ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βίντα VS Λόβρεν: Μαζί σε τελικό Μουντιάλ-Αντίπαλοι στη Νέα Φιλαδέλφεια

Metrosport Team15 Οκτωβρίου 2024

Τελείωσε με άκρως θετικό πρόσημο το «παράθυρο» των Εθνικών για την Ελλάδα και ετοιμαζόμαστε πλέον πυρετωδώς για την αγαπημένη μας (μπορεί και όχι) Super League 1.

To παιχνίδι που ξεχωρίζει από την 8η αγωνιστική του Πρωταθλήματος, είναι το ντέρμπι των Δικεφάλων, εκεί όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (20/10, 20:30), σε μια αναμέτρηση που θα κοντραριστούν οι δύο πρωτοπόροι, αλλά και συνάμα οι δύο τελευταίοι Πρωταθλητές!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λουδοβίκος Μαμικονιάν

Η Ένωση θέλει να κρατήσει το σερί που έχει χτίσει κόντρα στους «ασπρόμαυρους» στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ οι φιλοξενούμενοι ψάχνουν το πρώτο τους διπλό στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Σίγουρα, είναι ένας αγώνας που μπορεί αρκετά εύκολα να «γεννήσει» πάμπολλους πρωταγωνιστές, από τους Πινέδα, Πιερό, Λιβάι, Ελίασον, Λαμέλα στους Τάισον, Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλια, Καμαρά και Μπάμπα. Παρακάτω, όμως, θα ασχοληθούμε με τη μονομαχία με «άρωμα» Χβράστκα!

Αυτοί είναι οι δύο γίγαντες Κροάτες στόπερ των ομάδων, Ντέγιαν Λόβρεν και Ντομαγκόι Βίντα. Οι 35χρονοι αμυντικοί, που ως δίδυμο συνυπήρξαν 65 φορές με τα χρώματα της Κροατίας, ετοιμάζονται για το ματς της Κυριακής, όπου θα... διασταυρώσουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά!

Η κοινή πορεία των «Διόσκουρων»

Βίντα και Λόβρεν έχουν διαφορά 69 ημερών, με τον πρώτο να έχει γεννηθεί στις 29 Απριλίου και τον δεύτερο στις πέντε Ιουλίου, αμφότεροι το 1989. Αγωνίστηκαν αρκετές φορές ως δίδυμο με τη φανέλα της Εθνικής Κροατίας, με αποκορύφωμα φυσικά τον τελικό στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Τότε, το «ταξίδι» των δύο ξεκίνησε στα play-off, όπου ως βασικοί και αναντικατάστατοι απέκλεισαν την Ελλάδα με 4-1 και 0-0. Στους ομίλους, έπαιξαν βασικοί στην πρεμιέρα κόντρα στη Νιγηρία στη νίκη 2-0, αλλά και στο δεύτερο ματς με την Αργεντινή στη νίκη 3-0! Στο τρίτο ματς η Κροατία ήταν ήδη στην επόμενη φάση, με αποτέλεσμα να μείνουν στον πάγκο για κάποιες ανάσες, αν και ο Λόβρεν βέβαια έπαιξε τα τελευταία 20 λεπτά.

Από τους «16» και έπειτα δεν βγήκαν λεπτό από την εντεκάδα της Κροατίας. Η αρχή έγινε με τη Δανία στη νίκη πρόκριση με 2-1, στα προημιτελικά «πέταξαν» έξω τη διοργανώτρια Ρωσία στα πέναλτι, με τον Βίντα να σκοράρει στο 101ο λεπτό, αλλά και στη «ρώσικη ρουλέτα».

Στα ημιτελικά έκαναν την τεράστια έκπληξη αποκλείοντας την Αγγλία στη παράταση με 2-1 και τέλος βρέθηκαν μαζί ακόμη μια φορά στην αρχική ενδεκάδα στον τελικό, στην ήττα 4-2 από τους Γάλλους.

Ολοκλήρωσαν το... μεγάλο τουρνουά ως ηγέτες της ομάδας τους, μαζί με τους τον Μόντριτς, Ράκιτιτς και Μάντζουκιτς, αγωνιζόμενοι ο Λόβρεν για 620 λεπτά και ο Βίντα σε 600!

Συγκρίνοντας τους αριθμούς

Ο αμυντικός της ΑΕΚ, ύψους 1,84 γεννήθηκε στο Νασίτσε της Κροατίας και αγωνίστηκε σε ομάδες όπως οι Μπάγερ Λεβερκούζεν, Μπεσίκτας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ντιναμό Κιέβου έχοντας συνολικά 550 συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο με 53 γκολ. Με την Κροατία κατέγραψε 104 παρουσίες, πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα.

Ο πανύψηλος στόπερ του ΠΑΟΚ (1.89), από την άλλη, γεννήθηκε στη Ζένιτσα της Βοσνίας, αλλά γρήγορα πήρε την κροατική υπηκοότητα. Με τα «χρώματα» αυτής συμπλήρωσε 78 συμμετοχές, ενώ σημείωσε και πέντε γκολ. Αγωνίστηκε ακόμη 400 φορές σε ομάδες όπως οι Λίβερπουλ, Λιόν, Ζενίτ και Σαουθάμπτον σκοράροντας 15 φορές.

Οι δύο πρώην συμπαίκτες, αν παραμένουν ακόμα φίλοι μετά από το... μπλοκάρισμα του Λόβρεν (έτσι δήλωσε ο ίδιος χαριτολογώντας μετά από το ματς με τον Λεβαδειακό), είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη, την προσεχή Κυριακή και ανυπομονούμε να δούμε αντιμέτωπα τα δύο «θηρία» στο χορτάρι της Νέας Φιλαδέλφειας. Ίσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης καταφέρει να εξηγήσει ο Βίντα στον Λόβρεν, γιατί όλοι στην Ελλάδα προτιμούν τον καφέ κρύο και λύσει την απορία του «νέου» στη χώρα μας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.