Υγεία και αντιγήρανση-Ποιο μυστικό δεν αγγίζει η νόσος

Metrosport Team26 Οκτωβρίου 2024

Η γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης ιατρικής έρευνας, μιας και συνδέεται με πολλές ασθένειες που πλήττουν τους ηλικιωμένους. 

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cellular & Molecular Immunology, εστιάζει στο μυστικό της διατήρησης ενός νεανικού ανοσοποιητικού συστήματος, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (βλαστοκυττάρων) του αίματος και των δύο κύριων υποσυστήματων ανοσοκυττάρων: των έμφυτων και των επίκτητων. 

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από την Rong Lu, επιστήμονα του USC Stem Cell, και τους συνεργάτες της, επικεντρώνεται σε μια μικρή υποομάδα αιματολογικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των ανοσοκυττάρων. 

Όπως εξηγεί η Lu, «η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι όταν μια μικρή υποομάδα βλαστοκυττάρων του αίματος υπερπαράγει έμφυτα ανοσοκύτταρα, αυτό οδηγεί στη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει σε ασθένειες και τελικά συντομεύει τη διάρκεια ζωής». 

Τα έμφυτα ανοσοκύτταρα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος, ενεργοποιούμενα γρήγορα σε περίπτωση εισβολής παθογόνων παραγόντων. 

Όταν τα έμφυτα κύτταρα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη, τα επίκτητα ανοσοκύτταρα, όπως τα κύτταρα B και T, ενεργοποιούνται για να παρέχουν μια πιο στοχευμένη απάντηση. 

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο τύπων κυττάρων.

Πηγή: ygeia.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.