Το καλοκαίρι ο Αρης κατέληξε στην επιλογή του Κριστιάν Λόπεθ έχοντάς τον στο μεταγραφικό του ραντάρ τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεπώς, η μεταγραφή του δεν έγινε τυχαία. Ήταν εκ των βασικών επιλογών για την κορυφή της επίθεσης. Μία καλά μελετημένη κίνηση, από την οποία οι Κιτρινόμαυροι γνώριζαν εξ αρχής τι θα πάρουν στο γήπεδο.
Ασφαλώς τα μέχρι τώρα στατιστικά και η ισχνή του παρουσία στις τελικές προσπάθειες του Αρη γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Σε τέσσερις αγωνιστικές οι Κιτρινόμαυροι δημιούργησαν 40 τελικές εκ των οποίων ο Λόπεθ είχε συμμετοχή στη μία! Στο γκολ που πέτυχε με τη Λαμία. Υπό διαφορετικές συνθήκες στον Αρη θα ανησυχούσαν, αλλά επειδή ακριβώς ξέρουν τι ψώνισαν, ξέρουν ότι και το πρόβλημα δεν έχει να κάνει – αποκλειστικά– με τις ικανότητες του Ισπανού, αλλά γενικότερα με τον τρόπο που επιτίθεται η ομάδα και το πεδίο δράσης των επιθετικών της.
Εξάλλου, σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση από τον Λόπεθ και τον βαθμό ανταπόκρισής του, άσχετα αν μέχρι τώρα του λείπει η πεμπτουσία του φορ, δηλαδή το γκολ. Δουλειά για την οποία αποκτήθηκε. Μετά από τέσσερις πρώτες αγωνιστικές η “Μ” επιχειρεί να κάνει μια πρώτη ανάγνωση της παρουσίας του Ισπανού και να δώσει εξήγηση στο ερώτημα “γιατι δεν τροφοδοτείται τόσο πολύ ο Λόπεθ;”.
Η πρώτη εξήγηση αφορά τα εξτρέμ και το γεγονός ότι δεν παίζουν με πόδι πλευράς, συνεπώς αναγκάζονται να συγκλίνουν προς τον άξονα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 1) να αναγκάζεται ο φορ να γυρίζει για να συμβάλει στη δημιουργία, ανοίγοντας χώρο για τους περιφερειακούς, 2) να μην επιχειρούνται σέντρες σε πρώτο χρόνο με στόχο τον φορ. Ο “αέρας” εξάλλου είναι από τα δυνατά χαρακτηριστικά του Λόπεθ, ενδεικτικό αυτού ότι η μία μόλις τελική του και το ένα γκολ που έχει σημειώσει προήλθε από τον “αέρα”.
Η δεύτερη εξήγηση αφορά στον τρόπο παιχνιδιού τού Ισπανού. Είναι ο φορ που θα κάνει όλες τις δουλειές στο γήπεδο. Θα τρέξει, θα μαρκάρει και θα πιέσει ασφυκτικά προς την μπάλα στην πρώτη γραμμή άμυνας που παίζει ο Αρης. Σε μία από τις κουβέντες του με τον Άκη Μάντζιο, αυτό το οποίο παρατήρησε και θέλει από τον Λόπεθ είναι να έχει πιο συγκεκριμένους χώρους στο γήπεδο προκειμένου να μην σπαταλάει άσκοπα δυνάμεις και να έχει συγκεκριμένο πεδίο δράσης (κατά βάση στον άξονα).
Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα. Αφενός πρέπει ο Λόπεθ να βρει τον ρόλο του, αφετέρου όμως θα χρειαστεί από τους περιφερειακούς να βάλουν στον Ισπανό “πλάτη” προκειμένου η επαφή του με την αντίπαλη εστία να αποκτήσει μεγαλύτερη συχνότητα. Ουσιαστικά να τον τροφοδοτήσουν. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί.
Αυτό θ’ αλλάξει: α) αν τα εξτρέμ παίξουν με πόδι πλευράς (πχ ο Ματέο αριστερά κι ένας εκ των Γκάμα, Μπερτόγλιο, Σίλβα δεξιά). Σενάριο που δεν συγκεντρώνει πιθανότητες. Β) Αν βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο Αρης να εκμεταλλευτεί, μέσω των ποιοτικών εξτρέμ που διαθέτει, την εκτελεστική ικανότητα του Λόπεθ, αλλά και η ενσωμάτωση των τελευταίων μεταγραφών στην επίθεση (Σίλβα, Ματέο), ταυτόχρονα με την παρουσία των μπακ στο επιθετικό παιχνίδι, απασχολήσουν περισσότερο τις αντίπαλες άμυνες συμβάλλοντας στη δημιουργία και στο άνοιγμα των κατάλληλων χώρων στον Ισπανό.