Τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία: Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από τρομακτική αν λάβει κανείς υπόψη του την προσομοίωση σε υπολογιστή, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton, που συνδέονται με το πρόγραμμα Επιστήμης και Παγκόσμιας Ασφάλειας (SGS). Συγκεκριμένα, το μοντέλο του Πανεπιστημίου Πρίνστον, γνωστό ως «Σχέδιο Α», προβλέπει 34,1 εκατομμύρια θανάτους και 55,9 εκατομμύρια τραυματίες μέσα σε πέντε ώρες, μετά από ένα τέτοιο χτύπημα από την πλευρά της Ρωσίας, το οποίο φυσικά θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παγκόσμιο πόλεμο. Γνωστό ως «Σχέδιο Α», η τετράλεπτη αυτή προσομοίωση -που πρωτοδημιουργήθηκε το 2017- έχει ως στόχο να αναδείξει τις «δυνητικά καταστροφικές» συνέπειες μιας σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι προσομοιωτές πυρηνικού πολέμου μπορεί να φαίνονται τρομακτικοί, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης και για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με το πώς να επιβιώσει από μια τέτοια επίθεση.
Το σενάριο της προσομοίωσης
Σύμφωνα με ένα σενάριο της προσομοίωσης, η Ρωσία ρίχνει μια προειδοποιητική βολή από μια βάση κοντά στο Καλίνινγκραντ, στη Μαύρη Θάλασσα, για να σταματήσει μια προέλαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πριν ανταποδώσει με μια απλή, τακτική αεροπορική επιδρομή. Στη συνέχεια, η Ρωσία στέλνει 300 εκρηκτικές κεφαλές, που μεταφέρονται είτε από αεροσκάφη είτε από πυραύλους μικρού βεληνεκούς, προς τις βάσεις του ΝΑΤΟ και τα προελαύνοντα στρατεύματα στην Ευρώπη. Η διεθνής στρατιωτική συμμαχία θα απαντήσει στη συνέχεια με περίπου 180 πυρηνικά που μεταφέρονται με αεροσκάφη.
Σε αυτό το στάδιο, οι απώλειες αναμένεται να φθάσουν περίπου τα 2,6 εκατομμύρια άτομα μέσα σε τρεις ώρες και η Ευρώπη μένει ουσιαστικά κατεστραμμένη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της Daily Mail. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ ενεργεί από τον ηπειρωτικό στόλο των ΗΠΑ και τους στόλους των πυρηνικών υποβρυχίων, εξαπολύοντας ένα στρατηγικό πυρηνικό πλήγμα με περίπου 600 πυρηνικές κεφαλές. Πριν πραγματοποιηθεί αυτό το χτύπημα και καταστραφούν τα οπλικά της συστήματα, η Ρωσία εκτοξεύει πυρηνικά από το πλήθος των πυραυλικών σιλό, των υποβρυχίων και των κινητών βάσεων εκτόξευσης που διαθέτει. 3,4 εκατομμύρια ανθρώπινες απώλειες σε μόλις 45 λεπτά
Το μοντέλο προβλέπει 3,4 εκατομμύρια απώλειες από αυτή τη φάση του πολέμου, η οποία θα διαρκέσει μόλις 45 λεπτά. Στην τελική φάση της σύγκρουσης, οι δύο πλευρές στοχεύουν η μία τις 30 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και τα οικονομικά κέντρα της άλλης - αναπτύσσοντας 5 έως 10 πυρηνικά για κάθε μία - για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ανάκαμψη της κάθε πλευράς από τον πόλεμο.
Μια τέτοια κίνηση, συμπεραίνουν οι ερευνητές, θα είχε άλλα 85,3 εκατομμύρια θύματα (νεκροί και τραυματίες) μέσα σε διάστημα 45 λεπτών.