που βοηθάει το χώρο ώστε να απομακρυνθεί ο ιός.