«Ζαλίζει» το ποσό που δημοπρατήθηκαν τα πιστόλια του Ναπολέοντα

Παναγιώτα Απέργη09 Ιουλίου 2024

Ζαλίζει το ποσό που πουλήθηκαν την Κυριακή (7/7) τα διάσημα πιστόλια του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, με τα οποία είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει μετά την παραίτησή του.

Το δυο όπλα του Γάλλου αυτοκράτορα, τα οποία βγήκαν σε δημοπρασία από τον οίκο Osenat, δίπλα στο παλάτι Fontainebleau, είχαν κατασκευαστεί από τον οπλοποιό Λουί - Μαρτίν Γκοσέ και έχουν χαραγμένη μία εικόνα του ίδιου του αυτοκράτορα.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η στρατιωτική μεγαλοφυΐα που κατέκτησε σχεδόν όλη την Ευρώπη και εξορίστηκε στο απομονωμένο νησί της Αγίας Ελένης, στο Νότιο Ατλαντικό, όπου κρατήθηκε με στενή φύλαξη από τους Βρετανούς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα όπλα, προκειμένου να αυτοκτονήσει τη νύχτα της 12ης Απριλίου 1814, έχοντας ηττηθεί από Πρώσσους και Αυστριακούς στη  Μάχη της Λειψίας.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του οίκου Osenat, τα όπλα πουλήθηκαν έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού του 1,69 εκατομμυρίου ευρώ.

Για την ιστορία, μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων αποτυχιών, ο Ναπολέων, μετά την παραίτησή του, εξωθήθηκε σε εξορία στη νήσο Έλβα της Ιταλίας, βάσει της Συνθήκη του Φοντενεμπλό,  καθ' υπαγόρευση της Μεγάλης Βρετανίας, Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας εξορίστηκε.

Ωστόσο, με την παλινόρθωση των Βουρβόνων, επέστρεψε στη Γαλλία, στις αρχές του 1815 και αποπειράθηκε να αναλάβει ξανά την εξουσία, αντιμετωπίζοντας την αγγλική στρατιά του Ουέλιγκτον και την πρωσική με επικεφαλής Μπλίχερ.

Τότε, υπέστη την περιβόητη ήττα του στο Βατερλό, που τον οδήγησε για άλλη μια φορά στην εξορία, στο απομονωμένο νησί της Αγίας Ελένης, στο Νότιο Ατλαντικό, όπου κατέληξε στις 5 Μαΐου 1821, σε ηλικία 51 ετών.

  

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.