Η Ελλάδα κινδυνεύει με λειψυδρία και πρέπει να αναπροσαρμόσει την τιμή του νερού, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Στην έκθεσή του με τίτλο In Environmental Performance Reviews: Greece 2020, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς «η λειψυδρία αναμένεται να ενταθεί με την κλιματική αλλαγή... και ότι η άντληση γλυκού νερού είναι πολύ υψηλή λόγω των αρδευτικών αναγκών και της διαρροής».
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητά την αναπροσαρμογή των τιμολογίων νερού ώστε να ταιριάζουν με τις υπάρχουσες συνθήκες. «Η διασφάλιση ότι οι τιμές καλύπτουν το κόστος εφοδιασμού και αντικατοπτρίζει τη σπανιότητά του, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, θα υποστηρίξει τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων», τονίζεται.
«Είναι αλήθεια ότι η διαρροή στην Ελλάδα είναι αρκετά κοινή και ότι πολύ από το γλυκό νερό πάει στην άρδευση», παραδέχεται από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υδάτινων Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σίμος Μαλάμης, μιλώντας στο πρακτορείο Νέα Κίνα.
Παραδέχεται δε ότι όντως η τιμή του νερού στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος επεξεργασίας και μεταφοράς στο δίκτυο, ειδικά σε μέρη της χώρας εκτός Αθηνών, όπως σε πολλά νησιά. Ωστόσο, αντιτείνει, «αυτό που απαιτείται είναι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και των δικτύων, έναντι της επιβάρυνσης των κατναλωτών με το κόστος που προκύπτει από λάθη διαχείρισης».