Βενεζουέλα: Μυστήριο πλάσμα με 5 πόδια και μεγάλα μάτια εμφανίστηκε σε δάσος

Metrosport Team28 Μαΐου 2024

Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη στο νησί Τρινιντάντ και Τομπάγκο, εντοπίστηκε ένα αρπακτικό μήκους 2,5 μέτρων να κινείται μέσα στα δέντρα κοντά σε έναν δρόμο. Το φολιδωτό πράσινο ζώο τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων.

 Το Τρινιντάντ, που βρίσκεται ακριβώς στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας στη νότια Καραϊβική, φιλοξενεί αρκετά ενδημικά είδη ερπετών που φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα είδη της ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Systematics and Biodiversity, πολλά από αυτά τα φίδια δεν έχουν αναλυθεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Μια ομάδα ερευνητών θέλησε να το αλλάξει αυτό μελετώντας το DNA και την εξωτερική εμφάνιση μιας ομάδας φιδιών που είναι γνωστά ως sipo snakes.

 Μέσω της έρευνάς τους, άρχισε να διαφαίνεται ένα μοτίβο. Ένας από τους πληθυσμούς φιδιών του Τρινιντάντ, που προηγουμένως θεωρούνταν γνωστό είδος από την ηπειρωτική Νότια Αμερική, διαπιστώθηκε ότι διέθετε μοναδικό DNA και ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε στην ταυτοποίηση ενός νέου είδους. Το νεοανακαλυφθέν είδος ονομάστηκε Chironius nigelnoriegaiπρος τιμήν του Nigel Noriega, ενός ολοκληρωμένου βιολόγου που εργάζεται στο Τρινιντάντ και στη νότια Καραϊβική. 

Η κοινή ονομασία του είδους παραπέμπει στο νησί όπου βρέθηκε για πρώτη φορά και παραμένει, μέχρι στιγμής, η μόνη τοποθεσία όπου έχει παρατηρηθεί. Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης σύγχρονων επιστημονικών τεχνικών για τη μελέτη της άγριας ζωής, ακόμη και σε περιοχές όπου τα είδη θεωρούνται καλά τεκμηριωμένα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.