Βρέθηκε σπήλαιο στη Σελήνη που μπορεί να... κατοικηθεί από ανθρώπους!

Metrosport Team17 Ιουλίου 2024

Σπήλαιο βάθους τουλάχιστον 100 μέτρων ανακάλυψαν οι επιστήμονες στη Σελήνη, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να κατοικηθεί από τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη βρετανίδα αστροναύτη Helen Sharman, που ταξίδεψε στο διάστημα, το εν λόγω σπήλαιο δείχνει κατάλληλο για μια βάση και ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, το σπήλαιο είναι τόσο βαθύ που οι αστροναύτες ίσως χρειαστεί να αναρριχηθούν και να χρησιμοποιήσουν «αεριωθούμενα πακέτα ή ανελκυστήρα» για να βγουν στην επιφάνεια.

Όπως αποκάλυψαν οι Lorenzo Bruzzone και Leonardo Carrer του Πανεπιστημίου του Τρέντο στην Ιταλία το σπήλαιο, που έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, εντοπίστηκε με τη χρήση ραντάρ για να διεισδύσουν στο άνοιγμα ενός λάκκου σε μια βραχώδη πεδιάδα που ονομάζεται Mare Tranquillitatis.


«Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Όταν κάνεις αυτές τις ανακαλύψεις και βλέπεις αυτές τις εικόνες, συνειδητοποιείς ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας που το βλέπει.

Εξάλλου, η ζωή στη Γη ξεκίνησε σε σπήλαια, οπότε είναι λογικό ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν μέσα σε αυτά στη Σελήνη», δήλωσε ο καθηγητής Carrer.

Η εργασία των καθηγητών Bruzzone και Carrer έχει πλέον απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να κατανοηθεί η πλήρης κλίμακα του σπηλαίου.

«Έχουμε πολύ καλές εικόνες της επιφάνειας -με ανάλυση έως και 25 εκατοστά- μπορούμε να δούμε τις θέσεις προσεδάφισης του Apollo 11 - αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες που μένουν να ανακαλυφθούν», δήλωσε στο ο Francesco Sauro, συντονιστής της ομάδας «Πλανητικά Σπήλαια» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.