Σε συμφωνία που θα προστατεύει ευάλωτες ομάδες και πληττόμενους από την πανδημία φαίνεται ότι κατέληξαν υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί, ύστερα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις για το θέμα των πλειστηριασμών που έχει "παγώσει" η κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο.
Η λύση αυτή προβλέπει ότι θα παραμείνει σε ισχύ η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει ο νέος πτωχευτικός νόμος, και όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση. Η διαφορά είναι ότι το διάστημα της προστασίας σπάει σε δύο τμήματα:
-Το πρώτο λήγει στις 15 Μαρτίου. Μέχρι τότε ισχύει η αναστολή πλειστηριασμών για όλες τις περιπτώσεις.
-Το δεύτερο αφορά την περίοδο από 16 Μαρτίου μέχρι την 1η Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα παραμένει η προστασία, δηλαδή η αναστολή κάθε διαδικασίας για πλειστηριασμό για ευάλωτες οικονομικά ομάδες και για όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας.
Μετά τον Ιούνιο και, εφόσον έχει ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου με τη λειτουργία του Οργανισμού sales and lease back, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, γίνεται άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζήτησαν την πλήρη άρση των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν καταγγελθεί τα δάνεια και έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες μέχρι τον πλειστηριασμό. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και το νέο πλήγμα από την πανδημία. Από την πλευρά τους, τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες είχαν προτείνει στο υπ. Οικονομικών να μη γίνει άρση των πλειστηριασμών, αλλά να επιτραπούν οι ενδιάμεσες διαδικασίες (π.χ. συμβολαιογραφεία, εγγυήσεις, κ.λπ.) που μπορεί να πάρουν πολλούς μήνες και μπορεί να ξεράσουν ακόμα και την περίοδο αναστολής πλειστηριασμών, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση.
Τελικά, πηγές που βρίσκονταν κοντά στις διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν μία λύση που θα προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο πλήρους προστασίας από πλειστηριασμούς μέχρι 15 Μαρτίου. Στο μεταξύ, εξετάζεται ακόμα η πρόταση για το έαν θα μπορούν οι εισπρακτικές εταιρείες να προχωρούν σε διάφορα διαδικαστικά θέματα, χωρίς αυτά να απειλούν την προστασία από τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού, θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί ή οι αναγκαίες διαδικασίες μέχρι τον πλειστηριασμό, πλην ευάλωτων ομάδων και πληττόμενων από τον κορονοϊό. Με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού από την 1η Ιουνίου παύει η προστασία από πλειστηριασμούς για όλους, καθώς όλες οι περιπτώσεις θα εντάσσονται στη "δεύτερη ευκαιρία” και στις λύσεις του νέου κώδικα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπ. Οικονομικών και οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει σε μεγάλο αριθμό κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για τον νέο πτωχευτικό, ενώ θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία ώστε να προχωρήσουν και υπόλοιπες. Οι απαραίτητες ΚΥΑ για να ξεκινήσει ο νέος πτωχευτικός έστω και χωρίς ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά με κατάθεση αίτησης σε δικαστήριο είναι περίπου 20 και αυτό πρόκειται να έχει γίνει μέχρι 1η Μαρτίου. Τότε θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 700.00 ευρώ και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόλις ολοκληρωθούν και εγκριθούν και από τους θεσμούς οι υπόλοιπες ΚΥΑ θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και πλήρως ο νέος πτωχευτικός για όλους. Η ημερομηνία έναρξης έχει οριστεί η 1η Ιουνίου.
Στο μεταξύ, σημαντικό εργαλείο για τον νέο πτωχευτικό είναι ο διαγωνισμός και η σύσταση ιδιωτικού οργανισμού sales and lease back. Η σχετική μελέτη είχε ανατεθεί στη Morgan Stanley. Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να είναι από την αρχή -από τη σύσταση- ιδιωτικός και για αυτό το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό και φυσικά στη σχετική νομοθεσία εντός Φεβρουαρίου ή Μαρτίου. Ο οργανισμός αυτός θα παίρνει την κατοικία του δανειολήπτη που δεν μπόρεσε να υπαχθεί σε άλλου είδους ρύθμιση για να μη χάσει την κατοικία του. Όμως, θα του δίνει τη δυνατότητα να μένει στο ακίνητο ως ενοικιαστής. Ύστερα από μερικά χρόνια και λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα ενοίκια που έχει πληρώσει, ο δανειολήπτης θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει την κατοικία του από τον οργανισμό. Εάν μάλιστα το σύνολο των ενοικίων που έχουν καταβληθεί έχουν φτάσει την αξία του ακινήτου, τότε αυτό θα περιέρχεται στην κατοχή του δανειολήπτη χωρίς επιπλέον τίμημα ή ενός ενδεικτικού, όπως π.χ. 1 ευρώ. Δηλαδή στόχος είναι να ακολουθηθούν οι ίδιες πρακτικές που ισχύει στις πωλήσεις και επαναμισθώσεις (sales and leaseback) στην αγορά.