Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, ο τζίρος του Δεκεμβρίου είναι 25% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου καθώς φτάνει στα 30 δισ. ευρώ έναντι περίπου 24 δις. ευρώ που τζιράρει η αγορά τον Νοέμβριο.
Γι' αυτό και η κυβέρνηση, υπό την πίεση της ραγδαία εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ πως πρέπει να οδηγηθεί στην απόφαση για το lockdown, με την ελπίδα ότι θα πάνε καλά τα πράγματα και θα μπορέσει να ανοίξει την αγορά το Δεκέμβριο.
Οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι: 19,23 δις. ευρώ «τζιράρισαν» όλες οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία πέρυσι τον Νοέμβριο (σ.σ γι' αυτές υπάρχουν μηνιαία στοιχεία), ενώ ο τζίρος τους αντιστοίχως τον περσινό Δεκέμβριο ήταν 23,75 δις. ευρώ καθώς, λόγω Χριστουγέννων, ο Δεκέμβριος είναι ο 2ος καλύτερος από πλευράς τζίρου μήνας ολόκληρου του χρόνου.
Προφανώς, στην «άσκηση» μπαίνουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
Από τα συνολικά 79 δις. ευρώ που ήταν ο επιχειρηματικός τζίρος στο 4ο τρίμηνο του 2019, τα 63,5 δις. ευρώ έγιναν από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία και τα υπόλοιπα 16 δις. ευρώ από τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία.
Εύλογα λοιπόν μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο συνολικός τζίρος του ελληνικού επιχειρείν τον Νοέμβριο κυμαίνεται γύρω στα 24 δις. ευρώ έναντι 30 δις. ευρώ που είναι ο αντίστοιχος τζίρος του Δεκεμβρίου.
Τον Απρίλιο του 2020, χάθηκε περίπου το 30% του τζίρου που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2019. Ενδεχομένως, επειδή πλέον υπάρχει η εμπειρία στην ελληνική κοινωνία, οι απώλειες να είναι και μικρότερες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό το Νοέμβριο να «χαθεί» τζίρος της τάξεως των 6,5-7 δις. ευρώ. Βεβαίως, αυτό το ποσό θα έρθει να προστεθεί στις απώλειες που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Η χρονιά, θα κλείσει πλέον για το επιχειρείν με απώλειες εσόδων άνω των 50 δις. ευρώ ή πάνω από 25%.