Τρίτο λιμάνι στη Μεσόγειο στα πρότυπα της Σούδας και μάλιστα με ελληνο-αμερικανική υπογραφή πρόκειται να δημιουργηθεί στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στο Μαρί.
Το σχέδιο από κοινού επένδυσης Ελλάδας – ΗΠΑ στην Κύπρο τρέχει αθόρυβα εδώ και μήνες και επικυρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο.
Ήδη, εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα έχει αποφασίσει να επενδύσει σημαντικά κονδύλια στην αναβάθμιση των υποδομών στη Ναυτική Βάση «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», στο Μαρί, με τις ΗΠΑ να αποφασίζουν να προχωρήσουν σε επιπλέον επένδυση.
Σκοπός των Αμερικανών είναι η Κύπρος να μπορεί να χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός τροφοδοσίας των πλοίων του πολεμικού τους ναυτικού, ώστε να μπορούν να επιχειρούν απρόσκοπτα στο θέατρο της Μέσης Ανατολής.
Για τις ΗΠΑ, η αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Μαρί προέκυψε μετά τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου στη Μέση Ανατολή και ειδικά ύστερα από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Στις προθέσεις είναι να δημιουργηθεί η τρίτη βάση στα πρότυπα της Σούδας στην Μεσόγειο, με την δεύτερη να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.
Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Κύπρου, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει έργα στο Μαρί για την κατασκευή ελικοδρομίου, το οποίο θα μπορεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί στρατιωτικά ελικόπτερα. Τα έργα τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025.
Παράλληλα, έχει αποφασιστεί αμερικανική επένδυση ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση του χερσαίου χώρου και εμβάθυνση του λιμένα στο Μαρί, ο οποίος προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026. Ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ επενδύει στο Μαρί και η Ελλάδα, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται οι φρεγάτες που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL, αλλά και της γενικότερης παρουσίας της στην περιοχή.
Και δεν είναι μόνο η ναυτική αλλά και η αεροπορική βάση στην Πάφο, η οποία ενδιαφέρει όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τους Γάλλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επίσκεψη στην βάση του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη με Αμερικανού Γερουσιαστές στις 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο περιοδείας τους, με στόχο την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ.
Η Τουρκία «βράζει» με τις επενδύσεις των ΗΠΑ στο Μαρί γιατί διακρίνει έναν διπλό κίνδυνο. Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της Κύπρου με ανώτερη στρατιωτική τεχνολογία και υποδομές και ο δεύτερος γιατί βλέπει να περικυκλώνεται στρατηγικά. Από την Αλεξανδρούπολη, για την οποία δημόσια εκφράζει την ανησυχία της, στη Σούδα και τώρα στο Μαρί, θεωρεί ότι «στραγγαλίζεται» από θαλάσσης. Είναι, όμως, έτσι; Για πρώτη φορά η Κύπρος εξέφρασε επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν ανάψει το «πράσινο φως» κι αυτό που μένει είναι η ικανοποίηση των τριών σταδίων.
Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ, μετά την άρση αποκλεισμού του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε η απορωσοποίηση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων. Η αρχή έγινε με την πώληση των ελικοπτέρων Mi35 που διέθετε στην Σερβία και την προμήθεια 6 γαλλικών – οπλισμένων Η145Μ. Επόμενο είναι να ξεφορτωθούν τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-80, τα οποία προκαλούν εδώ και χρόνια πονοκέφαλο λόγω των δυσκολιών συντήρησής τους. Τα γερμανικά Leopard και τα γαλλικά Lecrerc αλλά και τα αμερικανικά Abrams βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η λίστα των ρωσικών οπλικών συστημάτων που πρέπει να ξεφορτωθεί η Εθνική Φρουρά περιλαμβάνει τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ΒΜΡ-3, τα γνωστά και σε εμάς TOR-M1, και τα αντιαεροπορικά BUK M1-2. Ήδη η Κύπρος έχει εκφράσει αίτημα προς τις ΗΠΑ ώστε να μπει στη λίστα των χωρών που λαμβάνουν μεταχειρισμένο στρατιωτικό υλικό και ταυτόχρονα να της παρασχεθούν όλες εκείνες οι διευκολύνσεις ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και στην παραγγελία νέων οπλικών συστημάτων από την αμερικανική βιομηχανία.
Δεδομένου ότι για να μπορέσει η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει αμυντικά συστήματα που θα παρουσιάζουν ομοιοτυπία με τα υπόλοιπα της συμμαχίας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας τρέχει με ταχείς ρυθμούς και διετή ορίζοντα υλοποίησης. Ο δρόμος ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολος και συναντά ένα μεγάλο εμπόδιο. Κι αυτό είναι η Τουρκία, η σύμφωνη γνώμη της οποίας είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της ομοφωνίας που απαιτείται για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης στη Συμμαχία.
Ωστόσο, ΗΠΑ και Γαλλία βάζουν την Κύπρο από την πίσω πόρτα στο ΝΑΤΟ μέσω μία φόρμουλας προνομιακής σχέσης, αφού από κοινού σχεδιάζεται να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στις δύο βάσεις, παράλληλα με την Ελλάδα.
enoplos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube