Σε μια νέα αρχή -που θα σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα - εστιάζει η κυβέρνηση, με τις φήμες για επερχόμενες αλλαγές σε πρόσωπα να έχουν φουντώσει. Δεδομένο είναι πως με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.
Αυτή ακριβώς η αλλαγή σελίδας που επιδιώκει η κυβέρνηση αναζωπύρωσε τα σενάρια για «lifting» σε κομβικά υπουργεία. «Φωτιά» στη συζήτηση έβαλε και η αναφορά του υπουργού Επικράτειας, Γιώργου Γεραπετρίτη, πως… σε μία 11άδα δεν είναι ίδια η απόδοση όλων. Ένας ανασχηματισμός βέβαια δεν προαναγγέλεται, ωστόσο στα πολιτικά «πηγαδάκια» έχουν φουντώσει οι φήμες για υπουργούς που βλέπουν την καρέκλα τους να ..τρίζει.
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αρχικά επικρατούσε η άποψη πως ο ανασχηματισμός θα γίνει το Σεπτέμβριο, ώστε σε συνδυασμό με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή. Ωστόσο στο τραπέζι είναι πλέον η επίσπευση των αλλαγών, ώστε να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες που υπάρχουν.
Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τα γαλάζια γενέθλια θα μπορούσαν να συνδυαστούν με μια ανανέωση σε επίπεδο προσώπων. Άλλωστε αν η συζήτηση περί ανασχηματισμού συρθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι υπουργοί που φοβούνται ότι θα δουν την πόρτα εξόδου να… κατεβάσουν μολύβια.
Σαρωτικές αλλαγές
Πάντως ο επόμενος ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός και δεν θα γίνουν «χειρουργικές» μόνο αλλαγές. Στο πολιτικό Χρηματιστήριο υπάρχουν υπουργοί που είναι σε limit up και άλλοι που βρίσκονται στο limit down, αν και οι… καραμπόλες της τελευταίας στιγμής δεν πρέπει να αποκλείονται. Ιδιαίτερα ανεβασμένοι - και επομένως όπως όλα δείχνουν αμετακίνητοι- είναι υπουργοί με έντονο μεταρρυθμιστικό προφίλ. Με ανεβασμένες «μετοχές» είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σταθερός θεωρείται επίσης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, που καλείται να τρέξει την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική ασφάλιση. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0. θα έχει και την επόμενη ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τα φώτα στον Χρυσοχοΐδη
Από εκεί και πέρα τα «φώτα» πέφτουν πάνω στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλή ικανοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφαλείας, ενώ ο υπουργός- με δεδομένο πως δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία - δεν έχει σημαντικά ερείσματα στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.
Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς δεν είναι εύκολο να αλλάξει ένας υπουργός που είναι στο «μάτι» της αντιπολίτευσης. Έρχονται μεταγραφές; Πάντως η ιστορία δείχνει πως οι πιο… πολυσυζητημένοι ανασχηματισμοί είναι αυτοί που συνοδεύονται από μεταγραφές. Έτσι θεωρείται πιθανό στο κυβερνητικό σχήμα να υπάρξουν νέα πρόσωπα, που θα σηματοδοτήσουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο.
Στα ονόματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι της Άννας Διαμαντοπούλου, που πρόσφατα στήριξε τις εκπαιδευτικές αλλαγές της Νίκης Κεραμέως, ενώ ενδιαφέρον έχει το ότι έκλεισε την παρέμβαση αυτή με την φράση «To be continued..». Υπενθυμίζεται πως η κυρία Διαμαντοπούλου χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και είχε στηριχθεί στην κούρσα για την προεδρεία του Ο.Ο.Σ.Α.
Παράλληλα υπουργοί πρώτης γραμμής αναμένεται να μετακινηθούν σε αλλά πόστα, ώστε να σταλεί μήνυμα ανανέωσης. Για παράδειγμα η σταδιακή «τιθάσευση» της πανδημίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την μετακίνηση σε άλλο σημαντικό υπουργείο του Βασίλη Κικίλια, ενώ σταθερός θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Δεδομένο είναι πως οι αλλαγές θα επικεντρώνονται σε υπουργεία που έχουν σχέση με θέματα της καθημερινότητας, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρξει ριζική ανανέωση. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός «πάγκος», με προτεραιότητα σε στελέχη της νεότερης γενιάς.
Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο θα υπάρξουν «καραμπόλες» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει σε μια δυναμική ανάκαμψη για να επουλωθούν οι βαθιές πληγές της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να αποφασίσει να ανακατέψει την «τράπουλα».
ethnos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook