«Μια αλήθεια που συγκαλύφθηκε»: η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος, που χορηγήθηκε σε ασθενείς και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στη Βρετανία, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και εκείνη του ’90, επιρρίπτει ευθύνες στις Αρχές για τη διαχείριση της υπόθεσης.
Επί είκοσι χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του HIV από το αίμα που τους μεταγγίστηκε.
«Το εύρος αυτού που συνέβη είναι τρομακτικό», σχολίασε στην έκθεση των 2.500 σελίδων ο πρώην δικαστής, Μπράιαν Λάνγκσταφ, στον οποίο ανατέθηκε το 2018 η διεξαγωγή αυτής της τεράστιας δημόσιας έρευνας. Χρειάστηκαν επτά χρόνια, καταθέσεις από χιλιάδες μάρτυρες και η μελέτη δεκάδων χιλιάδων εγγράφων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια «αποσιωπήθηκε επί δεκαετίες» και ότι το σκάνδαλο «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
«Αυτή η καταστροφή δεν ήταν τυχαία. Οι μολύνσεις συνέβησαν, επειδή οι αρμόδιοι –οι γιατροί, οι υπηρεσίες διαχείρισης του αίματος και οι διαδοχικές κυβερνήσεις– δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών», τόνισε ο Μπράιαν Λάνγκσταφ στην ανακοίνωσή του.
Λόγω έλλειψης αίματος, το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας, το NHS, στράφηκε σε αμερικανούς προμηθευτές, οι οποίοι πλήρωναν τους αιμοδότες – μεταξύ αυτών ήταν κρατούμενοι σε φυλακές και μέλη άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου.
«Η αντίδραση των Αρχών απλώς επιδείνωσε την οδύνη των θυμάτων», πρόσθεσε ο δικαστής.
Μακρά λίστα αστοχιών
Η έκθεση για τη «χειρότερη ιατρική καταστροφή» στην ιστορία του NHS καταγράφει μια μακρά λίστα αστοχιών των Αρχών.
Το NHS δεν ενημέρωσε -παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά- τους ασθενείς που μολύνθηκαν, κάποιες φορές έπειτα από χρόνια.
Παράλληλα, οι Αρχές δεν απέσυραν τα προϊόντα αίματος, όταν εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ποιότητά τους.
Το NHS δεν επιδίωξε ενεργά να μειώσει τις εισαγωγές αίματος από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα οι δωρεές αίματος στη Βρετανία δεν ελέγχονταν επαρκώς.
Στην έκθεση επισημαίνεται η ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων, που καθυστέρησαν να αντιδράσουν, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
«Είναι καιρός πλέον να αναγνωρίσουμε σε εθνικό επίπεδο αυτήν την καταστροφή και να χορηγήσουμε μια δίκαιη αποζημίωση σε όσους υπέστησαν βλάβη», ανέφερε ο Λάνγκσταφ.
Σούνακ: «Ημέρα ντροπής»
Ως «ημέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος» χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ αντιδρώντας στο πόρισμα-κόλαφο για το σκάνδαλο των μεταγγίσεων με μολυσμένο αίμα στο σύστημα υγείας NHS.
Σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Σούνακ έκανε λόγο για «δεκαετίες ηθικού ελλείμματος στην καρδιά του εθνικού μας βίου», αποδεχόμενοι ευθύνες του NHS, του κρατικού μηχανισμού, πολιτικών και διαδοχικών κυβερνήσεων.
Αναφερόμενος σε παρακάτω από τα πιο αξιοσημείωτα και «αδιανόητα» ευρήματα της έρευνας, ο κ. Σούνακ απηύθυνε «ολόψυχη συγνώμη δίχως περιστροφές για αυτή την τρομερή αδικία».