«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μισέλ Ντόνελαν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το μπαράζ δημοσιευμάτων του βρετανικού τύπου που κάνουν λόγο για μια σχεδόν έτοιμη συμφωνία, και πρόσθεσε με νόημα: «Η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε συζητήσεις σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου». Την ίδια ακριβώς άποψη είχε διατυπώσει και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού επιχείρησε μάλιστα, κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής της συνέντευξης, να «αποδομήσει» τα όσα έχει διαρρεύσει στον τύπο ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ισχυριζόμενη πως οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευτεί και πως ούτε ο ίδιος επιθυμεί να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα: «Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια αποκαλύπτοντας μάλιστα πως «έχει συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών», πρόταση με την οποίο ωστόσο, ο Οσμπορν, δεν συμφωνεί.
Οι παραπάνω δηλώσεις, βεβαίως, εκθέτουν δημοσίως τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου καθώς υποδεικνύουν πως είτε η βρετανική κυβέρνηση δεν παίρνει στα σοβαρά τις αποφάσεις του ή πως η θέση που εκφράζει τον τελευταίο καιρό υπέρ μιας δίκαιης συμφωνίας με την Ελλάδα, δεν απηχεί τις αληθινές προθέσεις του αλλά άλλη μια κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα προκειμένου να παραπλανήσει την ελληνική πλευρά αλλά και το βρετανικό κοινό.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η βρετανική κυβέρνηση τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον στην επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, των μυστικών συναντήσεων που είχε ο Τζορτζ Όσμπορν με ανώτατους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βρετανός ομόλογός του, Ρίσι Σούνακ, διεμήνυσε, μέσω του εκπροσώπου του, πως δεν είναι στα σχέδιά τους να αλλάξουν τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, και πως η θέση τους στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει.
Πηγή: protothema.gr