Μερικοί ηθοποιοί φαίνεται να μένουν για πάντα νέοι - και αν όντως μεγαλώνουν, το κάνουν με χάρη. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να είστε διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου για να νιώθετε καλά μεγαλώνοντας. Χρειάζεται παρόλα αυτά να γνωρίζετε τα ρίσκα που εμφανίζονται σιγά σιγά και να αποκτήσετε υγιεινές συνήθειες.
Τι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε;
Το φύλο, το DNA καθώς και διάφορα ψυχολογικά αίτια αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες-κλειδιά. Υπάρχουν όμως και κάποιοι επιπλέον παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε. Για παράδειγμα:
Το να μην είστε καπνιστές
Η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς υπερβολές
Η υγιεινή διατροφή και το βάρος σας
Το σύστημα υποστήριξής σας
Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, υπάρχουν διάφορα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα μας. Μαζί θα δούμε 7 από αυτά και κάποια τιπς για να τα αντιμετωπίσουμε.
Πολεμήστε τις καρδιοπάθειες και την υπέρταση
Τα ρίσκα για καρδιοπάθειες και αυξημένη πίεση είναι αρκετά υψηλά όσο μεγαλώνουμε. Για την ακρίβεια, το ρίσκο για εμφάνιση καρδιοπαθειών στους άνδρες ηλικίας 60 ετών αγγίζει το 75%.
Τιπ: Προσπαθήστε να ασκήστε, να τρώτε σωστά και στην περίπτωση που είστε καπνιστές, κάντε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε το κάπνισμα.
Κρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση
Η ηλικία επηρεάζει και τον εγκέφαλό μας και αυτό περιλαμβάνει το χάσιμο νευρώνων και προβλήματα σχετικά με την μνήμη, την γνωστική λειτουργία και τον χρόνο αντίδρασης. Επιπλέον, η κατάθλιψη γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη.
Τιπ: Για να μείνετε σε εγρήγορση δοκιμάστε τις ασκήσεις εγκεφάλου, διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, διαλέξτε ένα χόμπι όπως μουσική και αφιερώστε χρόνο στους φίλους ή στα κατοικίδιά σας. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα κατάθλιψης, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Δώστε προσοχή στον μεταβολισμό και στον ύπνο σας
Οι αλλαγές στον μεταβολισμό και στη λειτουργία των ορμονών έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα τις αυξομειώσεις στο βάρος αλλά και το πρόγραμμα ύπνου σας.
Τιπ: Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τον ύπνο σας, δοκιμάστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες. Εάν έχετε τη συνήθεια να παίρνετε μεσημεριανούς υπνάκους, προσπαθήστε να τους περιορίσετε. Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση του κιρκαδικού κύκλου. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει σε αυτό. Όσον αφορά την αύξηση ή μείωση του βάρους σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Σκεφτείτε την τεστοστερόνη σας
Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που χρειάζονται κάποια ειδική αντιμετώπιση είναι πολύ σπάνια και αφορούν κυρίως τους άνδρες με χρόνια προβλήματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης (κόπωση, μείωση της λίμπιντο) είναι συνήθως συνδεδεμένα με άλλους σωματικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες.
Τιπ: Αυτό που βοηθάει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η συστηματική άσκηση και ο ύπνος 8 ωρών.
Μην παραμελείτε το δέρμα σας
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται πιο λεπτό και κατ' επέκταση πιο ευάλωτο όσον αφορά τραυματισμούς. Επιπλέον, οι δερματικές παθήσεις όπως οι πανάδες γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες.
Τιπ: Να ελέγχετε συχνά το δέρμα σας για τυχόν αλλαγές και εάν εντοπίσετε κάτι διαφορετικό, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Προστατέψτε τον προστάτη σας
Το μέγεθος του προστάτη σας μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και αυτό με την σειρά του να σας δημιουργήσει πιθανόν προβλήματα με την ούρησή σας. Υπάρχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες για ουρολοίμωξη ή προστατίτιδα.
Τιπ: Να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας εάν εμφανιστούν προβλήματα στο ουροποιητικό σας σύστημα όπως πόνος ή ερεθισμός.
Μειώστε τον κίνδυνο για οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και ενώ οι κίνδυνοι για κατάγματα από ευαισθησία στα οστά επηρεάζει τους άνδρες δέκα χρόνια αργότερα από τις γυναίκες, η θνησιμότητα που είναι συνδεδεμένη με αυτά είναι μεγαλύτερη για τους άντρες.
Τιπ: Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, συστήνεται να έχετε ένα πρόγραμμα συστηματικής σωματικής άσκησης και να αποφεύγετε τις καταχρήσεις όσον αφορά το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Ιατρικές εξετάσεις, θεραπευτική αγωγή και συμπληρώματα
Για να μεγαλώσουμε ομαλά, πρέπει να είμαστε τυπικοί με τις ιατρικές μας εξετάσεις. Να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερίνης, πίεσης αλλά και σακχάρου για να αποφύγετε όσο πιο νωρίς γίνεται διάφορα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Πλησιάζοντας τα 50, είναι επίσης σημαντικό να κάνετε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη και του εντέρου.
Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή, καθώς οι διατροφικές συνήθειες που είχατε στα 20 ίσως να μη λειτουργούν στα 50. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν ειδικό για να φτιάξετε μαζί μία διατροφή που θα σας καλύπτει. Για κάποια από τα θέματα που παρουσιάσαμε όπως η κατάθλιψη, η αυξημένη πίεση και οι καρδιοπάθειες, ίσως είναι αναγκαίο να αναζητήσετε την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή ή να κάνετε δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
Τις περισσότερες φορές τα συμπληρώματα διατροφής είναι περιττά έως και επικίνδυνα. Αν και οι πολυβιταμίνες μπορεί να σας προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας, είναι προτιμότερο να τις αναζητήσετε μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Τέλος, μην ξεχάσετε να δώσετε έμφαση στη σωματική σας άσκηση. Δεν είναι απαραίτητο να παίζετε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι όπως το περπάτημα, το γυμναστήριο ή ο χορός.
Πηγή: iatronet.gr