Μια σειρά από project τρέχει στην περιφέρεια και ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα το ΤΑΙΠΕΔ, από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδούς και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, έως την αξιοποίηση μικρότερων ακινήτων.
Δίνοντας μιας εικόνα για το πως προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, ειδικά στην περιφέρεια, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σημείωσε μιλώντας στην ημερίδα του Υπερταμείου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. «Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνονται όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που θα πάνε προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο», είπε ο κ. Πολίτης.
Ακολουθεί η εκκίνηση της παραχώρησης του λιμένα Φίλιππος Β΄ στην Καβάλα που και εκεί όπως είπε ο κ. Πολίτης ολοκληρώνεται ο φάκελος για να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Έως του τέλος του μήνα αναμένονται και οι προσφορές για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης. «Οι λιμενικές υποδομές είναι προφανώς πολύ σημαντικές για να αναδειχθεί η η Βόρεια Ελλάδα ως πύλη διαμετακόμισης της ΝΑ Ευρώπη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.
Εξάλλου, η νέα μονάδα για την ωρίμανση έργων στρατηγικής σημασίας που έχει δημιουργηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ενισχύει την θυγατρική του Υπερταμείου ΓΑΙΑΟΣΕ στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, για την δημιουργία εμπορευματικού κέντρου.
«Στο ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία το timing, διότι οι επενδυτές δεν περιμένουν. Όταν θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους, αν δεν το κάνουν εδώ, θα πάνε αλλού. Οι ευκαιρίες σήμερα είναι παντού», εκτίμησε ο κ. Πολίτης.
Στον σχεδιασμό και τα μικρότερα ακίνητα
Εκτός από τις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων και λιμανιών στον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται και η αξιοποίηση ακινήτων. Αυτή τη στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ έχει 6-7 ανοιχτούς διαγωνισμούς, χωρίς να μιλάμε για την Αττική Οδό και τα άλλα μεγάλα και εμβληματικά, αλλά περιφερειακά έργα με τοπικό ενδιαφέρον.
«Στόχος μας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη. Έχουν σημασία για μας οι μικρότερες περιφερειακές αξιοποιήσεις διότι αυτές δημιουργούν πολλαπλασιαστικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες», είπε ο κ. Πολίτης αναφέροντας ως παραδείγματα την προσπάθεια αξιοποίησης της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, τους εργοταξιακούς χώρους στο Ρίο και την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ιππασίας στο Μαρκόπουλο. «Ακίνητα που έχουν μείνει για δεκαετίες αναξιοποίητα», τόνισε.
Ο ίδιος εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πέσει οι υπογραφές για το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα της Καβάλας, καθώς ο φάκελος πέρασε από το Ελεγκτικό. Στο τέλος του 2022 θα ξεκινήσει η αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης κι ένα αξιόλογο ακίνητο στο Ποσείδι Χαλκιδικής.
«Το πρώτο είναι πιο προχωρημένο, έχει περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και θα βγει σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αυτά χρειάζονται χρόνο και εάν όλα πάνε καλά ως το τέλος του 2022 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός», σημείωσε ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγή: moneyreview.gr