Βαγγέλης Γούναρης: «Ο αναλυτής είναι τα...δεύτερα μάτια του προπονητή»

Metrosport Team28 Απριλίου 2024

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μανδαρής 

O Βαγγέλης Γούναρης , αυτή τη στιγμή είναι αναλυτής απόδοσης και αναλυτής αντιπάλου στην ομάδα της Κοζάνης, που βρίσκεται στη Super League 2. Έχει τελειώσει το Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης (ΙΝSA) ενώ έχει κάνει κάποια άλλα σεμινάρια, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την ανάλυση πάνω στο ποδόσφαιρο στο ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη), που ήταν μάλιστα και η πρώτη του επαφή με τον τομέα της ανάλυσης στο ποδόσφαιρο το 2017. Ακολούθησαν και κάποια σεμινάρια του εξωτερικού, που παρακολούθησε εξ αποστάσεως (PFSA, IPSO, Hub Soccer κ.α.). Μάλιστα όσον αφορά και τις προπονητικές του ικανότητες, είναι κάτοχος του διπλώματος UEFA Β.

Ο Βαγγέλης Γούναρης μίλησε στο metrosport.gr για τον πολυδιάστατο ρόλο του αναλυτή.

Ποιος είναι ο ρόλος του αναλυτή σε μία ομάδα;

«Καλή ερώτηση. Ο ρόλος του αναλυτή είναι πολυδιάστατος. Αρχικά το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι αυτό που λέγανε οι παλιοί, “κατασκοπεία” αντιπάλου, δηλαδή ανάλυση αντιπάλου. Η ανάλυση αντιπάλου περιέχει πάρα πολλά πράγματα όπως το παιχνίδι του αντιπάλου (τακτικές συνήθειες, ομαδικές και υποομάδικες συνεργασίες κ.α.), δυνατά και αδύνατα σημεία, τις φάσεις παιχνιδιού, στατιστικά. Προεκτείνεται και στην ατομική ανάλυση αντιπάλου, όπου εκεί ψάχνουμε τους παίκτες-κλειδιά ή παίκτες-στόχους. Ακόμη, μπορείς να αναλύσεις την ομάδα σου, που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι.(Post match analysis) Αυτό όμως λειτουργεί πάντα συνδυαστικά με το τι ζητάει ο προπονητής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Άλλο, ένα κομμάτι που αφορά τον τομέα της ανάλυσης είναι το scouting παικτών, ειδικά τη μεταγραφική περίοδο. Όπου θα σου ζητηθεί να «τσεκάρεις» κάποιους μεταγραφικούς στόχους (εφόσον δεν υπάρχει τμήμα Scouting - που στις περισσότερες ομάδες Super League 2 και κάτω δεν υπάρχει). Εκεί είναι λίγο πιεσμένα τα πράγματα και μάλιστα, ίσως να μην βγαίνουν και τα πιο ασφαλή συμπεράσματα για τον παίχτη, γιατί το Scouting είναι μια ολόκληρη ξεχωριστή ενότητα, που εξετάζουν και αναλύουν παρά πολλούς παραμέτρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, δεν θα επεκταθώ παραπάνω, ίσως σε μία άλλη συνέντευξη. Τέλος, ο αναλυτής μπορεί να συνεργαστεί και με τον γυμναστή εφόσον οι ομάδες χρησιμοποιούν GPS (συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων). 


Στην ουσία υπάρχει άμεση σχέση προπονητή με αναλυτή;

«Ο αναλυτής είναι ας πούμε τα «δεύτερα μάτια» του προπονητή και απαιτείται συνεργασία μεταξύ των δύο, για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Καθώς, υπάρχει συνεχής επικοινωνία πάνω σε τακτικά θέματα, ακόμη και κατά την διάρκεια του αγώνα». (live analysis)

Άρα ένα απαραίτητος ο αναλυτής στο staff της ομάδας;

«Εννοείται ότι είναι απαραίτητος. Θα σου πω ότι ο coach Διγκόζης (Άγγελος Διγκόζης - προπονητής Κοζάνης), όταν συμφώνησε με την Κοζάνη ζήτησε αναλυτή απόδοσης, διότι θεωρεί το κομμάτι της ανάλυσης σημαντικό».

Η ανάλυση πιστεύεις έχει βοηθήσει το άθλημα; το ποδόσφαιρο συγκεκριμένα;

«Το πιστεύω 100%. Κατ’ αρχάς πλέον γνωρίζεις, μαθαίνεις τους αντιπάλους σου και μέσα από αυτό βελτιώνεσαι και εσύ. Δεν υπάρχει «δεν ξέρω» ή «δεν είδα». Θεωρώ ότι χωρίς ανάλυση δεν γίνεται πλέον να πας στα τυφλά. Στα τυφλά πήγαινες πριν 10, 20 χρόνια. Τώρα δεν υπάρχει αυτό».

Τον ποδοσφαιριστή πώς τον βοηθάει η ανάλυση;

«Είναι αυτό που λέμε μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Όταν βλέπει ο παίκτης κάποια πράγματα και του τα εξηγήσεις σωστά, τα αντιλαμβάνεται. Και μάλιστα ακόμα και τα δικά του λάθη όσο και να θέλει να τα υπερασπιστεί η εικόνα είναι αυτή που «μιλάει».

Δεν κάνουμε ποτέ επικριτική βιντεοσκόπηση για τον παίκτη. Απλά προσπαθούμε να δούμε τι θα μπορούσε να κάνει στη συγκεκριμένη φάση για να μπορέσει να το κατανοήσει και σε παρόμοιες φάσεις. Γιατί στο ποδόσφαιρο επαναλαμβάνονται οι καταστάσεις, για να μπορέσει να αντιδράσει σωστά την επόμενη φορά».


Έχουμε δει ότι η ανάλυση έχει μπει πλέον και στις ακαδημίες. Στις ακαδημίες τον νεαρό παίκτη πώς τον εξελίσσει αυτό το κομμάτι; το να βλέπει τον εαυτό του; να διορθώνεται;

«Πρώτον, συμφωνώ απόλυτα και χαίρομαι, που έχει μπει και στις ακαδημίες. Διότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που γνώρισαν την ανάλυση ενώ ήταν επαγγελματίες.

Τώρα κάποιος ποδοσφαιριστής όταν θα φτάσει από τις αναπτυξιακές ηλικίες να γίνει επαγγελματίας, θεωρεί την ανάλυση δεδομένη και απαραίτητη. Και αντιλαμβάνεται το πώς λειτουργεί. Του περνάνε οι προπονητές σε αυτές τις μικρές ηλικίες το τι κερδίζει από την ανάλυση, το τι μπορεί να βελτιώσει. Και θα σου πω κάτι: Τι πιο ωραίο να βλέπεις τον εαυτό σου, να κάνει και σωστά και λάθη και αυτά τα λάθη να τα διορθώνει και τα σωστά να τα βελτιώνει και να τα εξελίσσει».

Θέλω να μου πει τις βασικές διαφορές που βλέπεις στην ανάλυση των ομάδων στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό. Γιατί πολλές ομάδες στην Ελλάδα δεν έχουν αναλυτή στο staff τους.

«Ναι, δυστυχώς αυτό ισχύει . Το εξωτερικό είναι επίπεδα μπροστά.

Κατ’ αρχάς όταν μιλάμε για ανάλυση σε ομάδες του εξωτερικού δεν μιλάμε για έναν αναλυτή, όπως είμαι εγώ στην Κοζάνη. Μιλάμε για ένα επιτελείο, όπου υπάρχει ο Υπεύθυνος επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης και μετά διαχωρίζονται σε επιμέρους τμήματα, όπου και αυτά έχουν επικεφαλής. Για παράδειγμα, διάβαζα πρόσφατα ότι στην Manchester City υπάρχει μεγάλος αναλυτές που έχουνε διαμοιράσει κατά κάποιον τρόπο και τις φάσεις παιχνιδιού.(Παρόμοια λειτουργούν οι ομάδες στο Αμερικανικό Ποδόσφαιρο). Όλοι αυτοί διοικούνται από τον επικεφαλή του κάθε Τμήματος και οι επικεφαλής απευθύνονται στον Υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης, ο οποίος με την σειρά του μιλάει με τον βοηθό του Γκουαρδιόλα ή με τον ίδιο τον Γκουαρδιόλα».

Η κάθε ομάδα διαθέτει τον προϋπολογισμό της για τους αναλυτές;

«100%. Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι το τμήμα της ανάλυσης όπως είναι το τμήμα του scouting. Δηλαδή υπάρχουν ομάδες που μπορεί τμήμα ανάλυσης και τμήμα scouting να φτάνουν στα 30-40 άτομα. Και είναι φυσιολογικό αυτό. Γιατί ο scouter δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να είναι εκεί που είναι η βάση της ομάδας. Μπορεί να έχεις στην Αφρική, στην Ασία, στη νότια Αμερική, όπου απαιτείται».

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

«Όχι. Λίγες ομάδες είναι πολύ καλές σε αυτό το επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλές, η ΑΕΚ έχει κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια, όπως και ο Παναθηναϊκός, που δημιούργησε και τμήμα scouting πρόσφατα. Άλλη ομάδα δεν μου έρχεται στο μυαλό. Mόνο το Big Four».


Τα νέα παιδιά θα τα παρότρυνες να ασχοληθούν με την ανάλυση;
«Θα το πω όπως το έχω στο μυαλό μου. Είναι λίγο δύσκολο να ζήσεις στην Ελλάδα μόνο από αυτό, αν δεν είσαι σε ομάδα Super League 1 ή σε κάποιες ομάδες Super League 2. Στο εξωτερικό είναι αρκετά καλύτερα τα πράγματα. Και μάλιστα όσοι ενδιαφέρονται, για το εξωτερικό υπάρχουν πολλές πρακτικές (ετήσιες ή εξάμηνες), που σου δίνουν την δυνατότητα να δεις πως λειτουργούν μεγάλα κλαμπ και να είσαι μέλος τους. 

Και μάλιστα οι αμοιβές είναι πολύ καλύτερες, εφόσον υπογράψεις κάποιο συμβόλαιο. Πάντως η χώρα μας μπορεί να είναι λίγο πίσω σε αυτόν τον τομέα, όμως θεωρώ ότι όταν αντιληφθούν τα οφέλη που αποκομίζουν οι ομάδες, θα υπάρξουν και ευκαιρίες, οπότε δουλειά, εξέλιξη σε πολλούς τομείς πάνω στην ανάλυση, υπομονή και τύχη».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube







Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.