Τζίμας και Κωνσταντέλιας έχουν κάτι που δεν το βρίσκει αλλού ο ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός15 Ιανουαρίου 2024

Είναι μεγάλο όπλο οι στατικές φάσεις για τον ΠΑΟΚ και το είδαμε χθες που τον έφεραν ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας με το εμφατικό 4-0 επί της ομάδας των Ιωαννίνων. Από την στιγμή που ο ΠΑΣ έδινε κόρνερ (αυτά αλήθεια ήταν δύσκολο να τα αποφύγει όταν οι ακραίοι του Δικεφάλου έβγαιναν ένας εναντίον ενός με αντίπαλό τους) και φάουλ γύρω από την περιοχή του στους γηπεδούχους ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ θα βρει με αυτό τον τρόπο γκολ.

Η ομάδα του Λουτσέσκου διαθέτει εξαιρετικούς εκτελεστές (αυτή την περίοδο, Ντεσπόντοφ και Μουργκ αναλαμβάνουν τις εκτελέσεις) και πολλούς παίκτες που μπορούν να γίνουν εκτελεστές. Χθες, με αυτό τον τρόπο σκόραρε για τρίτο σερί αγώνα στο Πρωτάθλημα ο Μπάμπα και για πρώτη φορά ο Μεϊτέ που παραδέχθηκε ότι ήθελε να κάνει πάσα.

Όπως σωστά παρατήρησε ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο ΠΑΣ ανταποκρίθηκε σε πρώτο χρόνο στις στατικές φάσεις του ΠΑΟΚ, δεν μπόρεσε να το κάνει όμως σε δεύτερο. Η ατομική ποιότητα που έχουν οι παίκτες του Δικεφάλου σε συνδυασμό με την μπόλικη δουλειά που ρίχνουν με το τιμ του Λουτσέσκου, φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα, γι’ αυτό και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ΠΑΟΚ από τους αντιπάλους του είναι να μην του δίνει κόρνερ και φάουλ γύρω από την μεγάλη περιοχή του. Το κατάφερε ο Μάντζιος με τον Αρη στο clasico πριν από οκτώ μέρες και αυτό αποδείχθηκε καταλυτικό για να μπει φρένο στην νικηφόρα πορεία του ΠΑΟΚ

Μεγάλη υπόθεση να σκοράρουν οι ακραίοι μπακ

Ας σταθούμε λίγο και στο τέρμα του Μπάμπα. Ειδικά, το να παίρνει ο ΠΑΟΚ γκολ από τους ακραίους του μπακ είναι ευλογία και ένα από τα κλειδιά στον πρωταθλητισμό και απόδειξη αποτελούν οι επιδόσεις του Βιεϊρίνια και του Μάτος στην χρονιά του νταμπλ. Φέτος, οι αριστεροί μπακ του ΠΑΟΚ έχουν δώσει 5 γκολ ως τώρα (τα άλλα δύο ο Ράφα) και οι δεξιοί άλλα 2 (από ένα Βιεϊρίνια και Σάστρε), συν… μισό αν υπολογίσουμε το αυτογκόλ του Ριέντστρα χθες στην σέντρα του Ισπανού.

Προφανώς υπάρχουν περιθώρια να έρθουν και άλλα γκολ από τους παίκτες αυτής της θέσης και περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια, με την υποσημείωση ότι υπάρχει και αναμονή για μεταγραφή στα δεξιά.

Ο Τζίμας δίνει την επιλογή επίθεσης από αέρος

Ενα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο του αγώνα χθες στην Τούμπα ήταν η χρησιμοποίηση του Τζίμα σε θέση βασικού φορ. Ο 17χρονος επιθετικός έκανε δεύτερο ματς ως βασικός (το πρώτο με την Κηφισιά στην Τούμπα) και σκόραρε και σε αυτό. Μάλιστα, το γκολ του με κεφαλιά (θύμισε το παρθενικό του στην πρώτη ομάδα, πέρυσι με τον Ιωνικό) είναι το πρώτο που πετυχαίνει με αυτό τον τρόπο στο πρωτάθλημα σέντερ φορ του ΠΑΟΚ, που μετρά 48 γκολ, αλλά μόλις 6 από αυτά έχουν έρθει με κεφαλιά. 

Ο Μπράντον έχει οκτώ γκολ όλα με εκτέλεση με το πόδι, ενώ ο Σαμάτα πέτυχε το μοναδικό του γκολ με το κεφάλι κόντρα στην Αμπερντίν, όμως, υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Ο Τανζανός έχει αγωνιστεί 1182 λεπτά και ο Τζίμας μόλις 308. Κατά συνέπεια, με ρόλο βασικού φορ στον μικρό ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει ικανότητα επιθέσεων από αέρος που τώρα δεν του τη δίνει καθόλου ο Μπράντον και την έδινε ελάχιστα ο Σαμάτα προ Κόπα Αφρικα. 

Προφανώς, θέλει απλά λίγο ακόμη χρόνο και μερικά ακόμη γκολ για να αποκτήσει πλήρη αυτοπεποίθηση και αυτά θα έρθουν μέσα από τα επόμενα παιχνίδια. Επίσης, είναι σημαντικό που έχει έναν προπονητή όπως ο Λουτσέσκου από πάνω του που ασχολείται με την κάθε λεπτομέρεια (όπως η φάση που δεν «έσπασε» την μπάλα στον Μουργκ, λάθος που και ο ίδιος το αντιλήφθηκε και ζήτηση συγνώμη από τους συμπαίκτες του, όπως δήλωσε) και θα τον βοηθήσει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την νοοτροπία του.

Μία ενέργεια του Ντέλια μπορεί να τον στείλει μέχρι και τελικό Κόνφερενς

Στο ξεχωριστό στοιχείο που προσθέτει στην ομάδα ο Τζίμας αναφερθήκαμε, εκείνο που δίνει ο Ντέλιας το ξέρουμε εδώ και καιρό και το επιβεβαιώσαμε και χθες. Η ενέργειά του στο 75’ να κάνει σλάλομ ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΣ, είναι όπως το τσαλιμάκι με την ΑΕΚ που έφερε το γκολ του Νάρεϊ ή τα μαθήματα γεωμετρίας που είχε κάνει στον Πασχαλάκη δίνοντας την ευκαιρία στον Οζντόεφ να πετύχει το πιο εύκολο γκολ της ζωής του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό: δεν μπορούν να προβλεφθούν σε καμία ανάλυση προπονητή, ούτε να καταγραφούν σε κανένα βιβλίο τακτικής του ποδοσφαίρου με μάνιουαλ «έτσι σταματάμε αυτές τις φάσεις». 

Είναι αποτύπωση γνήσιου ταλέντου, ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας που μπορεί να διαλύσει κάθε αντίπαλη άμυνα, ακόμη και ανώτερου αντιπάλου. Στη δική μου λογική για το ποδόσφαιρο, είναι φάση που μπορεί να στείλει τον ΠΑΟΚ ακόμη και τελικό Κόνφερενς Λιγκ και είναι κρίμα που ο Μπράντον δεν την μετουσίωσε σε γκολ.

Κατά συνέπεια, δύο δικά του παιδιά, ο Ντέλιας και ο Τζίμας, δίνουν στον ΠΑΟΚ που δεν τα προσφέρει κανείς από τους ποιοτικούς ξένους που έχουν έρθει, ειδικά φέτος κάμποσοι, στην ομάδα την τελευταία διετία.

Ενα σύννεφο που πρέπει να διαλυθεί πριν φέρει βροχή

Κλείνοντας, ας μην προσπεράσουμε τις φάσεις που Λέο του ΠΑΣ στο τετ-α-τετ με τον Κοτάρσκι, γιατί αυτές ήρθαν με πανομοιότυπο τρόπο, με γρήγορη και έξυπνη κίνηση του επιθετικού της ομάδας των Ιωαννίνων και κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ. Το ότι ο Γρηγορίου βρήκε αυτό τον τρόπο να χτυπήσει την άμυνα του Δικεφάλου είναι στοιχείο που χρειάζεται ανάλυση για να υπάρξει διόρθωση. Κουλιεράκης με Κεντζιόρα και μαζί οι Οζντόεφ και Μεϊτέ πρέπει να σκανάρουν ξανά και ξανά τις φάσεις για να δούνε τι πρέπει να αλλάξουν στην συμπεριφορά τους για να μην μένει μόνος του Κοτάρσκι. Όχι ότι δεν μπορεί να πιάσει τετ-α-τετ ο Κροάτης τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Αυτό, όμως, θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.