Βρίσκει γκολ από παντού ο ΠΑΟΚ

Metrosport Team24 Οκτωβρίου 2023

Ρεπορτάζ: Γιώργος Καστάνης - Κώστας Πετρωτός

Μεγάλο θέμα το γκολ για μία ομάδα που θέλει να πετύχει υψηλούς στόχους και ο ΠΑΟΚ δείχνει φέτος να έχει βρει πολύ περισσότερες λύσεις από πέρυσι, παρουσιάζοντας έναν πλουραλισμό στους σκόρερ που μπορεί και να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του.

Την αφορμή για αυτή την ανάλυση έδωσαν τα δύο γκολ του Οζντόεφ κόντρα στον Ατρόμητο και πλέον ο Ρώσος μέσος ανεβάζει τον αριθμό των σκόρερ που έχει ήδη φέτος ο ΠΑΟΚ στους 11. Πριν καλά-καλά βγει ο Οκτώβριος, ο Δικέφαλος έχει όσους σκόρερ είχε και πέρυσι σε ολόκληρη την σεζόν. Μάλιστα, στην σεζόν 2022-2023, οι πέντε από αυτούς είχαν σημειώσει μόλις ένα τέρμα, κάτι που φέτος έχουν κάνει μόλις τρεις παίκτες. Ο Σαμάτα, ο Ντεσπόντοφ και ο Τζίμας.

Από εκεί και πέρα, ήδη οκτώ γκολ μετρά ο Ζίβκοβιτς και ακολουθούν με τέσσερα ο καθένας, ο Κωνσταντέλιας και ο Μπράντον. Μόνος του στα τρία γκολ συγκομιδή είναι ο Κουλιεράκης, ενώ από δυο τέρματα πέτυχαν το αυστριακό δίδυμο Σβαμπ, Μουργκ, οΤάισον και από προχθές και ο Οζντόεφ.

Μέχρι το τέλος της σεζόν είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των σκόρερ να αυξηθεί, ενώ όπως όλα δείχνουν ο ΠΑΟΚ πάει για μία πολύ παραγωγική σεζόν σε γκολ.

Βάζει 3,3 γκολ για κάθε ένα που δέχεται

Σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί από πλευράς σκοραρίσματος ο ΠΑΟΚ, αξίζει να αναφερθεί ένα στατιστικό που δημοσίευσε χθες η σελίδα «Η Ασπρόμαυρη Βίβλος» στο facebook. Αναφέρει, χαρακτηριστικά: «Έχοντας πετύχει 33 γκολ και έχοντας δεχτεί 10, ο ΠΑΟΚ βάζει στη φετινή σεζόν 3,3 τέρματα για καθένα που τρώει. Είναι η μεγαλύτερη θετική αναλογία στην ιστορία της ομάδας, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης τόσο νωρίς στη χρονιά, αλλά είναι ενδεικτικό.

Ο δείκτης της άμυνας (0,625 γκολ ανά αγώνα) είναι ο δεύτερος της ιστορίας (0,605 το 2009-10), ο δείκτης της επίθεσης (2,063 ανά αγώνα) είναι ο έβδομος της ιστορίας, ενώ συνολικά η ομάδα έχει 5-2-1 στο Πρωτάθλημα και 6-2-0 στην Ευρώπη».

Το παράδοξο με Σαμάτα που, προς το παρόν, δεν κοστίζει

Υπάρχει, εξάλλου, ένα εντυπωσιακό στοιχείο που συνοδεύει την φετινή άνοδο στις επιθετικές επιδόσεις του ΠΑΟΚ, που είναι παράδοξο, αλλά προς το παρόν δεν έχει στοιχίσει σε κάτι στην ομάδα. Ο παίκτης που αποκτήθηκε για βασικός φορ, ο Αλί Σαμάτα, έχει σκοράρει μόλις μία φορά σε 13 ματς. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν έχει πάει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων στην καριέρα του, αυτό είχε συμβεί τελευταία φορα το 2019-20 με 12 γκολ, όμως και το ένα μόλις γκολ, είναι πολύ χαμηλή επίδοση. Ο Τανζανός κάνει άλλες δουλειές μέσα στο γήπεδο, δεν σκοράρει όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά αυτό δεν μοιάζει πρόβλημα. Βέβαια, είμαστε ακόμη νωρίς στην σεζόν, τα ματς και ειδικά τα δύσκολα είναι πολλά και σε αυτά θα βγουν πιο σοβαρά συμπεράσματα για το τι προσφέρει ο Σαμάτα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.