Τζέιμι Γκίτενς: Ποιος είναι ο 20χρονος Άγγλος που αναδείχθηκε MVP της Ντόρτμουντ

Δημήτρης Μπασμπαρέλας19 Σεπτεμβρίου 2024

Τζέιμι Γκίτενς… Ο 20χρονος Άγγλος διεθνής βρίσκεται ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Βλέπετε, δεν είναι δα και μικρό πράγμα να μπαίνεις αλλαγή στην πρεμιέρα του νέου Champions League και να σκοράρεις δύο φορές, χαρίζοντας ουσιαστικά την εκτός έδρας νίκη στην ομάδα σου.

Την Τετάρτη (18/9), η Ντόρτμουντ τα… έβρισκε σκούρα με την Κλαμπ Μπριζ του Χρήστου Τζόλη. Αυτό συνέβαινε ως και το 68ο λεπτό. Τότε, ήταν που μπήκε στο γήπεδο ο Τζέιμι Γκίτενς, παίρνοντας τη θέση του έμπειρου, Μαρσέλ Σάμπιτσερ.

Ο Γκίτενς σημείωσε τα δύο πρώτα γκολ της Ντόρτμουντ, τα οποία έβγαλαν τον Νούρι Σαχίν και τους Βεστφαλούς από τη δύσκολη θέση… Σκόραρε τόσο στο 76', όσο και 10 λεπτά μετά... Εμπνευσμένη από την απόδοσή του, η Ντόρτμουντ επιβλήθηκε άνετα στο τέλος με 3-0, ενώ ο Γκίτενς αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα. Λογικό... Μπορεί να είχε κάνει ακόμη και χατ-τρικ, αν ο Γκιρασί δεν αποφάσιζε να εκτελέσει στις καθυστερήσεις το πέναλτι.

«Η ταχύτητά του, οι κινήσεις του, αν είσαι αμυντικός, τότε αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου», δήλωσε ο πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ, Στίβεν Γουόρνοκ, στο BBC Champions League Match of the Day. «Δεν μπορείς να τον πλησιάσεις, τέτοια είναι η ταχύτητα των ποδιών του», πρόσθεσε ακόμη στο σχόλιο του.

Ο άμεσος και σημαντικός αντίκτυπος του Άγγλου εξτρέμ από τον πάγκο δεν ήταν πάντως κάτι καινούργιο για τους οπαδούς της Ντόρτμουντ. Το έχει κάνει ξανά. Σημείωσε επίσης δύο γκολ, πάλι ως αλλαγή, σε μια νίκη 2-0 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης τον Αύγουστο. Είχε μπει στο 59ο λεπτό της αναμέτρησης και σκόραρε τόσο στο 72', όσο και στις καθυστερήσεις. Στην Bundesliga μετρά μάλιστα τρία ματς, με αυτά τα δύο γκολ. Η απόδοσή του στο χθεσινό ματς του Champions League έχει ήδη αποτελέσει σημείο συζήτησης στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.


Ακολουθώντας το μονοπάτι του Σάντσο

Ο Τζέιμι Γκίτενς έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας, κάτω των 21 ετών εναντίον του Λουξεμβούργου το 2023. Ίσως να τον γνώρισαν οι περισσότεροι με το μακρύτερο… επώνυμό του Μπινόε-Γκίτενς. Στην αρχή της σεζόν, πήρε την απόφαση και έβγαλε το πρώτο μέρος του επωνύμου από τη φανέλα του, λέγοντας στην ιστοσελίδα της Ντόρτμουντ ότι και τα δύο ονόματα είναι του πατέρα του.

Είναι γεννημένος στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 2004. Μετακόμισε στην ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι το 2018, αλλά, όπως και ο Σάντσο, επέλεξε να μην υπογράψει με τον σύλλογο και δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στη Ντόρτμουντ. Για την ακρίβεια, το 2022. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, τον Απρίλιο του ίδιου έτους και στο Champions League έπαιξε κόντρα στην Τσέλσι 10 μήνες αργότερα. Σκόραρε, μάλιστα, το πρώτο του γκολ εναντίον της Μίλαν την περσινή χρονιά, στο εμφατικό διπλό με 3-1.

Και, καθώς αναπτύχθηκε στις τάξεις της Ντόρτμουντ, προχωρούσε και στα… νεανικά επίπεδα της εθνικής Αγγλίας. Το 2022, ο Γκίτενς βοήθησε τα… μικρά «Τρία Λιοντάρια» να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κάτω των 19 ετών, ξεκινώντας ως βασικός στον τελικό. 

Έχοντας διατελέσει παίκτης για μεγάλο μέρος της καριέρας του στη Ντόρτμουντ, μιας και διανύει τον 4ο πλέον χρόνο στους Βεστφαλούς, ο Γκίτενς μπορεί να βρίσκεται στο κατώφλι της ανάδειξής του, ως ένας άλλος σούπερ σταρ. Την περασμένη σεζόν κατάφερε μόλις δύο γκολ στο πρωτάθλημα και ένα στην Ευρώπη. Σε μόλις πέντε αγώνες αυτή τη σεζόν έχει επισκιάσει αυτό το σύνολο.

Στην Bundesliga αυτή τη σεζόν έχει ήδη κάνει 88 «έντονα σπριντ», που δεν αποτελεί έκπληξη για έναν εξτρέμ, που του αρέσει να χρησιμοποιεί τον ρυθμό και τα γρήγορα πόδια του. «Είναι πολύ σημαντικό που κερδίσαμε στην πρεμιέρα. Μου ζητήθηκε να δημιουργήσω περισσότερες ευκαιρίες για την ομάδα μου, κάτι που έκανα». Αν συνεχίσει έτσι; Η Ντόρτμουντ είναι βέβαιο ότι θα τον μοσχοπουλήσει, όπως έκανε με τους Σάντσο και Μπέλιγχαμ, επίσης Άγγλοι, αλλά όπως έπραξε και με τον Χάαλαντ...


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.