Τσέφεριν για τις κυρώσεις στη Ρωσία: «Είναι απαραίτητες, δεν είναι πολιτική αλλά ανθρωπιστική κρίση»

Metrosport Team11 Μαρτίου 2022

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε πρώτη φορά για τις κυρώσεις προς τους συλλόγους της Ρωσίας, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του στη Corriere della Sera.

Επίσης, ο επικεφαλής τη Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην European Super League, στην οποία κάποιες ομάδες παραμένουν, αλλά και για τον πόλεμο που έζησε ο ίδιος στην πρώην Γιουκοσλαβία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Α.Τσέφεριν:

Όταν έζησε τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία: «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το σήμερα, ήταν ένας πόλεμος μεταξύ αδελφών. Οι μειονεκτούντες υποφέρουν και όχι οι πολιτικοί. Στη Γιουγκοσλαβία κανείς δεν έκανε τίποτα, ήταν τρομερό. Ευτυχώς για εμάς τους Σλοβένους κράτησε μόνο 10 μέρες. Δεν χρειάστηκε να πυροβολήσω. Ήμουν 23 χρονών. Ήμουν στον κήπο με την οικογένεια, όταν ήρθε ένας άνδρας: "Ο πόλεμος άρχισε, εσύ, Αλεξάντερ, έλα μαζί μου" μού είπε και με στρατολόγησε».

Η αφαίρεση του τελικού του Champions League από την Αγία Πετρούπολη: «Επιβάλαμε αθλητικές κυρώσεις και δώσαμε περισσότερα από ένα εκατομμύριο σε παιδιά και πρόσφυγες της Ουκρανίας. Δεν επηρεαζόμαστε από πολιτικούς, αλλά η πολιτική είναι μέρος της ζωής και μπορούμε να την επηρεάσουμε, γιατί έχουμε την υποστήριξη πολλών. Πείθω τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε υποδομές. Κάποιοι αρχηγοί κρατών ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, άλλοι λιγότερο. Ο Μακρόν και ο Ερντογάν είναι θαυμαστές, η Μέρκελ επίσης. Οι σχέσεις UEFA-Πούτιν πριν ήταν καλές. Πάντα ήταν καλά προετοιμασμένος για μια συνάντηση. Δεν νομίζω ότι είναι λάτρης του ποδοσφαίρου, του αρέσουν περισσότερο τα άλλα αθλήματα».

Για τον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών-συλλόγων: «Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες, δεν είναι πολιτική, αλλά ανθρωπιστική κρίση. Η καρδιά μου πονάει που πρέπει να τιμωρήσω τους αθλητές. Δεν είναι ο πόλεμος τους, δεν το έχουν αποφασίσει, ούτε το θέλουν. Αλλά πρέπει να δείξουμε ενότητα για την ειρήνη».

Η διακοπή της συμφωνίας χορηγίας UEFA-Gazprom: «Έπρεπε να γίνει. Οικονομικά κόστισε πολύ (150 εκατομμύρια έως το 2024). Για εμάς είναι ένα πλήγμα στα οικονομικά, αλλά σκοτώνονται άνθρωποι. Μιλάω καθημερινά με τον Πάβελκο, πρόεδρο της ουκρανικής ομοσπονδίας. Προειδοποίησα τη ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία πριν αποφασίσω. Δεν είμαι δειλός, δεν κάνω πράγματα κρυφά. Ποια είναι η UEFA για να κρίνει τα συστήματα διακυβέρνησης των χωρών; Όλες οι μεγάλες δυτικές εταιρείες σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Οι πολιτικοί μας ζήτησαν να διακόψουμε με την Gazprom, ακόμη και πριν αποφασιστούν κυρώσεις για τη Ρωσία. Και η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει φυσικό αέριο».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το… μονοπώλιο της UEFA: «Δεν φοβάμαι καθόλου, θα είναι μια συμβολική απόφαση. Εάν αποδείξουν ότι η UEFA είναι μονοπώλιο, οι τρεις σύλλογοι (σ.σ: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους) μπορούν να δημιουργήσουν την δική τους UEFA, να παίξουν τις διοργανώσεις τους. Γιατί θέλουν να μείνουν στη δική μας; Θέλουν να είναι εδώ κι εκεί, αλλά δεν υπάρχει εκεί, είναι ένα μεταφυσικό μέρος. Νομίζω ότι πιστεύουν πως ο κόσμος είναι επίπεδος. Και μετά ας σταματήσουμε να το αποκαλούμε Super League, ας το αποκαλούμε όπως είναι: The Terrible League».

Ο αποκλεισμός της Παρί Σεν Ζερμέν από την Ρεάλ Μαδρίτης: «Χωρίς να κάνω σχόλια για τον αγώνα, σας λέω ότι, ακόμα κι αν έχουμε προβλήματα εκτός αγωνιστικού χώρου με αυτούς τους τρεις, όλοι στο γήπεδο θα έχουν πάντα τα ίδια δικαιώματα».

Οι σχέσεις της UEFA με τη Γιουβέντους και ανάμεσα σε εκείνον και τον Αντρέα Ανιέλι: «Η UEFA και η Γιούβε είναι δύο "ιδρύματα", θα έχουν πάντα σωστές σχέσεις. Δεν θέλω να πω λέξη για το άτομο που ανέφερες, είναι παρελθόν».

Η πανδημία Covid-19 και το νέο Financial Fair Play: «Η πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλους, αλλά για κάποιους ήταν μια καλή δικαιολογία για την κακοδιαχείρισή τους. Το οικονομικό Fair Play γεννήθηκε για να εξαλείψει τις απώλειες στο ποδόσφαιρο, τώρα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην ανταγωνιστική ισορροπία».

Η μεταγραφική αγορά: «Μιλήσαμε για την κατάργηση του "παραθύρου" του Ιανουαρίου και μετά η πανδημία μπλόκαρε τα πάντα. Τώρα υπάρχει πόλεμος. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αργότερα».

Η θέσπιση μισθολογικού ανώτατου ορίου (salary cup): «Αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες εργασίας, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε ένα ανώτατο όριο στα έξοδα. Εύκολο να το πεις, κάντε ό,τι το ΝΒΑ, αλλά δεν μπορείς. Είστε σίγουροι ότι θέλετε αυτό το μοντέλο; Το πιο ακριβό εισιτήριο για τον τελικό του Champions League κοστίζει 500 ευρώ, στο Superbowl το φθηνότερο κοστίζει χίλια δολάρια». Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια και Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων: «Από όσο γνωρίζω, το πρότζεκτ δεν είναι πλέον στο τραπέζι: ήταν όλοι εναντίον του. Το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 4 χρόνια είναι μια χαρά».

Η κουλτούρα γυναικείου ποδοσφαίρου στη νότια Ευρώπη: «Οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Αγγλία, έχουν αυτή την κουλτούρα εδώ και χρόνια. Η Ανατολική και η Νότια Ευρώπη ξυπνούν και επενδύουμε πολλά. Το καλοκαίρι στην Αγγλία υπάρχει το Euro. Έχουμε πουλήσει μισό εκατομμύριο εισιτήρια και οι τελευταίοι τελικοί του Champions League έχουν εξαντληθεί».

Η UEFA και η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ: «Είμαστε ενάντια σε κάθε διάκριση, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών διακρίσεων. Κάνουμε πολλές καμπάνιες, βοηθάμε διάφορους συλλόγους. Το να μην χρωματίσουμε την "Allianz Arena" ήταν άλλο θέμα. Ο δήμαρχος του Μονάχου είπε ότι η UEFA έπρεπε να διαμαρτυρηθεί κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού, μια λαϊκίστικη κίνηση και τέλος. Η UEFA δεν θα διαμαρτυρηθεί ποτέ ενάντια στον Όρμπαν, τον Ντράγκι, τον Μακρόν ή τον Τζόνσον: θα γινόταν ένας πολιτικός οργανισμός».

Το μέλλον και η νέα υποψηφιότητα: «Είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα. Νομίζω ότι θα θέσω ξανά υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία στην UEFA, ελπίζοντας να μην ζω πάντα σε μια συνεχή κρίση. Δεν είμαι ο μόνος που έχει τέτοια ελπίδα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.