Του το χρωστούσε η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και το κέρδισε με έναν θρίαμβο ο ΠΑΟΚ

Στέλιος Γρηγοριάδης01 Δεκεμβρίου 2023

Το είχα σίγουρο και δεν δίστασα να εκτεθώ γράφοντάς το προχθές. Του το χρωστούσαν του ΠΑΟΚ, από το 1981, η τύχη και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Του έκλεψαν τότε μια πρόκριση με αντίπαλο την Αιντραχτ, δεν τον εμπόδισαν χθες να την κερδίσει και μάλιστα μέσα στην “καυτή” έδρα της. Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, είναι πανάξια στους 16 του Κόνφερενς Λιγκ με μια θριαμβευτική νίκη, που τονώνει το γόητρό του και προσφέρει κι άλλους βαθμούς στην Ελλάδα στην ειδική βαθμολόγηση της ΟΥΕΦΑ σε μια βραδιά που οι άλλοι τρεις, Ολυμπιακός, Παναθηναικός και ΑΕΚ “κατάφεραν” να προσφέρουν ένα τεράστιο μηδενικό με τις ήττες τους.

Πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο, η Αιντραχτ ανέλαβε τον έλεγχο του παιχνιδιού και προσπάθησε να σκοράρει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επιτέθηκε κυρίως από τα άκρα, όπου Ράφα Σοάρες και Βειρίνια αντιμετώπισαν δυσκολίες, στάθηκαν, όμως, περίφημα σε όλο το πρώτο ημίχρονο τόσο ο Κουλιεράκης με τον Κεντζιόρα, όσο και ο Μειτέ με τον Οζντόεφ που δεν επέτρεψαν να δημιουργηθούν κίνδυνοι από τον άξονα.

H Αιντραχτ προσπάθησε να απειλήσει με ένα μακρινό άστοχο σουτ, με ένα άλλο που μπλόκαρε εύκολα ο Κοτάρσκι, μια αναμπουμπούλα στην οποία απομάκρυνε την μπάλα ο Βιειρίνια και έχασε μία μόνο καλή ευκαιρία όταν ο Κοτάρσκι άπλωσε το σώμα του και έκοψε το σχεδόν εξ επαφής σουτ του Μαρμούς, στον οποίο, πάντως, η μπάλα πήγε τυχαία από καραμπόλα.

Ο ΠΑΟΚ προτίμησε να μείνει πίσω από την μπάλα και να ψάξει τις ευκαιρίες με αντεπιθέσεις σε σχετικά ελεύθερους χώρους. Χάρη στον Τάισον απείλησε με ένα μακρινό σουτ που μπόκαρε ο γκολκίπερ της Αιντραχτ, ένα άλλο, βιαστικό και άτσαλο όμως, που έστειλε την μπάλα άουτ από πολύ καλή θέση και είχε τη δική του μεγάλη ευκαιρία με το έξυπνο σουτ του Μουργκ που πρόλαβε να αποκρούσει ενστικτωδώς ο τερματοφύλακας της Αιντραχτ με το πόδι. Πάντως, θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να γίνει περισσότερο απειλητικός αν ακολουθούσε κάποιος χαφ σε δημιουργία τον Τάισον και αν ο Ζίβκοβιτς με τον Μουργκ είχαν περισσότερες πετυχημένες προσπάθειες κόντρα στα σκληρά μαρκαρίσματα που δέχτηκαν από τους αντιπάλους τους.

Με την ίδια εικόνα άρχισε το δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν που “χτύπησε” πρώτος. Ο Κεντζιόρα βρέθηκε εκεί που έπρεπε, επωφελήθηκε από τη σαστιμάρα των αμυντικών της Αιντραχτ που έβλεπαν την μπάλα να χτυπάει στα χέρια τους και στο στήθος τους και δεν ήξεραν τι να την κάνουν, την έστειλε στα δίχτυα και “έγραψε” το 0-1. Η χαρά δεν κράτησε πολύ καθώς ο Μαρμούς ισοφάρισε αμέσως μετά με φαρμακερή κεφαλιά και τότε ήταν που ο ΠΑΟΚ έκανε “κοιλιά”, κινδυνεύοντας να χάσει το ματς μέσα από τα χέρια του. Ενα γκολ που πέτυχαν οι Γερμανοί ευτυχώς δεν “μέτρησε” για ελάχιστα εκατοστά οφ σάιντ, ένα κοντινό σουτ έφυγε άουτ, το 1-1 παρέμεινε και μετά τη φορτούνα ήρθε η ηρεμία.

Τότε ήταν που ο Λουτσέσκου αποφάσισε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Εβαλε στο ματς δύο παίκτες που κάνουν πράγματα να συμβαίνουν. Τον Κωνσταντέλια και τον Μπράντον. Κι αυτοί φρόντισαν να συμβεί το 1-2. Ο Τάισον έδωσε στον “Ντέλια”, εκείνος έβγαλε ωραιότατα την μπάλα στον Μπράντον που σούταρε δυνατά για να αποκρούσει ο γκολκίπερ και ο επερχόμενος Ζίβκοβιτς να την καρφώσει στα δίχτυα του.

Μετά και μέχρι το τέλος “μίλησε” πάλι ο Κοτάρσκι, με τρεις θαυμάσιες αποκρούσεις, ο Εκόνγκ που έσωσε μια δύσκολη κατάσταση και ο... Μαρμούς, που “κατόρθωσε” να στείλει την μπάλα άουτ από τα τρία μέτρα μπροστά στην εστία.

Η νίκη ήρθε πανάξια και δίκαια, πανηγυρίστηκε από παίκτες και οπαδούς δεόντως και ο ΠΑΟΚ είναι πανηγυρικά στους 16 χωρίς να εμπλακεί στην περιπέτεια των πλέι οφ. Αυτή την άφησε για την Αιντραχτ.

ΥΓ. Δύο νίκες σε δύο ματς απέναντι σε μια απο τις κορυφαίες γερμανικές ομάδες είναι σπουδαία υπόθεση. Αυτή η επιτυχία “μεγαλώνει” τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Και, βέβαια, η χθεσινή νίκη του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συνδυάζεται με απ' την ευθείας πρόκριση στους 16 μιας ευρωπαικής διοργάνωσης. Την οποία πρόκριση τα λογικά προγνωστικά είχαν πιστώσει στη γερμανική ομάδα από τότε που έγινε η κλήρωση των ομίλων...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.