Ώρα Άλαν Πάρντιου για τον Άρη μετά την φυγή του Χερμάν Μπούργος με τον 61χρονο Άγγλο να έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει τους «κίτρινους». Η... περιπέτεια του στην χώρα μας είναι η τρίτη εκτός «νησιού» μετά την Ολλανδία και την Βουλγαρία και σίγουρα δείγμα ότι ακόμα έχει θέληση για να πετύχει.
Αυτό αναλύει μεταξύ άλλων στο metrosport.gr ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Birmingham live και ρεπόρτερ της Γουέστ Μπρομ, Τζό Τσάπμαν, που αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του Πάρντιου στην Αγγλία. Εκεί βρέθηκε από τον Δεκέμβριο του 2017 ως τον Μάρτιο του 2018 και έφυγε από την ομάδα μετά από 21 παιχνίδια με απολογισμό 3 νίκες 5 ισοπαλίες και 15 ήττες.
Ο Τζο Τσάπμαν λοιπόν στέκεται στο πέρασμα του από τους «Baggies», την Αγγλία γενικότερα, τον τρόπο παιχνιδιού του αλλά και το κατά ποσό να πετύχει στον Άρη και την Ελλάδα.
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Παπαιωάννου:
Η Γουέστ Μπρομ ήταν η τελευταία ομάδα του Άλαν Πάρντιου στο «νησί» έχοντας προπονήσει ήδη 17 χρόνια και έχοντας περάσει από έξι ομάδες ως τότε στην Αγγλία. Πως είδατε τότε την αλλαγή προπονητή με την φυγή του Τόνι Πιούλις και την πρόσληψη Πάρντιου;
«Οι οπαδοί της Γουέστ Μπρομ έφτασαν να... βαρεθούν τον Τόνι Πιούλις και την τακτική του αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Άρα ο Πάρντιου φάνταζε σαν την ιδανική επιλογή εκείνη την εποχή καθώς δεν βρισκόταν σε ομάδα και είχε κάνει εξαιρετικές δουλειές στην Κρίσταλ Πάλλας και την Νιουκάστλ λίγο νωρίτερα».
Έχοντας δει για τέσσερις περίπου μήνες την δουλειά του Άλαν Πάρντιου στην Γουέστ Μπρομ, πως θα τον περιέγραφες ως προπονητή και άνθρωπο, με τα θετικά και τα αρνητικά του;
«Οι οπαδοί του έδωσαν χρόνο για να βελτιώσει τον τρόπο παιχνιδιού και να φτιάξει την φόρμα της ομάδας, αλλά πέρασε πολύς καιρός για να έρθει η πρώτη νίκη συγκεκριμένα ένα μήνα μετά, κόντρα στην Έξετερ για το FA Cup και έπειτα αμέσως μετά για την Πρέμιερ με αντίπαλο την Μπράιτον. Έμοιαζε ένας καλός άνθρωπος δημόσια, αλλά στα εσωτερικά της ομάδας ποτέ δεν κατάφερε να δώσει... ρυθμό στο ρόστερ του και τελικά έχασε τελείως τον έλεγχο όταν η Γούεστ Μπρομ ταξίδεψε στην Βαρκελώνη για μια μίνι-προετοιμασία στα μέσα της σεζόν».
Σύμφωνα με το transfermarkt, το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1, όπως παίζει δηλαδή και ο Άρης. Στην Γουέστ Μπρομ όμως έπαιζε 4-4-2. Του αρέσουν το ίδιο και τα δύο συστήματα ή ήταν κάτι που αναγκάστηκε να κάνει για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;
«Τουλάχιστον σε εμάς έπαιξε με αυτό το σχηματισμό λόγω των διαθέσιμων παικτών. Τότε υπήρχαν στην ομάδα ο Σάλομον Ροντόν και ο Τζέι Ροντρίγκεζ και μάλιστα εκείνη την περίοδο το κλαμπ έφερε και τον Ντάνιελ Στάριτζ στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου. Έχοντας τόσους ποιοτικούς επιθετικούς και όχι μέσους, τα... χέρια του ήταν λίγο πολύ δεμένα και μπορούσε να παίξει μόνο έτσι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικούντες της Γουέστ Μπρομ δεν είχαν πρόθεση να διώξουν τον Πάρντιου, αλλά ο ίδιος... έσπρωξε τον εαυτό του προς την έξοδο. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι τι συνέβη και αποφάσισε να φύγει;
«Νομίζω πως δεν ήταν κάτι που ο Άγγλος προπονητής δεν περίμενε. Έχασε τα τελευταία του οκτώ παιχνίδια στον πάγκο της Γουέστ Μπρομ και εν τέλει η ομάδα πήρε 11 βαθμούς στα τελευταία έξι παιχνίδια του πρωταθλήματος χωρίς αυτόν. Δηλαδή μπορεί να έμενε και στην Πρέμιερ η ομάδα αν έφευγε νωρίτερα, πάντως το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της θητείας του η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια ήταν άθλια».
Ο Άρης αυτή την σεζόν έχει θέσει σαν στόχους μέσω του προέδρου του, την διεκδίκηση και των δύο τίτλων, τόσο του πρωταθλήματος όσο και του κυπέλλου. Πιστεύεις ότι είναι ο Πάρντιου ο κατάλληλος άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στην πίεση και να διεκδικήσει έστω έναν ή και τους δύο στόχους;
«Ο Πάρντιου δεν είχε πολύ τύχη στο πέρασμα του από την Βουλγαρία και την Ολλανδία οπότε σίγουρα τώρα στην Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μια καλή αρχή στον πάγκο του Άρη και πιστεύω ότι μπορεί να την κάνει. Έδειξε στην Κρίσταλ Πάλλας ότι οι ομάδες του μπορούν να βρουν καλή φόρμα και διάρκεια, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα συμβεί και στον Άρη. Έχω την αίσθηση όμως ότι αποτελεί καλή επιλογή για τους κίτρινους» .
Από το 2018 και έπειτα ο Πάρντιου έχει κάτσει σε πάγκο ομάδας μόλις για 15 παιχνίδια (8 στην Ολλανδία και 7 στην Βουλγαρία), ενώ ενδιάμεσα είχε διοικητικό ρόλο στην ομάδα της Τσσκα Σόφιας. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να τον έχει βγάλει λίγο... εκτός ρυθμού;
«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό οφείλεται στην ατυχία. Στην Ολλανδία βρέθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν και σταμάτησαν τα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο. Ενώ στην Βουλγαρία έφυγε από την ομάδα λόγω ρατσιστικής επίθεσης σε παίκτη της ομάδας. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα τον επηρεάσει αυτό αλλά σίγουρα με την κίνηση του να έρθει στον Άρη και την Ελλάδα δείχνει ότι έχει ακόμη όρεξη να πετύχει στην προπονητική και να συνεχίσει να δουλεύει».